Анализа - УС опен: Рафаел Надал и Лука Пуј - исте степенице, смјер различит...

Вратио се из ’мртвих’ спасавши три везане меч лопте, његов ривал је уздрман, а он је добио лопту на форхенд у средини поља.

Тенис 05.09.2016 | 15:45
Анализа - УС опен: Рафаел Надал и Лука Пуј - исте степенице, смјер различит...
У ономе што ће се десити у следећем делићу секунде постаће јасно да Рафаел Надал више није исти Рафаел Надал од пре три, пет или осам година – уместо рутинског пласирања лопте у простор којег је било на претек, Рафа погађа мрежу и хвата се за главу.

Током каријере ’Бик из Манакора’ био је толико ефикасан у томе да гурне противника са литице, да га докрајчи, а сада смо неколико пута видели Надала који враћа ривала у меч.

После најневероватнијег лоба на целом турниру на смеч Пуија, у следећем поену Рафа пласира бекхендом лопту усред мреже на брејк лопти. После брејка вишка у петом сету, препушта брејк неконтролисаним форхендом. Нити једног тренутка не делује потпуно сигуран у себе, а то није онај Надал који не пушта када загризе.

“Била је то велика грешка на 6:6 у тај брејку. Одиграо сам прави поен, дошао у позицију да направим винер, али погрешио сам и то је то. Не може човек да излуди мислећи о таквим стварима, зар не? Деси се грешка, а проблем је што сам уопште дошао до те тачке у мечу“, каже Надал и додаје:

“Са 30 година, и после каријере какву сам имао, није питање притиска. Требало је да сервирам боље у појединим тренуцима и да нанесем више бола противнику својим ударцима“.

Лука Пуј, момак који је одиграо меч живота, користи поклон, трза се из краткотрајне летаргије и лепим инсајд-ин форхендом остварује највећу победу у досадашњем току каријере. Тенис је игра у којој се чуда стварно дешавају – пре само четири дана Пуј је губио са 2-0 у сетовима, а противник Марко Кјудинели, који је првој рунди први пут у шест година дошао до победе на неком Грен слем турниру, сервирао је за меч.

Пуј је окренуо тај меч, затим је у пет сетова победио Роберта Баутисту Агута, а онда је решио да искористи својих пет минута на највећем стадиону на света. Потиснуо је Надала иза основне линије, хватао лоптице у пењању и мењао им правац по вољи као да је то најлакша ствар на свету – бекхендом са продуженим замахом фино је пролазио кроз лопту и правио винере и по паралели и по дијагонали, а форхендом је углавном експлоатисао бекхенд Надала.

Изгубио је други сет, али није га одиграо лоше – у трећем је рано направио брејк и тврдоглаво га чувао до краја, да би у гему у којем је сервирао за сет показао менталну чврстину у коју ћемо се тек уверити. Гем је освојио са два аса и два сервис-винера после храбрих других сервиса.

“Преселио сам се у Дубаи и почео сам да радим другачије, јаче. Променио сам много ствари – имам човека који ме физички спрема и радимо скоро непрестано, чак и на турнирима. Мислим да сам и ментално јачи, играм са више самопоуздања, а и искуснији сам“, покушао је да објасни свој успон Пуј.

На 2:2 у четвртом сету Надал је промашио пет сервиса у низу – међутим, иако је у сваком од наредна четири поена био у игри, Пуј је изгубио гем. Тонус му је опао, ноге му више нису радиле како треба, поготово када је требало да се прилично спусти у коленима, а наједном је и одустао од плана игре који му је доносио толико успеха и задовољио се чекањем и слањем спинова на Надалов бекхенд.

Изгубио је сервис, потом је вратио брејк, али то је више била Рафина кривица (још један пример Надаловог стања с почетка текста) и Пуј је одједном деловао неснађено на терену. Изгубио је четврти сет, први сервис му је потпуно стао (и имао је само 46% убачених за цео меч), допустио брејк на старту петог и био је у нокдауну, а судија је одбројао до девет.

Није стигао до броја десет јер је Пуј устао и поново заплесао по терену – на чист адреналин, рекло би се.

Обично немам проблем да вербализујем ни осећања ни атмосферу око себе, али енергију која је струјала ваздухом на ’Артур Ешу’ у тим тренуцима тешко је дочарати – буквално сви на ивици седишта, ни мува да се чује на иначе (пре) бучном стадиону, а онда ерупција после сваког поена, а понек звук између сервиса више је значио нестрпљење него некултуру.

“Некада буквално нисам могао да чујем своје ’Аллез’ од буке, ово је убедљиво најбоља атмосфера у којој сам икада играо“, одушевљен је момак рођен на северу Француске.

Француз враћа брејк упркос томе што је Надал водио 30-0, а убрзо смо дочекали и кулминацију драме – тај брејк. Било је једино праведно да се тако заврши. Стегнути обојица, али први се ослобађа Пуи и шаље нови ласер бекхендом низ линију – што би рекла колегиница Карол Бушар, “српски бекхенд“, и Јанку и Новаку то је једна од специјалности.

Долази 22-годишњи Пуј до 6-3 и три везане меч лопте, али ту је ред на њега да му се стегне рука – форхенд у мрежу, Надалов добар сервис, па форхенд далеко у аут, 6:6.

Екстаза на стадиону, делује да ће се Надал извући – стари Надал би то и учинио, али он једноставно више није тај човек. На већ описани начин промашује зицер, а Пуј оверава тријумф после четири сата и шест минута изнурујуће битке.

Хладан поздрав на мрежи, питање је још колико сличних удараца може да издржи један од најбољих тенисера свих времена – знајући Надала, неће се предати без крваве борбе и научио нас је да га никада не прецртамо, али сваким оваквим поразом постаје још рањивији у очима супарника. А године пролазе...

“Није важно да ли сам дошао после повреде или са недовољно припреме – на крају се нико тога не сећа, остаје записано да сам изгубио у четвртом колу. Био сам спреман, осећао сам се тако, можемо сада да тражим приче, али пропустио сам прилику и тужан сам због тога, то је једино важно. Али једно је сигурно – борићу се да то променим“, био је Рафа поштен, као и увек:

“Мотивисан сам да наставим да радим – било је потребно много уложених сати, много духа и жртве како бих се вратио у стање у којем сам био пре овогодишње повреде. Позитивно је што не почињем од нуле и осећам да сам сада ближи нивоу који желим него што је то био случај прошле године када сам био нервозан и мучио се на менталном плану“.

На степеницама тениске каријере Рафа иде у смеру наниже, али ће наставити да се бори за своје место под сунцем које га је толико дуго грејало, а Пуј већ за два дана има нову прилику да додатно себи прокрчи пут ка том истом месту.

“Можда је ово меч који ће ми променити каријеру, рећи ћу вам за неколико месеци или за неколико година. Ако кажем сада ’да’ и будем педесети за годину дана...“, одмерен је Француз.

Пуј је на истим степеницама као Надал, али у смеру навише – ипак, свестан је да ће на том путу морати константно да се усавршава и да ће препрека бити много. Прва следећа је Гаел Монфис.

Новак о Пују: Топ 10 потенцијал

“Мислим да многи нису очекивали да он физички издржи тај интензитет с Рафом с обзиром на то да је играо пет сетова пре два дана. Сви знамо да Надал тера ривала да ради за сваки поен и зато је врло импресивна његова победа. Пуј се креће боље, добро користи терен – играо је у четвртфиналу Вимблдона, сада и овде. Све је ближи Топ 10 и има квалитет за то“, рекао је Ђоковић.

Победа над Ђоковићем

Шта си научио о себи тренирајући са некима од најбољих играча свих времена?

“Први сет који сам освојио против Ђоковића, нпр, био је на Вимблдону пре турнира. Наравно да је то био тренинг, али то је добра ствар, докажеш себи да можеш да играч на том нивоу. Онда то мораш да покажеш и на турнирима, а сада у Њујорку сам то учинио“, каже Пуј.

Лука Пуј (185цм, 81кг)

- Почео је да се бави тенисом са осам година
- Тренутно је 25. на АТП листи, а после УС опена ући ће у Топ 20
- Отац му је Француз, мајка Финкиња
- Омиљена подлога му је бетон, а ударац форхенд
- Диви се Роџеру Федереру
- Воли моду и често је у ’шопингу’
- Још је без АТП титуле, али је играо четвртфинале на Вимблдону после победа над Дел Потром и Томићем

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар