Analiza: Koliko je Srbija uspješna na "otvaranju" kvalifikacija?!

Ukoliko verujete u statističke podatke i njihovu doslednost, onda bi trebalo da se obradujete tome da baš protiv Republike Irske "otvaramo" novi ciklus kvalifikacija. Prethodni put otišli smo na EURO, možemo li sad na Svetsko prvenstvo?

Fudbal 04.09.2016 | 23:15
Analiza: Koliko je Srbija uspješna na "otvaranju" kvalifikacija?!
Novi cilkus kvalifikacija uvek je šansa da pomislimo da je fudbalska reprezentacija Srbije na nekom "novom početku", frazu koju smo već toliko puta čuli iz usta naših fudbalskih stručnjaka i samih igrača, a da li će ovoga puta to biti više od obećanja - videćemo već u ponedeljak.

Protiv Republike Irske na stadionu "Rajko Mitić" počeće i prve takmičarske utakmice "orlova" pod vođstvom Slavoljuba Muslina koji za cilj ima da prekine naš "post" na velikim takmičenjima.

Selektor Muslin i njegovi fudbaleri su se u prijateljskim utakmica u maju i početkom juna protiv Izraela, Kipra i Rusije dobro predstavili navijačima. Predstavljen je i novi sistem igre (formacija 3-4-3), ali po porukama iz Stare Pazove moglo se naslutiti da bi važan deo ove "slagalice" morali da budu i navijači i zbog toga već danima možemo čuti pozive (ili vapaje?) za podrškom.

Žreb je želeo da "operacija Rusija 2018" počne protiv reprezentacije Republike Irske koja bi trebalo da je veliki favorit - ako samo gledamo nastupe na Evropskom prvenstvu u julu ove godine - ali isto tako naši fudbaleri znaju i da su po imenima oni ipak "zvučniji" i da zato svi očekuju pobedu.

Svaki drugi rezultat na "otvaranju" ne bi označio i neki novi, a toga su i oni svesni.

A, kako je Srbija do sada "počinjala" kvalifikacije?

Ako posmatramo samo utakmice od 1998. godine i kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Francuskoj - kada je reprezentaciji Jugoslvije konačno dozvoljeno da učestvuje u takmičarskim mečevima posle sankcija - imamo sasvim dobar skor.

Zapravo, od tih 10 mečeva - nismo izgubili niti jedan!

To bi trebalo da bude "tračak optimizma", ali bi trebalo i upozoriti da smo na "premijerama" imali mnogo sreće da u prvoj utakmici nismo igrali za najboljim ekipama iz naše grupe.

Sa favoritom grupe igrali smo samo u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2004. godine kada smo na "San Paolu" u Napulju bili gost Italije. "Azuri" su pre toga već počeli kvalifikacije pobedom, dok smo mi pauzirali prvo kolo zbog neparnog broja reprezentacija, ali uprkos pogotku Predraga Mijatovića u 27. minutu nismo došli do pobede jer je nešto kasnije izjednačio Aleks del Pjero.

Dobar početak nije značio i dobar nastavak kvalifikacija, pa se sigurno sećate i katastrofe protiv Azerbejdžana zbog kojih naša reprezentacija nije bila ni drugoplasirana u ovoj relativno lakoj grupi.

Osim ovog nerešenog ishoda - još dva puta smo "iksom" počinjali kvalifikacije. I to prethodna dva ciklusa!

Pod trenerom Dikom Advokatom počelo je "operacija Francuska", ali je (k)iks protiv Jermenije u gostima, koji je umalo bio i poraz, samo najavio jedan od najlošijih kvalifikacija za Srbiju. U Jerevani su poveli domaći preko Arzumanjana, a prvi, od ukupno ČETIRI boda koliko ćemo osvojiti, doneo je Zoran Tošić. Remi je upisan i u kvalifikacijama pre tih, pa smo odigrali dosadnu "nulu" u Škotskoj.

U ostalih sedam susreta zabeležili smo pobede, uglavnom ubedljive.

Tri puta smo "tukli" Farska Ostrva (3:1 u kvalifikacijama za SP1998, 0:3 u kvalifikacijama za EP2012 i 2:0 u kvalifikacijama za SP2010), a tu je bila i "osveta" Azerbejdžanu minimalnom pobedom u Beogradu na početku ciklusa za Evropsko prvenstvo 2008. godine. Kao što rekosmo - imali smo dosta sreće na "premijerama" - pa su pred nama "padali" i San Marino (0:3), Luksemburg (0:2).

Ono što je zanimljivo je i to da smo sa Republikom Irskom počeli kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2000. godine, i to pobedom!, a to su bile i poslednje kvalifikacije nakon kojih smo izborili učešće na prvenstvima starog kontinenta - Belgija i Holandija.

U trenutku igranja utakmice Irci su već imali šest bodova iz dva meča, ali su pred oko 30.000 navijača na beogradskoj "Marakani" doživeli prvi poraz. Strelac gola odluke bio je Predrag Mijatović u 64. minutu, a Jugoslavija je pobedu u grupi "8" zabeležila baš ispred Iraca koji su imali bod manje.

"Plavi" su slavili i u gostima, a zanimljivo je da je na tom meču igrao i Robi Kin koji se tek pre neki dan oprostio od reprezentacije i odlučio da više ne igra za zemlju u kojoj je rođen.

Sve što možemo da poželimo "orlovima" je da im se ovakav rezultat ponovi! Verujete li vi?

KVALIFIKACIJE

Jermenija - Srbija 1:1 EP2016

Škotska - Srbija 0:0 SP2014

Farska Ostrva - Srbija 0:3 EP2012

Srbija - Farska Ostrva 2:0 SP2010

Srbija - Azerbejdžan 1:0 EP2008

San Marino - Srbija 0:3 SP2006

Italija - Srbija 1:1 EP2004

Luksem. - Jugoslavija 0:2 SP2002

Jugoslavija - Irska 1:0 EP2000

Jugoslavija - Farska Ostrva 3:1 SP1998

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar