Štepanek: A u početku su Novaku mnogi svašta zamerali...!

U novembru će napuniti 38 godina, ali i dalje ne pomišlja da se povuče.

Tenis 04.09.2016 | 18:45
Štepanek: A u početku su Novaku mnogi svašta zamerali...!
Na terenu ponekad iritantan, van njega zabavan i prijatan, a u razgovoru ljubazan i konkretan – takav je Radek Štepanek bio i u intervjuu za B92 u kojem smo razgovarali o njegovoj karijeri, budućnosti, kao i o Novaku Đokoviću i Endiju Mariju.

Štepanek je nekada bio osmi na svetu, sada je 113, ali u dublu zauzima 29. mesto – naše prvo pitanje odnosilo se na to šta Čeha pokreće da i dalje bude profesionalac.

“Odgovor je jednostavan i leži u ljubavi prema tenisu. Još sam sposoban da se nadmećem sa najboljima, da ih pobeđujem ili da im komplikujem život. Pronalazim zabavu u tenisu uprkos tome što sam već dugo profesionalac, ispunjava me radošću na isti način kao što je to bio slučaj kada sam bio mlađi. Na terenu se i dalje osećam kao klinac“, počinje Štepanek priču za B92.

U karijeri je 24 puta dobio nekog od Top 10 tenisera, osvojio je pet titula u singlu i 18 u dublu, ali najlepše uspomene u karijeri nisu ni sa jednog od tih turnira.

“Najvažniji trenuci u mojoj karijeri vezani su za Dejvis kup – 2012. godine dobio sam peti meč i uzeli smo ’salataru’ posle 32 godine, to je nezaboravno iskustvo i budi u meni najlepše emocije. I godinu dana kasnije ponovo sam igrao poslednji meč, na 2-2 je najveći pritisak, ali opet smo pobedili. Toga ću se zauvek sećati“.

Sve je više bivših tenisera koji ponovo putuju ATP svetom kao treneri, a ni Štepanek ne beži od te uloge u budućnosti.

“Zašto da ne? Želeo bih da ostanem u tenisu po završetku karijere, njemu sam posvetio život i najbolje ga poznajem, pa bih voleo nekome da prenesem sve što sam naučio i iskustvo koje sam stekao“.

Radek i Novak Đoković dobri su prijatelji, veoma često zajedno treniraju i to je za okupljene gledaoce pravo uživanje. Čeh je na Turu od starta Novakove karijere i gledao je kako raste u igračkom i ljudskom smislu.

“Kada sam igrao prvi put sa njime, u Roterdamu 2006. godine, pobedio sam ga u taj brejku trećeg seta, osvojio sam posle i turnir, a posle tog duela rekao sam svom kondicionom treneru: ’Zapamti ovog momka, mislim da će biti svetski broj jedan’. Posle meča Novak je plakao i video sam u njegovim očima koliko mu sve to znači i kolika želja gori unutar njega – video sam da želi da bude najbolji, da ne želi da gubi ni poene, a kamoli mečeve“, kaže Štepanek i dodaje:

“To ga je nosilo kroz sve ove godine, volja i borbeni duh – sve podređuje tenisu, posvećen je do najsitnijih detalja i koristi bukvalno svaku sitnicu da se unapredi kao sportista i kao čovek. Rezultati svega toga se vide, sada je vrlo teško pronaći mu slabu tačku“.

Štepanek ističe da se Novak u početku susretao sa nerazumevanjem kolega, ali da je sada postao najbolji ambasador ’belog sporta’.

“U ranim godinama svi smo emotivniji, onda odrastemo, život nas nečemu nauči, a ni Novak u tom pogledu nije izuzetak. Na početku su mu mnogi zamerali i govorili da glumi povrede, da radi ovo ili ono, ali lako je bilo njima da govore kada nisu bili u njegovoj koži. Te priče su prošlost, a meni se generalno ne dopadaju ljudi koji osuđuju druge. Često treniramo i provodimo dosta vremena zajedno, zadovoljstvo mi je da vidim ko je on postao i mislim da je sjajno za tenis kao sport što mu je predstavnik takav sportista, mogu slobodno da kažem ’savršen igrač“.

Endi Mari vratio je u svoj tim Ivana Lendla, zajedno su ponovo osvojili Vimbldon, a Štepanek kaže da se ta kombinacija potvrđuje kao dobitna.

“Poznajem Ivana i on daje sve od sebe da pomogne Mariju, a jedan od ciljeva biće da uspore dominaciju Novaka – radiće na mentalnom planu, pogotovo pred najvažnije mečeve s Novakom. Lendl će iskoristiti svoje iskustvo i preneće ga Endiju, što je već pokazao da ume da učini“, zaključio je Štepanek za B92.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar