Обнова храма након осам деценија службе Богу и роду своме

Храм Успенија пресвете Богородице у селу Узовница, код Љубовије, уз саму магистралу Ужице – Љубовија – Лозница - Шабац, на неколико стотина метара од Дрине, ове године обележава осам деценија од када је у њој почела, како каже њен старешина прота Бранко Јовљевић, "служба Богу и роду своме".

Србија 03.09.2016 | 18:02
Обнова храма након осам деценија службе Богу и роду своме
Времешна црква, у години јубилеја, биће потпуно "ослобођења" од влаге, коју је оставило време, зидови ће бити припремљени за ваљано фрескописање, а добиће мермерни под и подно грејање... Богомоља је споља сасвим лепо уређења, њена порта је сређена "под конац", као и здања за продају свећа и пријем гостију и верника. За разлику од оронулих сеоских здања из комунистичко-социјалистичког периода, ово је оаза и за око и за душу, понос људи овог дела Србије.

Прота Бранко сам службује у цркви, али је све на свом месту, стиже и до најудаљенијих кућа, не само да свети водицу, већ и да мештанима да подршку, окрепљење и оптимизам у овим временима, која нису ни лака ни једноставна. Овај млади пастир, од највећег поверења епископа шабачког Лаврентија, доласком у Узовницу, према причи многих мештана, знатно је допринео унапређењу духовног живота, али и бољим односима мештана тог лепог села, које лежи између прелепих планина и бисера овог дела Азбуковице, реке Дрине.

"Чуо сам за велики рад и труд проте Бранка, па сам дошао из Бијељине да видим шта и како могу да помогнем овом храму, и у уметничком смислу и у облагању камених плоча на под, пошто је овај свештеник богомољу затекао са ламинатом на поду" прича академик СКАНУ, ликовни уметник из Бијељине и власник фирме "Евро мермер" Драгољуб Драго Мирковић.

"Урадио сам мермерну облогу у прелепи храм у Крупњу, граду одакле је моја супруга Роса, па желимо, колико можемо, да помогнемо и ову дивну богомољу, један од светионика духовности Азбуковице, где су дивни и вредни људи, а, ево, имају и сјајног духовника, пароха и пастира."

БН телевизија (В. М.)

Коментари / 0

Оставите коментар