Devet tajni skromnog patrijarha Pavla

Patrijarh Pavle, rođen kao Gojko Stojčević u selu Kućanci 11. septembra 1924. godine, i dalje predstavlja inspiraciju mnogim hrišćanima zbog svog skromnog i pravičnog života koji je vodio.

Srbija 04.09.2016 | 16:33
Devet tajni skromnog patrijarha Pavla
Jednom prilikom kada je završio sa jelom, uzeo je salvetu ispred sebe na kojoj je bilo nekoliko mrvica. Tiho je pokupio svaku mrvu i pojeo. Prisutni su šokirano upitali šta to radi, a on im je odgovorio: "Ne znate vi, deco moja, šta znači glad i koliko je dece širom sveta gladno, a mi bacamo hleb pored stola i u kontejnere. Nekima one predstavljaju život i nadu, a mi ih se tako lako odričemo. Setite se svaki put gladne dece širom Afrike i sveta kada vidite mrvice pored stola."

Drugovi iz klupe

Verovali ili ne, nekada davno u istoj klupi u gimnaziji u Tuzli sedeli su Meša Selimović i patrijarh Pavle.

Molitva za sve

Kada je kao vladika boravio na Kosovu i Metohiji, desilo se da je patrijarha Pavla zaustavila naoružana albanska banda. O samom incidentu se ne zna mnogo, ali banda ili pripadnici OVK-a su mu zatražili da klekne i pomoli se za postradale Albance.

Pavle im je tada smireno i trezveno odgovorio da se on klečeći moli u crkvi za sve postradale i nevine žrtve bez obzira na njihovu nacionalnost i veru. Tako je nepovređen uspeo da nastavi put.

Spasao davljenika

Dok je kao vaspitač radio u Banji Koviljači, iz ledene vode spasao je dečaka koji se davio. Kao posledicu tog poduhvata dobio je, u to vreme, smrtonosnu tuberkulozu. Međutim, iako mu doktori nisu davali više od tri meseca života, on je uspeo da se oporavi i doživi duboku starost.

Anegdota iz aviona

Jednom je patrijarh išao negde avionom. Kada su leteli nad morem, avion je ušao u zonu turbulencije i bilo je truckanja. Mladi arhijerej koji je sedeo pored patrijarha pitao ga je šta on misli o tome ako se avion sada sruši.

On je bez zbunjenosti rekao: "U odnosu na sebe, primiću to kao akt pravednosti, jer sam u životu pojeo toliko riba da bi sada bilo čudno kada one mene sada ne bi pojele."

Milione ostavio crkvi

Potomcima svog brata, kao najbližim srodnicima, ostavio je samo budilnik i sat, dok će njegovim ordenjem, ali i pisanim delima, koja već danas imaju neprocenjivu vernost koja se meri milionima evra, raspolagati SPC.

Jedi u sebi…

Umeo je da bude i strog. Uoči jednog obeda, za trpezom su svi izgovarali molitvu. Jedan monah je ćutao.

Patrijarh ga upita zašto ćuti, zašto se ne moli sa ostalima, a monah je odgovorio da se moli u sebi. Patrijarh mu je na to dodao da onda treba i da jede u sebi.

Muzikalan čovek

Malo je poznato da je bio i izuzetan pevač. Uživao je u višeglasnom pojanju duhovnih pesama. Nikada se nije ustručavao da negoduje ukoliko hor ne bi pevao sa verskim zanosom, pa je znao da stane pred njih i pun žara pokaže kako se pevaju liturgijske pesme.

Lična karta

Patrijarh Pavle rođen je kao Gojko Stojčević, a 1948. zamonašio se u manastiru Blagoveštenje. Odrastao je s tetkom po ocu, koju je mnogo voleo i koja mu je zamenila roditelje. Imao je želju da postane lekar.

Izvor: Kurir

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Hercegovac

04.09.2016 16:50

Ovakvih tekstova dajte!!! Svaka cast!!! A ne samo Dodik Bosic Ivanic Cavic... Oni nikom nisu uzor!!! Ovakvih duhovnih tekstova!!! Hvala

ODGOVORITE
Name

KONDOR

04.09.2016 16:57

TESKO DA CE IKADA PONOVO DOCI SLICAN COVJEK NA CELO CRKVE,OVI SADA SU BANDITI KAO POLITICARI ...

ODGOVORITE
Name

mm

04.09.2016 17:09

Vječni mu mir i slava kod Gospoda. Kaže želeo je da postane ljekar. Pa on i jeste ljekar ljudskih zalutalih duša koje izvodi na pravi put njegovim poukama i njegovom Svetošću. Slava mu i milost!

ODGOVORITE
Name

re

04.09.2016 21:36

Mislis da dusa postoji?Dobro se zapitaj

Name

borac rs

04.09.2016 17:21

LAKA MU ZEMLJA I BOG DA MU DUSU PROSTI. TAKAV SE VISE NECE RODITI. SADA JE PATRIJARH I VLADIKE POLITICARI I IDU NA PROMOCIJE STRANKE SNSDa.

ODGOVORITE
Name

Ibro

04.09.2016 20:28

Legenda bio i ostao ,neka mu je slava.

Name

ff

04.09.2016 20:07

Ja mislim da bi i on prihvatio Majku Terezu za sveticu.

ODGOVORITE