Штепанек: А у почетку су Новаку многи свашта замерали...!

У новембру ће напунити 38 година, али и даље не помишља да се повуче.

Тенис 04.09.2016 | 18:45
Штепанек: А у почетку су Новаку многи свашта замерали...!
На терену понекад иритантан, ван њега забаван и пријатан, а у разговору љубазан и конкретан – такав је Радек Штепанек био и у интервјуу за Б92 у којем смо разговарали о његовој каријери, будућности, као и о Новаку Ђоковићу и Ендију Марију.

Штепанек је некада био осми на свету, сада је 113, али у дублу заузима 29. место – наше прво питање односило се на то шта Чеха покреће да и даље буде професионалац.

“Одговор је једноставан и лежи у љубави према тенису. Још сам способан да се надмећем са најбољима, да их побеђујем или да им компликујем живот. Проналазим забаву у тенису упркос томе што сам већ дуго професионалац, испуњава ме радошћу на исти начин као што је то био случај када сам био млађи. На терену се и даље осећам као клинац“, почиње Штепанек причу за Б92.

У каријери је 24 пута добио неког од Топ 10 тенисера, освојио је пет титула у синглу и 18 у дублу, али најлепше успомене у каријери нису ни са једног од тих турнира.

“Најважнији тренуци у мојој каријери везани су за Дејвис куп – 2012. године добио сам пети меч и узели смо ’салатару’ после 32 године, то је незаборавно искуство и буди у мени најлепше емоције. И годину дана касније поново сам играо последњи меч, на 2-2 је највећи притисак, али опет смо победили. Тога ћу се заувек сећати“.

Све је више бивших тенисера који поново путују АТП светом као тренери, а ни Штепанек не бежи од те улоге у будућности.

“Зашто да не? Желео бих да останем у тенису по завршетку каријере, њему сам посветио живот и најбоље га познајем, па бих волео некоме да пренесем све што сам научио и искуство које сам стекао“.

Радек и Новак Ђоковић добри су пријатељи, веома често заједно тренирају и то је за окупљене гледаоце право уживање. Чех је на Туру од старта Новакове каријере и гледао је како расте у играчком и људском смислу.

“Када сам играо први пут са њиме, у Ротердаму 2006. године, победио сам га у тај брејку трећег сета, освојио сам после и турнир, а после тог дуела рекао сам свом кондиционом тренеру: ’Запамти овог момка, мислим да ће бити светски број један’. После меча Новак је плакао и видео сам у његовим очима колико му све то значи и колика жеља гори унутар њега – видео сам да жели да буде најбољи, да не жели да губи ни поене, а камоли мечеве“, каже Штепанек и додаје:

“То га је носило кроз све ове године, воља и борбени дух – све подређује тенису, посвећен је до најситнијих детаља и користи буквално сваку ситницу да се унапреди као спортиста и као човек. Резултати свега тога се виде, сада је врло тешко пронаћи му слабу тачку“.

Штепанек истиче да се Новак у почетку сусретао са неразумевањем колега, али да је сада постао најбољи амбасадор ’белог спорта’.

“У раним годинама сви смо емотивнији, онда одрастемо, живот нас нечему научи, а ни Новак у том погледу није изузетак. На почетку су му многи замерали и говорили да глуми повреде, да ради ово или оно, али лако је било њима да говоре када нису били у његовој кожи. Те приче су прошлост, а мени се генерално не допадају људи који осуђују друге. Често тренирамо и проводимо доста времена заједно, задовољство ми је да видим ко је он постао и мислим да је сјајно за тенис као спорт што му је представник такав спортиста, могу слободно да кажем ’савршен играч“.

Енди Мари вратио је у свој тим Ивана Лендла, заједно су поново освојили Вимблдон, а Штепанек каже да се та комбинација потврђује као добитна.

“Познајем Ивана и он даје све од себе да помогне Марију, а један од циљева биће да успоре доминацију Новака – радиће на менталном плану, поготово пред најважније мечеве с Новаком. Лендл ће искористити своје искуство и пренеће га Ендију, што је већ показао да уме да учини“, закључио је Штепанек за Б92.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар