Top 10 letnjih priča: Kako su završeni najveći transferi srpskih fudbalera?!

Svi detalji najskupljih srpskih transfera. Neki su išli kao po loju, neki su jedva realizovani…

Fudbal 06.09.2016 | 23:00
Top 10 letnjih priča: Kako su završeni najveći transferi srpskih fudbalera?!
Nekada su Stojković, Savićević, Mijatović, Mihajlović, Jugović, Stanković i ostali naši fudbaleri žarili fudbalskom pijacom dok su Srbija i Crna Gora bili jedno. Transfer SavaMiloševića iz 2000. godine je dugo odolevao na listi najskupljih srpskih fudbalera svih vremena, potom su ga izjednačili Lazar Marković i Nemanja Matić.

Očekivalo se ovog leta više atraktivnijih prelazaka naših fudbalera, ali je na kraju rekord ipak pao. Nikola Maksimović je “izvukao stvar”. Moglo je da bude još atraktivnije da jeNemanja Matić hteo u Juventus, da je Dušan Tadić hteo iz Sautemptona ili da je Olimpijakos prihvatio ponude za Luku Milivojevića. Ipak, ni ovako nije bilo loše… Pratili smo naše skoro svakodnevno.

NIKOLA MAKSIMOVIĆ (Torino - Napoli) 25.000.000 + 1.000.000 evra + Valdifjori

Dobili smo najskupljeg Srbina u istoriji fudbala. Zvanično, u papirima stoji da je ovo pozajmica od 5.000.000 evra s obaveznim otkupom ugovora. U relanosti, to je transfer od 25.000.000 evra plus dodatnih 1.000.000 evra na ime bonusa. Plus što je u suprotnom pravcu otišao Mirko Valdifjori za 3.500.000 evra što zvanično nije deo Maksimovićevogtransfera, ali nezvanično je bio uslov za dogovor pa je Urbano Kairo tako došao blizu sume od 30.000.000 koju je zahtevao od Napolitanaca. Transfer je uz brojne peripetije realizovan poslednjeg dana fudbalske pijace uz posredstvo menadžera Nikole Popovića. Zapečaćen je desetak minuta pre isteka prelaznog roka. Još dva rekorda je oborioMaksimović. Najskuplja prodaja u istoriji Torina i najskuplji defanzivac u istoriji Napolija. Pored Napolitanaca, želeli su ga još Mančester Junajted, Mančester Siti i Čelsi… Potpisao je do 2021. godine, a otkupna klauzula iznosi 50.000.000 evra.

FILIP KOSTIĆ (Štutgart - Hamburger) - 14.000.000 evra

Nije najskuplji, ali je ovog leta bio najtraženiji srpski fudbaler. Još u drugom delu prethodne sezone se stalno spekulisalo gde bi mogao da završi, a kada je Štutgart ispao u Cvajtu i kada je prelazni rok otvoren, počela je i sezona na lova na Srpskog Bejla. Borusija Dortmund, Šalke i Volfzburg su bili zainteresovami, merkao ga je i Jigren Klop u Liverpulu, vrzmao se tu i Sautempton u slučaju da ostane bez Tadića, Inter i Roma su snimali sa distance, a onda je počela prava trka. Valensija, Hamburger i Volfzburg su ušli u bitku za autogram srpske strele. Valensija ga je imala u šakama, Kostić je bio na pregovorima na Mestalji, zapelo je oko para i vratio se u Nemačku. Nastavila se trka udvoje između Hamburgera i Volfzburga,  a pobedio je velikan sa severa. Vukovi su hteliFilipa kao zamenu za Širlea, ali je HSV bio konkretniji i izdašniji. Kostić je srušio rekordVan der Varta, potpisao na pet godina za platu od 2.750.000 evra po sezoni i postao najskuplji igrač u istoriji Dinosaurusa.

ADEM LJAJIĆ (Roma - Torino) - 8.500.000 + 500.000 evra

Torinova najskuplja prodaja je Srbin, ali i najskuplje pojačanje. Adem Ljajić je najzvučnije ime koje je ovog leta stiglo u tabor Bikova. Pazarac je pojačao Torino posle dugih i teških pregovora. Inter nije želeo da ga otkupi i vratio ga je u Rim, ali ni Roma nije pokazala želju da ga zadrži. Milan, Fiorentina i Valensija su bili među zainteresovanim, ali nisu spremili konkretne ponude. Zato jeste Selta koja je bila jako blizu njegovog potpisa. Ponudili su Romi 10.000.000 evra, čekali Ljajića na lekarskim pregledima i izvisili. Presudio je Siniša Mihajlović koji je po svaku cenu želeo Ljajića u Torinu. Pregovori su zapali u ćorsokak zbog fudbalerove plate, ali je agent Fali Ramadani uspeo da odblokira priču i Ljajić je sleteo u Torino. Romi je pripalo 8.500.000 evra i dodatnih 500.000 akoLjajić ostvari bonuse. Igraču ide 1.900.000 evra po sezoni za ugovor na četiri godine. I “desetka” na leđima.

ANDRIJA PAVLOVIĆ (Čukarički - Kopenhagen) - 2.000.000 + 600.000

Ni Zvezda, ni Partizan nisu imali najtraženijeg fudbalera Superlige ovog leta već Čukarički. Andrija Pavlović je eksplodirao prethodne sezone u dresu Brđana i cena mu je vrtogalvo skočila na pijaci. Želela ga je Crvena zvezda, ali bilo je jasno da crveno-beli nemaju argumenata da budu ozbiljan takmac u priči. Neki pregovori su vođeni ali to su bili ćorci jer su Pavlovićeva cena i kvalitet skočili iznad Zvezdinih standarda. Potom se upecao Rapid iz Beča, čak je Karsten Janker došao u Beograd, baratalo se cifrom od 1.200.000 evra, a onda je… I onda kraj! Danski šampion Kopenhagen je regovao munjevito kako bi trener dobio Pavlovića na vreme da se pripremi za kvalifikacije za Ligu šampiona. Posredstvom Ace Radosavljevića, Danci su vrlo brzo završili posao. Čuka je dobila 2.000.000 evra za obeštećenje plus 600.000 evra za bonuse. Pavlović je potpisao petogodišnji ugovor vredan 1.300.000 evra i vrlo brzo počeo da se isplaćuje pošto je postigao jedan od ključnih golova za plasman u Ligu šampiona kada je u plej-ofu srušio APOEL.

RADOSAV PETROVIĆ (Dinamo Kijev - Sporting Lisabon) - 2.000.000 evra

Već na početku prelaznog roka, Radosav Petrović je prebrinuo brige oko nastavka karijere i na iznenađenje mnogih potpisao za Sporting iz Lisabona. Sve se desilo bez ikakvih najava ili spekulacija. Odjednom je pao potpis. Posle godinu dana u Kijevu, popularniRaća je prešao u redove portugalskog velikana za obeštećenje od 2.000.000 evra. Da Lavovi i Žorž Žezus veruju u njega govori i podatak da su ga potpisali na četiri godine. Kao i obično kad su portugalski klubovi u pitanju, visina primanja fudbalera se krije od javnosti, ali se zato zna Petrovićeva cena. Ko bude želeo da ga kupi, moraće da plati 60.000.000 evra! Toliko iznosi otkupna klauzula…

ALEKSANDAR KATAI (Crvena zvezda - Alaves) - 2.000.000 evra

Musa Sisoko, Nikola Maksimović i Aksel Vitsel su bili najluđe priče poslednjeg dana prelaznog roka u Evropi, ali se Srbija 31. avgusta do 23.59 tresla zbog Aleksandra Kataija. Kakva priča, kakva drama! Još na početku prelaznog roka je postalo jasno da će biti jedan od Srba koji će obeležiti letnju fudbalsku pijacu. Zvezda ga je zadržala zbog Evrope, ali ta priča je kratko trajala. S obzirom na prethodnu sezonu, na partije protiv Valete iLudogoreca kada je sam na plećima nosio Crvenu zvezdu, ali i na činjenicu da ima 25 leta i da je ušao u poslednju godinu ugovora, Katai nije mogao da naplati partije ekvivalentno fudbalskom znanju. Zvezda je najboljeg igrača jedva prodala za 2.000.000 evra minut pre isteka prelaznog roka. On svakako vredi više, ali ta cena je realna s obzirom na okolnosti. Selta je bila jedini ozbiljno zainteresovan klub, ponudila je 2.200.000 evra ali da ih ispalućuje na rate do 2019. godine što Zvezdinoj praznoj kasi nije odgovaralo. Kada je izgledalo da je priča propala i da od transfera nema ništa, nekoliko sati pre zatvaranja pijace se sa ponudom pojavio menadžer Zoran Stojadinović koji na Pirinejima ima jeka veze i ugled. Ekspresno je završio transfer u Vitoriju iako je imao malo vremena na raspolaganju. Zvezda je dobila 2.000.000 evra od kojih milion stiže odmah, a potom dve rate po pola miliona evra. Osigurala je 20 odsto od naredne prodaje što takođe može da bude značajan kapital ako Magiko nastavi u istom stilu. Takođe, Katai joj je oporostio 350.000 evra koji su po ranijem sporazumu trebalo da pripadnu njemu. Ugovor na tri godine, faks je prošao u 23.59, a sjajni dribler je spustio zavesu u Alavesu…

SLOBODAN RAJKOVIĆ (Darmštat - Palermo) - 1.500.000 evra

I ovo je jedan od iznenađujućih transfera srpskih fudbalera koji je napravljen rano i bez mnogo pompe. Iako je dobro igrao u Darmštatu, Slobodan Rajković se izgleda zasitio Nemačke i rešio da uživa na suncu Sicilije. On je praktično jedini ozbiljan transfer Palerma do poslednja dva dana pijace kada su došli Enrike i Dijamanti. Palermo je odradio očajan prelazni rok, a Rajković je možda i najsvetlija tačka. Potpisao je na četiri godine sa Rosanerima.

DARKO BRAŠANAC (Partizan - Betis) - 1.500.000 evra

Još jedna luda transfer priča. Još početkom juna je neumorni vezista najavio odlazak iz Partizana. Prošao je pripeeme, odigrao tu nesrećnu Evropu i spakovao kofere. Portugalska Vitorija iz Gimaraeša je ponudila 1.000.000 evra, a Partizan je prihvatio.Brašanac je otputovao u Poirtugaliju na lekarske preglede, a onda se desio veliki preokret. Portugalci su tvrdili da nije prošao lekarske preglede, ali to je bilo bacanje prašine u oči. Zapravo, Zoran Stojadinović je doneo bogatiju i atraktivniju ponudu Betisa koju Portugalci nisu mogli finansijski ispratili pa su plasirali laž o neuspelim pregledima. Brašanac se brzo preselio iz Portugalije u Španiju. Betis je tražio zamenu za Ndiajea, želeli su prvo Davida Lopeza iz Napolija ali on je koštao 4.000.000 evra (završio u Espanjolu ako vas zanima) i na Stojadinovićev savet su se preorijentisali na Brašanca. Srbin je prošao lekarske bez problema i potpisao na pet godina. Betis je Partizanu upaltio 1.500.000 evra, a vezista će u prvoj godini zaraditi 400.000 evra s tim da sledećeg leta plata može da skoči za još 100.000 evropskih novčanica.

SAŠA LUKIĆ (Partizan - Torino) - 1.500.000 evra

Još u januaru se šuškalo da Torino hoće Sašu Lukića, a priča je dobila epilog ovog leta.Lukić je počeo sezonu kao starter kod Milinkovića, potom igrao povremeno kodDrulovića, da bi ga Tomić postepeno izbrisao iz prvih 11 i ubio mu cenu. Ipak, Torino nije izgubio Lukića sa radara, a direktor Petraki ga je uživo gledao protiv Voždovca kada je mladi vezista na opšte iznenađenje poneo i kapitensku traku. Posredstvom menadžeraIvice Pavlovića, posao je završen krajem jula. Torino je odmah uplatio svih 1.500.000 evra koje je Partizan ekspreno i potrošio, a mladi vezista je sa Bikovima potpisao dugoročan ugovor na pet godina i imaće šansu da zasija pod palicom Siniše Mihajlovića.

ANDRIJA ŽIVKOVIĆ (Partizan - Benfika) - 0 evra

Prethodno smo pomenuli devet najskupljih transfera srpskih fudbalera ovog leta, deseti bi bio Stefan Mitrović kojeg je Gent za 1.500.000 evra otkupio od Frajburga, ali pošto nije reč o direktnom prelasku u novi klub na deseto mesto stavljamo ipak transfer od nula evra. Jer, nemoguće je da zaboravimo najveću transfer-sagu ove godine kada su naši fudbaleri u pitanju. Andrija Živković je kao slobodan igrač prešao iz Partizana u Benfiku. Naravno, nikakvi detalji ove transfer misterije nisu poznati osim da je igrač potpisao na pet godina i da ga Benfika vidi kao zamenu za Nika Gaitana. Jednog dana, možda Football leaks razotkrije sve detalje ove čudne priče… Ili Molder i Skali?

Od ostalih transfera naših reprezentativaca, izdvaja se prelazak Lazara Markovića iz Liverpula u Sporting poslednjeg dana prelaznog roka. Reč je pozajmici bez prava otkupa ugovor što znači da ga Klop nije potpuno precrtao. Ostali detalji nisu poznati,  a ne zna se ni u kojoj razmeri će Sporting i Liverpul isplaćivati Markovićeviu zaradu koja sedmično iznosi 54.000 evra.

Hetafe je do Seltika za 1.200.000 evra otkupio Stefana Šćepovića dok je njegov mlađi brat Marko prešao iz Olimpijakosa u Videoton. Atalanta je platila Tuluzu 200.000 evra za pozajmicu Aleksandra Pešića s opcijom da ga otkupi za 1.500.000 narednog leta. Od pozajmica vredi istaći Zdravka Kuzmanovića (Malaga), Uroša Spajića (Anderleht), SrđanaBabića (Reus), Dejana Dražića (Valjadolid), Danila Pantića (Ekscelzior)…

Što se tiče domaće scene, najskuplji igrač je Nikola Đurđić koji je iz Augzburga prešao u Partizan za 400.000 evra na ime obeštećenja Nemcima. Zvezdino najskuplje pojačanje (računaju se obeštećenja) je Stefan Milošević koji je Spartaku plaćen 300.000 evropskih novčanica.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar