Како да припремите малишане за вртић?

Многа деца ће за неколико дана први пут крочити у вртић. Родитељи су обично у страху како ће се суочити са великом новином, па не знају како да их најбоље припреме за важну животну епизоду

Здравље 05.09.2016 | 09:35
Како да припремите малишане за вртић?
Дечји отпор овде није реткост, али ни паника мама и тата које брину о томе ко ће и како да чува њихове наследнике.

- Деца се разликују, па родитељи морају да пронађу начин да свом малишану приђу на прави начин. Не постоји универзална шема по којој се дете припрема за полазак у вртић, али се одређених начела треба придржавати - истиче педагог Снежана Ступар, директор вртића "Смарткос" у Београду. - Родитељски страх може негативно да утиче, у реду је да постоји опрез јер ни одрасли не знају шта их чека, али превелики страх може само да одмогне.

Саговорница "Живота плус" саветује родитељима да, пре него што дете крене у вртић, прошетају заједно до зграде и виде како се други клинци играју, друже и проводе време. Припрема може да се одвија кроз спонтане разговоре, битно је да се малишанима разложно објасни шта се у вртићу ради и шта их тамо чека. Посебно је важно да чују лепе ствари, а не да им се претећим тоном каже "Тамо ћете научити како треба да се понашаш" или "Научиће те они памети"... Важно је узети у обзир и узраст детета, јер не могу исте приче да се говоре једногодишњаку и малишанима од четири године.

Снежана саветује да боравак у вртићу у почетку буде кратак - не дужи од 60 минута, некад и 15-20, па да се постепено продужава.

- Ако прва недеља прође очекивано, следеће може да борави дуже, па наредне још дуже и на крају да остаје по потреби. Када крене процес адаптације на вртић, идеално би било да се не прекида и да га родитељи схвате врло озбиљно и пажљиво прате дете, свакодневно размењују информације са њим и васпитачима. Када су у том процесу сви на истој страни, не би требало да буде великих и нерешивих проблема.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар