Девет тајни скромног патријарха Павла

Патријарх Павле, рођен као Гојко Стојчевић у селу Кућанци 11. септембра 1924. године, и даље представља инспирацију многим хришћанима због свог скромног и правичног живота који је водио.

Србија 04.09.2016 | 16:33
Девет тајни скромног патријарха Павла
Једном приликом када је завршио са јелом, узео је салвету испред себе на којој је било неколико мрвица. Тихо је покупио сваку мрву и појео. Присутни су шокирано упитали шта то ради, а он им је одговорио: "Не знате ви, децо моја, шта значи глад и колико је деце широм света гладно, а ми бацамо хлеб поред стола и у контејнере. Некима оне представљају живот и наду, а ми их се тако лако одричемо. Сетите се сваки пут гладне деце широм Африке и света када видите мрвице поред стола."

Другови из клупе

Веровали или не, некада давно у истој клупи у гимназији у Тузли седели су Меша Селимовић и патријарх Павле.

Молитва за све

Када је као владика боравио на Косову и Метохији, десило се да је патријарха Павла зауставила наоружана албанска банда. О самом инциденту се не зна много, али банда или припадници ОВК-а су му затражили да клекне и помоли се за пострадале Албанце.

Павле им је тада смирено и трезвено одговорио да се он клечећи моли у цркви за све пострадале и невине жртве без обзира на њихову националност и веру. Тако је неповређен успео да настави пут.

Спасао дављеника

Док је као васпитач радио у Бањи Ковиљачи, из ледене воде спасао је дечака који се давио. Као последицу тог подухвата добио је, у то време, смртоносну туберкулозу. Међутим, иако му доктори нису давали више од три месеца живота, он је успео да се опорави и доживи дубоку старост.

Анегдота из авиона

Једном је патријарх ишао негде авионом. Када су летели над морем, авион је ушао у зону турбуленције и било је труцкања. Млади архијереј који је седео поред патријарха питао га је шта он мисли о томе ако се авион сада сруши.

Он је без збуњености рекао: "У односу на себе, примићу то као акт праведности, јер сам у животу појео толико риба да би сада било чудно када оне мене сада не би појеле."

Милионе оставио цркви

Потомцима свог брата, као најближим сродницима, оставио је само будилник и сат, док ће његовим ордењем, али и писаним делима, која већ данас имају непроцењиву верност која се мери милионима евра, располагати СПЦ.

Једи у себи…

Умео је да буде и строг. Уочи једног обеда, за трпезом су сви изговарали молитву. Један монах је ћутао.

Патријарх га упита зашто ћути, зашто се не моли са осталима, а монах је одговорио да се моли у себи. Патријарх му је на то додао да онда треба и да једе у себи.

Музикалан човек

Мало је познато да је био и изузетан певач. Уживао је у вишегласном појању духовних песама. Никада се није устручавао да негодује уколико хор не би певао са верским заносом, па је знао да стане пред њих и пун жара покаже како се певају литургијске песме.

Лична карта

Патријарх Павле рођен је као Гојко Стојчевић, а 1948. замонашио се у манастиру Благовештење. Одрастао је с тетком по оцу, коју је много волео и која му је заменила родитеље. Имао је жељу да постане лекар.

Извор: Курир

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Херцеговац

04.09.2016 16:50

Оваквих текстова дајте!!! Свака цаст!!! А не само Додик Босиц Иваниц Цавиц... Они ником нису узор!!! Оваквих духовних текстова!!! Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОНДОР

04.09.2016 16:57

ТЕСКО ДА ЦЕ ИКАДА ПОНОВО ДОЦИ СЛИЦАН ЦОВЈЕК НА ЦЕЛО ЦРКВЕ,ОВИ САДА СУ БАНДИТИ КАО ПОЛИТИЦАРИ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

04.09.2016 17:09

Вјечни му мир и слава код Господа. Каже желео је да постане љекар. Па он и јесте љекар људских залуталих душа које изводи на прави пут његовим поукама и његовом Светошћу. Слава му и милост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.09.2016 21:36

Мислис да дуса постоји?Добро се запитај

Name

борац рс

04.09.2016 17:21

ЛАКА МУ ЗЕМЉА И БОГ ДА МУ ДУСУ ПРОСТИ. ТАКАВ СЕ ВИСЕ НЕЦЕ РОДИТИ. САДА ЈЕ ПАТРИЈАРХ И ВЛАДИКЕ ПОЛИТИЦАРИ И ИДУ НА ПРОМОЦИЈЕ СТРАНКЕ СНСДа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ибро

04.09.2016 20:28

Легенда био и остао ,нека му је слава.

Name

фф

04.09.2016 20:07

Ја мислим да би и он прихватио Мајку Терезу за светицу.

ОДГОВОРИТЕ