Видео - СП: Естонци су старе муштерије БиХ!

Најбољи фудбалери Босне и Херцеговине у уторак ће кренути ка Мундијалу 2018. године у Русији. Прва препрека је Естонија, с којом "змајеви" имају бољи међусобни скор - три побједе, реми и пораз на пет досадашњих утакмица.

Фудбал 04.09.2016 | 15:30
Видео - СП: Естонци су старе муштерије БиХ!
БиХ и Естонија су досад одиграле пет међусобних мечева и много успјешнији су били "змајеви", који су остварили три тријумфа, реми и само један пораз од ове балтичке државе.

И то минималан у пријатељској утакмици одиграној у Талину 17. августа 2005. године.

Тада је екипу БиХ с клупе предводио Блаж Слишковић, али су се радовали домаћи фудбалери поготком Кристена Викмеа.



Први међусобни дуел двају селекција одигран је 6. септембра 1998. године у оквиру квалификација за Европско првенство у Белгији и Холандији 2000. године. И тада су се радовали Естонци пошто су успјели да остану непоражени на сарајевском "Кошеву" - 1:1.

Гости су повели аутоголом Мирсада Хибића, којег је лоптом погодио Мирсад Дедић и она је одсјела у мрежи, да би 15-ак минута прије краја сусрета изједначио Сергеј Барбарез из једанаестерца.

Лош учинак у квалификацијама је коштао посла тадашњег селектора Џемалудина Мушовића, али су његови пулени у реваншу у Талину 9. октобра 1999. године декласирали домаћина резултатом 1:4 за крај неуспјешних квалификација. Додуше "Муша" је већ тада био бивши, а његово мјесто на кратко преузео Фарук Хаџибегић.

Први актер те утакмице био је четвороструки стријелац Елвир Баљић.

"Змајеви" су још одиграли двије утакмице са Естонцима у квалификацијама за Свјетско првенство 2010. године у Јужној Африци и забиљежили обје побједе.

Најприје су под вођством Мирослава Ћире Блажевића убиљежили другу најубједљивију побједу у историји декласиравши у Зеници Естонце са 7:0. (Најубједљивији тријумф досад је над Лихтенштајном 8:1).

Бриљирао је тог 10. септембра 2008. године Звјездан Мисимовић са три постигнута гола, два пута се у стријелце уписао Един Џеко, док су по један погодак постигли Златан Муслимовић и Сенијад Ибричић.



У реваншу у Талину, "змајеви" су поново славили са 0:2 и отишли у свој први бараж, али их је тамо дочекао моћни Португал и нису успјели да изборе Мундијал.

Стријелци у том сусрету у Естонији били су Един Џеко и Ведад Ибишевић.





Шести дуел против Естоније, БиХ ће одиграти у уторак на "Билином пољу" с почетком у 20.45.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар