Топ 10 летњих прича: Како су завршени највећи трансфери српских фудбалера?!

Сви детаљи најскупљих српских трансфера. Неки су ишли као по лоју, неки су једва реализовани…

Фудбал 06.09.2016 | 23:00
Топ 10 летњих прича: Како су завршени највећи трансфери српских фудбалера?!
Некада су Стојковић, Савићевић, Мијатовић, Михајловић, Југовић, Станковић и остали наши фудбалери жарили фудбалском пијацом док су Србија и Црна Гора били једно. Трансфер СаваМилошевића из 2000. године је дуго одолевао на листи најскупљих српских фудбалера свих времена, потом су га изједначили Лазар Марковић и Немања Матић.

Очекивало се овог лета више атрактивнијих прелазака наших фудбалера, али је на крају рекорд ипак пао. Никола Максимовић је “извукао ствар”. Могло је да буде још атрактивније да јеНемања Матић хтео у Јувентус, да је Душан Тадић хтео из Саутемптона или да је Олимпијакос прихватио понуде за Луку Миливојевића. Ипак, ни овако није било лоше… Пратили смо наше скоро свакодневно.

НИКОЛА МАКСИМОВИЋ (Торино - Наполи) 25.000.000 + 1.000.000 евра + Валдифјори

Добили смо најскупљег Србина у историји фудбала. Званично, у папирима стоји да је ово позајмица од 5.000.000 евра с обавезним откупом уговора. У реланости, то је трансфер од 25.000.000 евра плус додатних 1.000.000 евра на име бонуса. Плус што је у супротном правцу отишао Мирко Валдифјори за 3.500.000 евра што званично није део Максимовићевогтрансфера, али незванично је био услов за договор па је Урбано Каиро тако дошао близу суме од 30.000.000 коју је захтевао од Наполитанаца. Трансфер је уз бројне перипетије реализован последњег дана фудбалске пијаце уз посредство менаџера Николе Поповића. Запечаћен је десетак минута пре истека прелазног рока. Још два рекорда је обориоМаксимовић. Најскупља продаја у историји Торина и најскупљи дефанзивац у историји Наполија. Поред Наполитанаца, желели су га још Манчестер Јунајтед, Манчестер Сити и Челси… Потписао је до 2021. године, а откупна клаузула износи 50.000.000 евра.

ФИЛИП КОСТИЋ (Штутгарт - Хамбургер) - 14.000.000 евра

Није најскупљи, али је овог лета био најтраженији српски фудбалер. Још у другом делу претходне сезоне се стално спекулисало где би могао да заврши, а када је Штутгарт испао у Цвајту и када је прелазни рок отворен, почела је и сезона на лова на Српског Бејла. Борусија Дортмунд, Шалке и Волфзбург су били заинтересовами, меркао га је и Јигрен Клоп у Ливерпулу, врзмао се ту и Саутемптон у случају да остане без Тадића, Интер и Рома су снимали са дистанце, а онда је почела права трка. Валенсија, Хамбургер и Волфзбург су ушли у битку за аутограм српске стреле. Валенсија га је имала у шакама, Костић је био на преговорима на Местаљи, запело је око пара и вратио се у Немачку. Наставила се трка удвоје између Хамбургера и Волфзбурга,  а победио је великан са севера. Вукови су хтелиФилипа као замену за Ширлеа, али је ХСВ био конкретнији и издашнији. Костић је срушио рекордВан дер Варта, потписао на пет година за плату од 2.750.000 евра по сезони и постао најскупљи играч у историји Диносауруса.

АДЕМ ЉАЈИЋ (Рома - Торино) - 8.500.000 + 500.000 евра

Торинова најскупља продаја је Србин, али и најскупље појачање. Адем Љајић је најзвучније име које је овог лета стигло у табор Бикова. Пазарац је појачао Торино после дугих и тешких преговора. Интер није желео да га откупи и вратио га је у Рим, али ни Рома није показала жељу да га задржи. Милан, Фиорентина и Валенсија су били међу заинтересованим, али нису спремили конкретне понуде. Зато јесте Селта која је била јако близу његовог потписа. Понудили су Роми 10.000.000 евра, чекали Љајића на лекарским прегледима и извисили. Пресудио је Синиша Михајловић који је по сваку цену желео Љајића у Торину. Преговори су запали у ћорсокак због фудбалерове плате, али је агент Фали Рамадани успео да одблокира причу и Љајић је слетео у Торино. Роми је припало 8.500.000 евра и додатних 500.000 акоЉајић оствари бонусе. Играчу иде 1.900.000 евра по сезони за уговор на четири године. И “десетка” на леђима.

АНДРИЈА ПАВЛОВИЋ (Чукарички - Копенхаген) - 2.000.000 + 600.000

Ни Звезда, ни Партизан нису имали најтраженијег фудбалера Суперлиге овог лета већ Чукарички. Андрија Павловић је експлодирао претходне сезоне у дресу Брђана и цена му је вртогалво скочила на пијаци. Желела га је Црвена звезда, али било је јасно да црвено-бели немају аргумената да буду озбиљан такмац у причи. Неки преговори су вођени али то су били ћорци јер су Павловићева цена и квалитет скочили изнад Звездиних стандарда. Потом се упецао Рапид из Беча, чак је Карстен Јанкер дошао у Београд, баратало се цифром од 1.200.000 евра, а онда је… И онда крај! Дански шампион Копенхаген је реговао муњевито како би тренер добио Павловића на време да се припреми за квалификације за Лигу шампиона. Посредством Аце Радосављевића, Данци су врло брзо завршили посао. Чука је добила 2.000.000 евра за обештећење плус 600.000 евра за бонусе. Павловић је потписао петогодишњи уговор вредан 1.300.000 евра и врло брзо почео да се исплаћује пошто је постигао један од кључних голова за пласман у Лигу шампиона када је у плеј-офу срушио АПОЕЛ.

РАДОСАВ ПЕТРОВИЋ (Динамо Кијев - Спортинг Лисабон) - 2.000.000 евра

Већ на почетку прелазног рока, Радосав Петровић је пребринуо бриге око наставка каријере и на изненађење многих потписао за Спортинг из Лисабона. Све се десило без икаквих најава или спекулација. Одједном је пао потпис. После годину дана у Кијеву, популарниРаћа је прешао у редове португалског великана за обештећење од 2.000.000 евра. Да Лавови и Жорж Жезус верују у њега говори и податак да су га потписали на четири године. Као и обично кад су португалски клубови у питању, висина примања фудбалера се крије од јавности, али се зато зна Петровићева цена. Ко буде желео да га купи, мораће да плати 60.000.000 евра! Толико износи откупна клаузула…

АЛЕКСАНДАР КАТАИ (Црвена звезда - Алавес) - 2.000.000 евра

Муса Сисоко, Никола Максимовић и Аксел Витсел су били најлуђе приче последњег дана прелазног рока у Европи, али се Србија 31. августа до 23.59 тресла због Александра Катаија. Каква прича, каква драма! Још на почетку прелазног рока је постало јасно да ће бити један од Срба који ће обележити летњу фудбалску пијацу. Звезда га је задржала због Европе, али та прича је кратко трајала. С обзиром на претходну сезону, на партије против Валете иЛудогореца када је сам на плећима носио Црвену звезду, али и на чињеницу да има 25 лета и да је ушао у последњу годину уговора, Катаи није могао да наплати партије еквивалентно фудбалском знању. Звезда је најбољег играча једва продала за 2.000.000 евра минут пре истека прелазног рока. Он свакако вреди више, али та цена је реална с обзиром на околности. Селта је била једини озбиљно заинтересован клуб, понудила је 2.200.000 евра али да их испалућује на рате до 2019. године што Звездиној празној каси није одговарало. Када је изгледало да је прича пропала и да од трансфера нема ништа, неколико сати пре затварања пијаце се са понудом појавио менаџер Зоран Стојадиновић који на Пиринејима има јека везе и углед. Експресно је завршио трансфер у Виторију иако је имао мало времена на располагању. Звезда је добила 2.000.000 евра од којих милион стиже одмах, а потом две рате по пола милиона евра. Осигурала је 20 одсто од наредне продаје што такође може да буде значајан капитал ако Магико настави у истом стилу. Такође, Катаи јој је опоростио 350.000 евра који су по ранијем споразуму требало да припадну њему. Уговор на три године, факс је прошао у 23.59, а сјајни дриблер је спустио завесу у Алавесу…

СЛОБОДАН РАЈКОВИЋ (Дармштат - Палермо) - 1.500.000 евра

И ово је један од изненађујућих трансфера српских фудбалера који је направљен рано и без много помпе. Иако је добро играо у Дармштату, Слободан Рајковић се изгледа заситио Немачке и решио да ужива на сунцу Сицилије. Он је практично једини озбиљан трансфер Палерма до последња два дана пијаце када су дошли Енрике и Дијаманти. Палермо је одрадио очајан прелазни рок, а Рајковић је можда и најсветлија тачка. Потписао је на четири године са Росанерима.

ДАРКО БРАШАНАЦ (Партизан - Бетис) - 1.500.000 евра

Још једна луда трансфер прича. Још почетком јуна је неуморни везиста најавио одлазак из Партизана. Прошао је припееме, одиграо ту несрећну Европу и спаковао кофере. Португалска Виторија из Гимараеша је понудила 1.000.000 евра, а Партизан је прихватио.Брашанац је отпутовао у Поиртугалију на лекарске прегледе, а онда се десио велики преокрет. Португалци су тврдили да није прошао лекарске прегледе, али то је било бацање прашине у очи. Заправо, Зоран Стојадиновић је донео богатију и атрактивнију понуду Бетиса коју Португалци нису могли финансијски испратили па су пласирали лаж о неуспелим прегледима. Брашанац се брзо преселио из Португалије у Шпанију. Бетис је тражио замену за Ндиајеа, желели су прво Давида Лопеза из Наполија али он је коштао 4.000.000 евра (завршио у Еспањолу ако вас занима) и на Стојадиновићев савет су се преоријентисали на Брашанца. Србин је прошао лекарске без проблема и потписао на пет година. Бетис је Партизану упалтио 1.500.000 евра, а везиста ће у првој години зарадити 400.000 евра с тим да следећег лета плата може да скочи за још 100.000 европских новчаница.

САША ЛУКИЋ (Партизан - Торино) - 1.500.000 евра

Још у јануару се шушкало да Торино хоће Сашу Лукића, а прича је добила епилог овог лета.Лукић је почео сезону као стартер код Милинковића, потом играо повремено кодДруловића, да би га Томић постепено избрисао из првих 11 и убио му цену. Ипак, Торино није изгубио Лукића са радара, а директор Петраки га је уживо гледао против Вождовца када је млади везиста на опште изненађење понео и капитенску траку. Посредством менаџераИвице Павловића, посао је завршен крајем јула. Торино је одмах уплатио свих 1.500.000 евра које је Партизан експрено и потрошио, а млади везиста је са Биковима потписао дугорочан уговор на пет година и имаће шансу да засија под палицом Синише Михајловића.

АНДРИЈА ЖИВКОВИЋ (Партизан - Бенфика) - 0 евра

Претходно смо поменули девет најскупљих трансфера српских фудбалера овог лета, десети би био Стефан Митровић којег је Гент за 1.500.000 евра откупио од Фрајбурга, али пошто није реч о директном преласку у нови клуб на десето место стављамо ипак трансфер од нула евра. Јер, немогуће је да заборавимо највећу трансфер-сагу ове године када су наши фудбалери у питању. Андрија Живковић је као слободан играч прешао из Партизана у Бенфику. Наравно, никакви детаљи ове трансфер мистерије нису познати осим да је играч потписао на пет година и да га Бенфика види као замену за Ника Гаитана. Једног дана, можда Фоотбалл леакс разоткрије све детаље ове чудне приче… Или Молдер и Скали?

Од осталих трансфера наших репрезентативаца, издваја се прелазак Лазара Марковића из Ливерпула у Спортинг последњег дана прелазног рока. Реч је позајмици без права откупа уговор што значи да га Клоп није потпуно прецртао. Остали детаљи нису познати,  а не зна се ни у којој размери ће Спортинг и Ливерпул исплаћивати Марковићевиу зараду која седмично износи 54.000 евра.

Хетафе је до Селтика за 1.200.000 евра откупио Стефана Шћеповића док је његов млађи брат Марко прешао из Олимпијакоса у Видеотон. Аталанта је платила Тулузу 200.000 евра за позајмицу Александра Пешића с опцијом да га откупи за 1.500.000 наредног лета. Од позајмица вреди истаћи Здравка Кузмановића (Малага), Уроша Спајића (Андерлехт), СрђанаБабића (Реус), Дејана Дражића (Ваљадолид), Данила Пантића (Ексцелзиор)…

Што се тиче домаће сцене, најскупљи играч је Никола Ђурђић који је из Аугзбурга прешао у Партизан за 400.000 евра на име обештећења Немцима. Звездино најскупље појачање (рачунају се обештећења) је Стефан Милошевић који је Спартаку плаћен 300.000 европских новчаница.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар