Ускоро припрема упитника за БиХ!

Комесар за преговоре о проширењу ЕУ Јоханес Хан рекао је данас у Бриселу на састанку са предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем да очекује да ће на наредној сједници Савјет за опште послове ЕУ дати задатак Европској комисији да почне припремати упитник за БиХ.

Босна и Херцеговина 05.09.2016 | 12:35
Ускоро припрема упитника за БиХ!
Звиздић и Хан разговарали су о могућности уврштавања захтјева БиХ за чланство у ЕУ на дневни ред предстојећег састанка Савјета за опште послове ЕУ, као и усвајања Закључка о просљеђивању захтјева Европске комисије за достављање мишљења о захтјеву.

Хан је похвалио напредак БиХ и честитао Звиздићу на отклањању и посљедњег услова за разматрање апликације, додајући да је неопходно наставити напоре на наставку реформских процеса и на јачању регионалне сарадње.

На састанку је било ријечи и о актуелној политичкој ситуацији у БиХ и о могућностима одржавања најављеног референдума у Републици Српској.

Звиздић и Хан су се сагласили да се у БиХ, као у свим осталим земљама, одлуке суда, посебно Уставног суда који је дио Устава БиХ, морају поштовати.

Хан је посебно истакао да процес приближавања ЕУ захтијева и промјену понашања представника свих нивоа власти, у смислу пуног поштивања и унапређења владавине права.

Саговорници су оцијенили да беспотребни застоји блокирају наставак процеса интеграција и да сви политички актери у БиХ морају показати одговорност према историјској прилици коју има БиХ.

Звиздић је истакао да је БиХ, након усвајања финализованог текста механизма координације за ЕУ питања, испунила и посљедњи услов неопходан за разматрање апликације на састанку 20. септембра.

Он је рекао да је даљи напредак у области ЕУ интеграција и даље у фокусу свих нивоа власти и да је БиХ снажно опредијељена за наставак реформских процеса, с циљем добијања кандидатског статуса до краја 2017. године.

Предсједавајући Савјета министара информисао је комесара ЕУ о степену реализације зацртаних циљева из реформске агенде и рекао да је Савјет министара БиХ релизовао 55 одсто зацртаних мјера.

Звиздић је истакао да је у току редовно спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању и информисао да су процедуре у вези са потписивањем Протокола, као и процедуре у вези са успостављањем тијела предвиђених механизмом координације у току, те да очекујемо достављање упитника у што скоријем року.

Он је упознао Хана и о чињеници да је Савјет министара БиХ усвојио и транспортну стратегију и да је тиме БиХ испунила услов за приступ регионалним и националним ЕУ фондовима.

Предсједавајући Савјета министара упознао је европског комесара и о књижењу војне имовине протеклих дана у Хан Пијеску и нагласио да се и тим БиХ приближила НАТО интеграцијама.

Звиздић је рекао да је БиХ опредијељена за очување позитивног момента процеса реформи у циљу добијања статуса државе кандидата за чланство до 2017. године и да очекује да ће досадашњи напори бити препознати 20. септембра када би Вијеће требало усвојити Закључак о прослијеђивању захтјева БиХ Европској комисији са позивом за припрему Мишљења о захтјеву БиХ за чланство.

Извор: Срна

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

зумба

05.09.2016 10:38

Ста це реци Србија.пола пара који су они добијали ици це за пројекте у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реал-ан

05.09.2016 10:41

И за цирка 50 година море бит добијемо и узвицник,продавање магле ниста друго!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахн-Хан Пијесак

05.09.2016 10:55

док цека референдум Миле потписује све сто му се потури: Предсједавајући Савјета министара упознао је европског комесара и о књижењу војне имовине протеклих дана у Хан Пијеску и нагласио да се и тим БиХ приближила НАТО интеграцијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

05.09.2016 14:43

ЕУ је предалеко за БиХ , а можда и недостижна ако то одлучи Миле Додик. О чланству у НАТО за сада не треба ни сањати јер и о томе задњу ријеч има Миле. Најбоље је да се ми вратимо у средњи вијек, па да кренемо испочетка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

05.09.2016 16:01

Могу ли платити струју тим упитником, ускоро?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.09.2016 19:41

Наравно не, али ако не добијемо упитник ускоро нећеш имати шта плаћати - тотални мрак

Name

Велики руски

05.09.2016 22:28

Јели ово онај Звиздиц сто му Баја љуби руку за кредит?

ОДГОВОРИТЕ