EP - kvalifikacije: Musa "zakucao" žilave Šveđane! Pobjeda BiH!

Košarkaška selekcija Bosne i Hercegovine teškom mukom je savladala Švedsku (74:71) u Sarajevu u drugoj utakmici kvalifikacija za Eurobasket 2017. godine.

Košarka 04.09.2016 | 13:45
EP - kvalifikacije: Musa "zakucao" žilave Šveđane! Pobjeda BiH!
Nije moglo bez drame!

BiH je zabilježila prvu pobjedu u kvalifikacijama za Eurobasket i to ponajviše zahvaljujući tinejdžeru Džananu Musi, koji je sa 17 koševa bio drugi strijelac „zmajeva“ ali je pogađao kad je najviše trebalo i svakako zaslužuje epitet najboljeg igrača utakmice. Sedamnaestogodišnjem košarkašu je i jedan skok nedostajao za dabl-dabl učinak.

BiH – Švedska 74:71 (25:16, 15:19, 10:15, 24:21).

"Zmajevi" su na startu kvalifikacija doživjeli debakl u Rusiji, ali su igrali bez kapitena Mirze Teletovića, koji je propustio meč u dogovoru sa zdravstvenim timom stručnog štaba BiH.

Selektor Damir Mulaomerović je u susretu sa Šveđanima bio pod velikim pritiskom i imperativom pobjede jer bi u slučaju eventualnog neuspjeha, BiH praktično izgubila sve šanse da se nađe na kontinentalnoj smotri naredne godine.

I taj pritisak moranja se osjetio na svim igračima, a posebno na kapitenu Mirzi Teletoviću, koji je uspio da ubaci 11 koševa, ali definitivno nije imao svoje košgetersko veče.

Zato jeste centar Jusuf Nurkić, koji je bio briljantan u prvom dijelu, ali je ušao u problem sa ličnim greškama pa je veći dio nastavka presjedio na klupi za rezerve. Ipak ubacio je 19 koševa i uhvatio 15 lopti.

"Zmajevi" su u prvoj četvrtini bili razigrani i nošeni sjajnim Nurkićem brzo otišli na dvocifrenu razliku, ali su se uporni izabranici Vedrana Bosnića postepeno vraćali, a kad im je proradila "dalekometna paljba" stigli su i do vođstva.

Tad je na scenu stupio mladi Musa, koji je pogađao, asistirao i igrao kao da je "mator" što je rezultiralo novom osjetnijom prednošću "zmajeva" koju su ponovo iznenađujuće ispustili u samom finišu.

Šveđani su iz gotovo svakog napada u finišu zahvaljujući ofanzivnom skoku imali priliku da šutiraju trojke kao na treningu i u posljednjem minutu viđena je prava drama.

BiH je imala "plus tri" na 22 sekunde do kraja i branila trojku. Kris Čerapovič je na savjet Bosnića na minutu odmora išao na polaganje i pogodio, ali sarajevski stručnjak sa klupe Švedske nije računao da će Teletović sjajno pronaći u kontri mladog Musu, koji je zakucavanjem "ovjerio" pobjedu!



Ostalo je nekoliko sekundi gostima da probaju da izbore produžetak, ali nisu bili precizni pa je BiH upisala prvu, ali zasluženu pobjedu u kvalifikacijama.

Podršku košarkašima pružili su svojim dolaskom i kolege iz fudbalske reprezentacije BiH, koje u utorak u Zenici očekuje start kvalifikacija za Mundijal u Rusiji protiv selekcije Estonije.


Komentari / 0

Ostavite komentar