Video - SP: Estonci su stare mušterije BiH!

Najbolji fudbaleri Bosne i Hercegovine u utorak će krenuti ka Mundijalu 2018. godine u Rusiji. Prva prepreka je Estonija, s kojom "zmajevi" imaju bolji međusobni skor - tri pobjede, remi i poraz na pet dosadašnjih utakmica.

Fudbal 04.09.2016 | 15:30
Video - SP: Estonci su stare mušterije BiH!
BiH i Estonija su dosad odigrale pet međusobnih mečeva i mnogo uspješniji su bili "zmajevi", koji su ostvarili tri trijumfa, remi i samo jedan poraz od ove baltičke države.

I to minimalan u prijateljskoj utakmici odigranoj u Talinu 17. avgusta 2005. godine.

Tada je ekipu BiH s klupe predvodio Blaž Slišković, ali su se radovali domaći fudbaleri pogotkom Kristena Vikmea.



Prvi međusobni duel dvaju selekcija odigran je 6. septembra 1998. godine u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Belgiji i Holandiji 2000. godine. I tada su se radovali Estonci pošto su uspjeli da ostanu neporaženi na sarajevskom "Koševu" - 1:1.

Gosti su poveli autogolom Mirsada Hibića, kojeg je loptom pogodio Mirsad Dedić i ona je odsjela u mreži, da bi 15-ak minuta prije kraja susreta izjednačio Sergej Barbarez iz jedanaesterca.

Loš učinak u kvalifikacijama je koštao posla tadašnjeg selektora Džemaludina Mušovića, ali su njegovi puleni u revanšu u Talinu 9. oktobra 1999. godine deklasirali domaćina rezultatom 1:4 za kraj neuspješnih kvalifikacija. Doduše "Muša" je već tada bio bivši, a njegovo mjesto na kratko preuzeo Faruk Hadžibegić.

Prvi akter te utakmice bio je četvorostruki strijelac Elvir Baljić.

"Zmajevi" su još odigrali dvije utakmice sa Estoncima u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi i zabilježili obje pobjede.

Najprije su pod vođstvom Miroslava Ćire Blaževića ubilježili drugu najubjedljiviju pobjedu u istoriji deklasiravši u Zenici Estonce sa 7:0. (Najubjedljiviji trijumf dosad je nad Lihtenštajnom 8:1).

Briljirao je tog 10. septembra 2008. godine Zvjezdan Misimović sa tri postignuta gola, dva puta se u strijelce upisao Edin Džeko, dok su po jedan pogodak postigli Zlatan Muslimović i Senijad Ibričić.



U revanšu u Talinu, "zmajevi" su ponovo slavili sa 0:2 i otišli u svoj prvi baraž, ali ih je tamo dočekao moćni Portugal i nisu uspjeli da izbore Mundijal.

Strijelci u tom susretu u Estoniji bili su Edin Džeko i Vedad Ibišević.





Šesti duel protiv Estonije, BiH će odigrati u utorak na "Bilinom polju" s početkom u 20.45.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar