Boža Maljković u Banjaluci: Imamo svijetlu budućnost, ostali su u padu!

Jedan od najtrofejnijih evropskih trenera, Božidar Boža Maljković bio je gost Banjaluke i Udruženja košarkaških trenera Republike Srpske.

Košarka 05.09.2016 | 12:15
Boža Maljković u Banjaluci: Imamo svijetlu budućnost, ostali su u padu!
Košarkaški treneri iz Republike Srpske imali su priliku da dva sata uživaju u predavanju popularnog "Sorsjea" ili "vrača" - kako u Francuskoj još zovu Božu Maljkovićа, a kako je on istagao već dve-tri godine trajali su "pregovori" da poseti Republiku Srpsku kako bi svoje iskustvo preneo na trenere i narod.

Iskusni trener oduševljen je prijemom u Banjaluci, ali i onim što su srpski nacionalni timovi, muški i ženski napravili na Olimpijskim igrama u Riju.

"To je dokaz da smo košarkaška nacija. Dobro je što su obe selekcije osvojile medalju. Saša Đorđević je napravio odličan posao. Mislim da ćemo u narednih pet-šest godina biti kandidati za medalje na svim takmičenjima. To temeljim na tome da su ostale sile: Rusija, Francuska i Španija u stagnaciji odnosno u padu. Mi ćemo sa Marjanovićem i Bjelicom imati sjajan tim. Tu su i tri - četiri izuzetno talentovana mlada igrača, koji su pokazali kvalitet. Imamo svetlu budućnost", kaže Maljković o muškoj reprezentaciji.

Žensku, koju predvodi njegova ćerka je kratko prokomentarisao.

"Što se tiče ženske reprzentacije znate da mi je teško pričati o tome pošto je moja Marina unutra. To procenite sami".

Boža Maljković nije hteo puno da komentariše učinak ekipe koju je vodila njegova ćerka, ali je prokomentarisao njen stil vođenja mečeva bez table za crtanje akcija.

"To je na mene povukla, a ja od velikih majstora Ranka Žeravice i Aleksandra Nikolića. Ja to crtanje ostavljam Pikasu i kompaniji. Pogledajte sami vizuelni momenat kada treneri to crtaju retko ko da gleda. I onaj ko gleda, nije to pažnja. Treba raditi na treninzima puno, pa da se svaka akcija, koja se poziva zna u pola noći. Ne kažem ja da je to greška da se koristi, ali ja tablu ne koristim", kaže osvajač Evrolige sa Jugopastikom (dva oputa), Limožom i Panatinaikosom.

Iskusni stručnjak s pažnjom prati idešavanja u domaćoj klupskoj košarci. Smatra da su i Crvena zvezda i Partizan u teškoj finansijskoj situaciji.

Ne sviđa mu se suđenje i to što se, kako kaže, jedan od najlepših elemenata u košarci - "roling" - sankcioniše kao koraci.

"Ne dopada mi se suđenje u evropskoj košarci. Od 100 igrača samo jedan zna da izvede roling i oni sviraju korake. Pa to je možda i najlepši potez u košarci. Oni to sviraju jer je nekom sudiji sa polulaičkim znanjem o košarci dunulo. Ipak ovaj svijet nije savršen“, završio je Maljković, koji je poslednji angažman imao na klupi reprezentacije Slovenije.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar