ЕП - квалификације: Муса "закуцао" жилаве Швеђане! Побједа БиХ!

Кошаркашка селекција Босне и Херцеговине тешком муком је савладала Шведску (74:71) у Сарајеву у другој утакмици квалификација за Еуробаскет 2017. године.

Кошарка 04.09.2016 | 13:45
ЕП - квалификације: Муса "закуцао" жилаве Швеђане! Побједа БиХ!
Није могло без драме!

БиХ је забиљежила прву побједу у квалификацијама за Еуробаскет и то понајвише захваљујући тинејџеру Џанану Муси, који је са 17 кошева био други стријелац „змајева“ али је погађао кад је највише требало и свакако заслужује епитет најбољег играча утакмице. Седамнаестогодишњем кошаркашу је и један скок недостајао за дабл-дабл учинак.

БиХ – Шведска 74:71 (25:16, 15:19, 10:15, 24:21).

"Змајеви" су на старту квалификација доживјели дебакл у Русији, али су играли без капитена Мирзе Телетовића, који је пропустио меч у договору са здравственим тимом стручног штаба БиХ.

Селектор Дамир Мулаомеровић је у сусрету са Швеђанима био под великим притиском и императивом побједе јер би у случају евентуалног неуспјеха, БиХ практично изгубила све шансе да се нађе на континенталној смотри наредне године.

И тај притисак морања се осјетио на свим играчима, а посебно на капитену Мирзи Телетовићу, који је успио да убаци 11 кошева, али дефинитивно није имао своје кошгетерско вече.

Зато јесте центар Јусуф Нуркић, који је био бриљантан у првом дијелу, али је ушао у проблем са личним грешкама па је већи дио наставка пресједио на клупи за резерве. Ипак убацио је 19 кошева и ухватио 15 лопти.

"Змајеви" су у првој четвртини били разиграни и ношени сјајним Нуркићем брзо отишли на двоцифрену разлику, али су се упорни изабраници Ведрана Боснића постепено враћали, а кад им је прорадила "далекометна паљба" стигли су и до вођства.

Тад је на сцену ступио млади Муса, који је погађао, асистирао и играо као да је "матор" што је резултирало новом осјетнијом предношћу "змајева" коју су поново изненађујуће испустили у самом финишу.

Швеђани су из готово сваког напада у финишу захваљујући офанзивном скоку имали прилику да шутирају тројке као на тренингу и у посљедњем минуту виђена је права драма.

БиХ је имала "плус три" на 22 секунде до краја и бранила тројку. Крис Черапович је на савјет Боснића на минуту одмора ишао на полагање и погодио, али сарајевски стручњак са клупе Шведске није рачунао да ће Телетовић сјајно пронаћи у контри младог Мусу, који је закуцавањем "овјерио" побједу!



Остало је неколико секунди гостима да пробају да изборе продужетак, али нису били прецизни па је БиХ уписала прву, али заслужену побједу у квалификацијама.

Подршку кошаркашима пружили су својим доласком и колеге из фудбалске репрезентације БиХ, које у уторак у Зеници очекује старт квалификација за Мундијал у Русији против селекције Естоније.


Коментари / 0

Оставите коментар