Божа Маљковић у Бањалуци: Имамо свијетлу будућност, остали су у паду!

Један од најтрофејнијих европских тренера, Божидар Божа Маљковић био је гост Бањалуке и Удружења кошаркашких тренера Републике Српске.

Кошарка 05.09.2016 | 12:15
Божа Маљковић у Бањалуци: Имамо свијетлу будућност, остали су у паду!
Кошаркашки тренери из Републике Српске имали су прилику да два сата уживају у предавању популарног "Сорсјеа" или "врача" - како у Француској још зову Божу Маљковића, а како је он истагао већ две-три године трајали су "преговори" да посети Републику Српску како би своје искуство пренео на тренере и народ.

Искусни тренер одушевљен је пријемом у Бањалуци, али и оним што су српски национални тимови, мушки и женски направили на Олимпијским играма у Рију.

"То је доказ да смо кошаркашка нација. Добро је што су обе селекције освојиле медаљу. Саша Ђорђевић је направио одличан посао. Мислим да ћемо у наредних пет-шест година бити кандидати за медаље на свим такмичењима. То темељим на томе да су остале силе: Русија, Француска и Шпанија у стагнацији односно у паду. Ми ћемо са Марјановићем и Бјелицом имати сјајан тим. Ту су и три - четири изузетно талентована млада играча, који су показали квалитет. Имамо светлу будућност", каже Маљковић о мушкој репрезентацији.

Женску, коју предводи његова ћерка је кратко прокоментарисао.

"Што се тиче женске репрзентације знате да ми је тешко причати о томе пошто је моја Марина унутра. То процените сами".

Божа Маљковић није хтео пуно да коментарише учинак екипе коју је водила његова ћерка, али је прокоментарисао њен стил вођења мечева без табле за цртање акција.

"То је на мене повукла, а ја од великих мајстора Ранка Жеравице и Александра Николића. Ја то цртање остављам Пикасу и компанији. Погледајте сами визуелни моменат када тренери то цртају ретко ко да гледа. И онај ко гледа, није то пажња. Треба радити на тренинзима пуно, па да се свака акција, која се позива зна у пола ноћи. Не кажем ја да је то грешка да се користи, али ја таблу не користим", каже освајач Евролиге са Југопастиком (два опута), Лиможом и Панатинаикосом.

Искусни стручњак с пажњом прати идешавања у домаћој клупској кошарци. Сматра да су и Црвена звезда и Партизан у тешкој финансијској ситуацији.

Не свиђа му се суђење и то што се, како каже, један од најлепших елемената у кошарци - "ролинг" - санкционише као кораци.

"Не допада ми се суђење у европској кошарци. Од 100 играча само један зна да изведе ролинг и они свирају кораке. Па то је можда и најлепши потез у кошарци. Они то свирају јер је неком судији са полулаичким знањем о кошарци дунуло. Ипак овај свијет није савршен“, завршио је Маљковић, који је последњи ангажман имао на клупи репрезентације Словеније.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар