Не дижу цијену, али смањују грамажу

На домаћем тржишту све више је производа у све мањим паковањима, премда им цијене остају непромијењене, истичу у Покрету потрошача.

Република Српска 05.09.2016 | 07:34
Не дижу цијену, али смањују грамажу
Наглашавају да на тај начин произвођачи непримјетно поскупљују производе и оштећују потрошаче.

“Умјесто повећања цијена, смањују грамажу производа, па заправо, на индиректан начин, повећавају цијене производа”, истиче Драгован Петровић, секретар Покрета потрошача Републике Српске.

Петровић упозорава да је овај скривен потез директан атак на потрошачку корпу.

“Потрошачи узимају намирнице које су навикли да купују и не гледају да је грамажа промијењена”, додаје Петровић.

Велики број потрошача сматра да их произвођачи обмањују тако што смањују количину производа у паковању, али не и цијену.

На тежини су изгубили готово сви производи.

“Ово је један од покушаја трговаца да више зараде управо тако што ће све урадити по закону, а опет, са друге стране, понудити мању количину одређеног производа”, каже Звјездана С. из Бањалуке, која редовно обавља седмичну куповину намирница за породицу.

Данас има мање супе у кесици, јогурта у чашици, па чипса у паковању него што је то било раније.

Чоколаде су се смањиле, са стандардних 100 на 90 или 80 грама.

Тежина хљеба се мијења, од 400, 500, 600 грама па до килограма, а павлака умјесто килограм тежи 800 или 900 грама у зависности од марке.

У Подручној привредној комори Бањалука кажу да су сличне појаве забиљежене не само на тржишту Босне и Херцеговине, него и на тржиштима у региону, и у много развијенијим и уређенијим тржиштима западне Европе.

“С једне стране, разлог може бити у притиску на трговце да не мијењају постојеће цијене производа усљед раста цијена других производа, па се дешава да неки произвођачи или трговци мијењају грамажу производа на које су купци навикли”, објашњава Зоран Берак, секретар Савјета за трговину при Подручној привредној комори.

Берак додаје да, са друге стране, разлог за тренд мањих паковања прехрамбених артикала може бити и начин потрошње у домаћинствима у урбаним срединама.

“Млађа популација све више једе ван куће. Потрошачи данас желе купити више мањих паковања како би куповали и трошили више разноврсних производа исте категорије и то произвођачи и трговци морају уважавати и уважавају”, истиче Берак. Независне новине

 Извор: Цапитал.ба

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дон

05.09.2016 06:00

Млади у Босни једу по МцДоналдсу, па зато ови смањују грамажу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

05.09.2016 06:47

Прије неки дан сам купила паковање шећера од 850 гр. Фино пише. Увијек је било 1000гр. Цијена је остала иста. И смоки Штарк је тако, умањили му количину, али је цијена иста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

05.09.2016 07:10

је све у овом тексту. Примјер. Чипсара Марбо лактаси. Њихови најмањи чипсови су били стандардне грамаже од 50 гр. Касније је грамажа падала на 40 гр. да би дошла и на 35г гр. Цијена је иста,а у ствари за исте паре се добије од 20 до 30 % мање чипса. Само га надувају и лици као онај од 50 гр. Тако је и са вецим паковањима од 200 гр. који су пали на 180 гр. Примјер други. Детерџенти за вес. Стандардно паковање је 3 кг. Сада имате паковања од 2 кг. У ствари ријетко се и истиче тежина ,вес сада потенцирају број прања?! Хоце да нам оперу мозак... Примјера има још.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОМАЧИЦА

05.09.2016 07:18

То сам давно примјетила па увијек контролишем количину. То је чиста обмана купаца јер производ који купујем више година , очекујемо да добијемо исту количину. Коректно би било да стандардно паковање одредјеног производјача остане и у грамажи исто, а мања грамаже у ново паковање видљиво и различито од стандардног.

ОДГОВОРИТЕ