Uskoro priprema upitnika za BiH!

Komesar za pregovore o proširenju EU Johanes Han rekao je danas u Briselu na sastanku sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem da očekuje da će na narednoj sjednici Savjet za opšte poslove EU dati zadatak Evropskoj komisiji da počne pripremati upitnik za BiH.

Bosna i Hercegovina 05.09.2016 | 12:35
Uskoro priprema upitnika za BiH!
Zvizdić i Han razgovarali su o mogućnosti uvrštavanja zahtjeva BiH za članstvo u EU na dnevni red predstojećeg sastanka Savjeta za opšte poslove EU, kao i usvajanja Zaključka o prosljeđivanju zahtjeva Evropske komisije za dostavljanje mišljenja o zahtjevu.

Han je pohvalio napredak BiH i čestitao Zvizdiću na otklanjanju i posljednjeg uslova za razmatranje aplikacije, dodajući da je neophodno nastaviti napore na nastavku reformskih procesa i na jačanju regionalne saradnje.

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i o mogućnostima održavanja najavljenog referenduma u Republici Srpskoj.

Zvizdić i Han su se saglasili da se u BiH, kao u svim ostalim zemljama, odluke suda, posebno Ustavnog suda koji je dio Ustava BiH, moraju poštovati.

Han je posebno istakao da proces približavanja EU zahtijeva i promjenu ponašanja predstavnika svih nivoa vlasti, u smislu punog poštivanja i unapređenja vladavine prava.

Sagovornici su ocijenili da bespotrebni zastoji blokiraju nastavak procesa integracija i da svi politički akteri u BiH moraju pokazati odgovornost prema istorijskoj prilici koju ima BiH.

Zvizdić je istakao da je BiH, nakon usvajanja finalizovanog teksta mehanizma koordinacije za EU pitanja, ispunila i posljednji uslov neophodan za razmatranje aplikacije na sastanku 20. septembra.

On je rekao da je dalji napredak u oblasti EU integracija i dalje u fokusu svih nivoa vlasti i da je BiH snažno opredijeljena za nastavak reformskih procesa, s ciljem dobijanja kandidatskog statusa do kraja 2017. godine.

Predsjedavajući Savjeta ministara informisao je komesara EU o stepenu realizacije zacrtanih ciljeva iz reformske agende i rekao da je Savjet ministara BiH relizovao 55 odsto zacrtanih mjera.

Zvizdić je istakao da je u toku redovno sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i informisao da su procedure u vezi sa potpisivanjem Protokola, kao i procedure u vezi sa uspostavljanjem tijela predviđenih mehanizmom koordinacije u toku, te da očekujemo dostavljanje upitnika u što skorijem roku.

On je upoznao Hana i o činjenici da je Savjet ministara BiH usvojio i transportnu strategiju i da je time BiH ispunila uslov za pristup regionalnim i nacionalnim EU fondovima.

Predsjedavajući Savjeta ministara upoznao je evropskog komesara i o knjiženju vojne imovine proteklih dana u Han Pijesku i naglasio da se i tim BiH približila NATO integracijama.

Zvizdić je rekao da je BiH opredijeljena za očuvanje pozitivnog momenta procesa reformi u cilju dobijanja statusa države kandidata za članstvo do 2017. godine i da očekuje da će dosadašnji napori biti prepoznati 20. septembra kada bi Vijeće trebalo usvojiti Zaključak o proslijeđivanju zahtjeva BiH Evropskoj komisiji sa pozivom za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo.

Izvor: Srna

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

zumba

05.09.2016 10:38

Sta ce reci Srbija.pola para koji su oni dobijali ici ce za projekte u BiH.

ODGOVORITE
Name

Real-an

05.09.2016 10:41

I za cirka 50 godina more bit dobijemo i uzvicnik,prodavanje magle nista drugo!!!!!

ODGOVORITE
Name

Hahn-Han Pijesak

05.09.2016 10:55

dok ceka referendum Mile potpisuje sve sto mu se poturi: Predsjedavajući Savjeta ministara upoznao je evropskog komesara i o knjiženju vojne imovine proteklih dana u Han Pijesku i naglasio da se i tim BiH približila NATO integracijama.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

05.09.2016 14:43

EU je predaleko za BiH , a možda i nedostižna ako to odluči Mile Dodik. O članstvu u NATO za sada ne treba ni sanjati jer i o tome zadnju riječ ima Mile. Najbolje je da se mi vratimo u srednji vijek, pa da krenemo ispočetka.

ODGOVORITE
Name

Piksi

05.09.2016 16:01

Mogu li platiti struju tim upitnikom, uskoro?

ODGOVORITE
Name

Re

05.09.2016 19:41

Naravno ne, ali ako ne dobijemo upitnik uskoro nećeš imati šta plaćati - totalni mrak

Name

Veliki ruski

05.09.2016 22:28

Jeli ovo onaj Zvizdic sto mu Baja ljubi ruku za kredit?

ODGOVORITE