Анализа: Колико је Србија успјешна на "отварању" квалификација?!

Уколико верујете у статистичке податке и њихову доследност, онда би требало да се обрадујете томе да баш против Републике Ирске "отварамо" нови циклус квалификација. Претходни пут отишли смо на ЕУРО, можемо ли сад на Светско првенство?

Фудбал 04.09.2016 | 23:15
Анализа: Колико је Србија успјешна на "отварању" квалификација?!
Нови цилкус квалификација увек је шанса да помислимо да је фудбалска репрезентација Србије на неком "новом почетку", фразу коју смо већ толико пута чули из уста наших фудбалских стручњака и самих играча, а да ли ће овога пута то бити више од обећања - видећемо већ у понедељак.

Против Републике Ирске на стадиону "Рајко Митић" почеће и прве такмичарске утакмице "орлова" под вођством Славољуба Муслина који за циљ има да прекине наш "пост" на великим такмичењима.

Селектор Муслин и његови фудбалери су се у пријатељским утакмица у мају и почетком јуна против Израела, Кипра и Русије добро представили навијачима. Представљен је и нови систем игре (формација 3-4-3), али по порукама из Старе Пазове могло се наслутити да би важан део ове "слагалице" морали да буду и навијачи и због тога већ данима можемо чути позиве (или вапаје?) за подршком.

Жреб је желео да "операција Русија 2018" почне против репрезентације Републике Ирске која би требало да је велики фаворит - ако само гледамо наступе на Европском првенству у јулу ове године - али исто тако наши фудбалери знају и да су по именима они ипак "звучнији" и да зато сви очекују победу.

Сваки други резултат на "отварању" не би означио и неки нови, а тога су и они свесни.

А, како је Србија до сада "почињала" квалификације?

Ако посматрамо само утакмице од 1998. године и квалификација за Светско првенство у Француској - када је репрезентацији Југослвије коначно дозвољено да учествује у такмичарским мечевима после санкција - имамо сасвим добар скор.

Заправо, од тих 10 мечева - нисмо изгубили нити један!

То би требало да буде "трачак оптимизма", али би требало и упозорити да смо на "премијерама" имали много среће да у првој утакмици нисмо играли за најбољим екипама из наше групе.

Са фаворитом групе играли смо само у квалификацијама за Европско првенство 2004. године када смо на "Сан Паолу" у Напуљу били гост Италије. "Азури" су пре тога већ почели квалификације победом, док смо ми паузирали прво коло због непарног броја репрезентација, али упркос поготку Предрага Мијатовића у 27. минуту нисмо дошли до победе јер је нешто касније изједначио Алекс дел Пјеро.

Добар почетак није значио и добар наставак квалификација, па се сигурно сећате и катастрофе против Азербејџана због којих наша репрезентација није била ни другопласирана у овој релативно лакој групи.

Осим овог нерешеног исхода - још два пута смо "иксом" почињали квалификације. И то претходна два циклуса!

Под тренером Диком Адвокатом почело је "операција Француска", али је (к)икс против Јерменије у гостима, који је умало био и пораз, само најавио један од најлошијих квалификација за Србију. У Јеревани су повели домаћи преко Арзумањана, а први, од укупно ЧЕТИРИ бода колико ћемо освојити, донео је Зоран Тошић. Реми је уписан и у квалификацијама пре тих, па смо одиграли досадну "нулу" у Шкотској.

У осталих седам сусрета забележили смо победе, углавном убедљиве.

Три пута смо "тукли" Фарска Острва (3:1 у квалификацијама за СП1998, 0:3 у квалификацијама за ЕП2012 и 2:0 у квалификацијама за СП2010), а ту је била и "освета" Азербејџану минималном победом у Београду на почетку циклуса за Европско првенство 2008. године. Као што рекосмо - имали смо доста среће на "премијерама" - па су пред нама "падали" и Сан Марино (0:3), Луксембург (0:2).

Оно што је занимљиво је и то да смо са Републиком Ирском почели квалификације за Европско првенство 2000. године, и то победом!, а то су биле и последње квалификације након којих смо изборили учешће на првенствима старог континента - Белгија и Холандија.

У тренутку играња утакмице Ирци су већ имали шест бодова из два меча, али су пред око 30.000 навијача на београдској "Маракани" доживели први пораз. Стрелац гола одлуке био је Предраг Мијатовић у 64. минуту, а Југославија је победу у групи "8" забележила баш испред Ираца који су имали бод мање.

"Плави" су славили и у гостима, а занимљиво је да је на том мечу играо и Роби Кин који се тек пре неки дан опростио од репрезентације и одлучио да више не игра за земљу у којој је рођен.

Све што можемо да пожелимо "орловима" је да им се овакав резултат понови! Верујете ли ви?

КВАЛИФИКАЦИЈЕ

Јерменија - Србија 1:1 ЕП2016

Шкотска - Србија 0:0 СП2014

Фарска Острва - Србија 0:3 ЕП2012

Србија - Фарска Острва 2:0 СП2010

Србија - Азербејџан 1:0 ЕП2008

Сан Марино - Србија 0:3 СП2006

Италија - Србија 1:1 ЕП2004

Луксем. - Југославија 0:2 СП2002

Југославија - Ирска 1:0 ЕП2000

Југославија - Фарска Острва 3:1 СП1998

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар