Ne dižu cijenu, ali smanjuju gramažu

Na domaćem tržištu sve više je proizvoda u sve manjim pakovanjima, premda im cijene ostaju nepromijenjene, ističu u Pokretu potrošača.

Republika Srpska 05.09.2016 | 07:34
Ne dižu cijenu, ali smanjuju gramažu
Naglašavaju da na taj način proizvođači neprimjetno poskupljuju proizvode i oštećuju potrošače.

“Umjesto povećanja cijena, smanjuju gramažu proizvoda, pa zapravo, na indirektan način, povećavaju cijene proizvoda”, ističe Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača Republike Srpske.

Petrović upozorava da je ovaj skriven potez direktan atak na potrošačku korpu.

“Potrošači uzimaju namirnice koje su navikli da kupuju i ne gledaju da je gramaža promijenjena”, dodaje Petrović.

Veliki broj potrošača smatra da ih proizvođači obmanjuju tako što smanjuju količinu proizvoda u pakovanju, ali ne i cijenu.

Na težini su izgubili gotovo svi proizvodi.

“Ovo je jedan od pokušaja trgovaca da više zarade upravo tako što će sve uraditi po zakonu, a opet, sa druge strane, ponuditi manju količinu određenog proizvoda”, kaže Zvjezdana S. iz Banjaluke, koja redovno obavlja sedmičnu kupovinu namirnica za porodicu.

Danas ima manje supe u kesici, jogurta u čašici, pa čipsa u pakovanju nego što je to bilo ranije.

Čokolade su se smanjile, sa standardnih 100 na 90 ili 80 grama.

Težina hljeba se mijenja, od 400, 500, 600 grama pa do kilograma, a pavlaka umjesto kilogram teži 800 ili 900 grama u zavisnosti od marke.

U Područnoj privrednoj komori Banjaluka kažu da su slične pojave zabilježene ne samo na tržištu Bosne i Hercegovine, nego i na tržištima u regionu, i u mnogo razvijenijim i uređenijim tržištima zapadne Evrope.

“S jedne strane, razlog može biti u pritisku na trgovce da ne mijenjaju postojeće cijene proizvoda usljed rasta cijena drugih proizvoda, pa se dešava da neki proizvođači ili trgovci mijenjaju gramažu proizvoda na koje su kupci navikli”, objašnjava Zoran Berak, sekretar Savjeta za trgovinu pri Područnoj privrednoj komori.

Berak dodaje da, sa druge strane, razlog za trend manjih pakovanja prehrambenih artikala može biti i način potrošnje u domaćinstvima u urbanim sredinama.

“Mlađa populacija sve više jede van kuće. Potrošači danas žele kupiti više manjih pakovanja kako bi kupovali i trošili više raznovrsnih proizvoda iste kategorije i to proizvođači i trgovci moraju uvažavati i uvažavaju”, ističe Berak. Nezavisne novine

 Izvor: Capital.ba

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Don

05.09.2016 08:00

Mladi u Bosni jedu po McDonaldsu, pa zato ovi smanjuju gramažu.

ODGOVORITE
Name

Sanja

05.09.2016 08:47

Prije neki dan sam kupila pakovanje šećera od 850 gr. Fino piše. Uvijek je bilo 1000gr. Cijena je ostala ista. I smoki Štark je tako, umanjili mu količinu, ali je cijena ista.

ODGOVORITE
Name

Istina

05.09.2016 09:10

je sve u ovom tekstu. Primjer. Čipsara Marbo laktasi. Njihovi najmanji čipsovi su bili standardne gramaže od 50 gr. Kasnije je gramaža padala na 40 gr. da bi došla i na 35g gr. Cijena je ista,a u stvari za iste pare se dobije od 20 do 30 % manje čipsa. Samo ga naduvaju i lici kao onaj od 50 gr. Tako je i sa vecim pakovanjima od 200 gr. koji su pali na 180 gr. Primjer drugi. Deterdženti za ves. Standardno pakovanje je 3 kg. Sada imate pakovanja od 2 kg. U stvari rijetko se i ističe težina ,ves sada potenciraju broj pranja?! Hoce da nam operu mozak... Primjera ima još.

ODGOVORITE
Name

DOMAČICA

05.09.2016 09:18

To sam davno primjetila pa uvijek kontrolišem količinu. To je čista obmana kupaca jer proizvod koji kupujem više godina , očekujemo da dobijemo istu količinu. Korektno bi bilo da standardno pakovanje odredjenog proizvodjača ostane i u gramaži isto, a manja gramaže u novo pakovanje vidljivo i različito od standardnog.

ODGOVORITE