Obnova hrama nakon osam decenija službe Bogu i rodu svome

Hram Uspenija presvete Bogorodice u selu Uzovnica, kod Ljubovije, uz samu magistralu Užice – Ljubovija – Loznica - Šabac, na nekoliko stotina metara od Drine, ove godine obeležava osam decenija od kada je u njoj počela, kako kaže njen starešina prota Branko Jovljević, "služba Bogu i rodu svome".

Srbija 03.09.2016 | 18:02
Obnova hrama nakon osam decenija službe Bogu i rodu svome
Vremešna crkva, u godini jubileja, biće potpuno "oslobođenja" od vlage, koju je ostavilo vreme, zidovi će biti pripremljeni za valjano freskopisanje, a dobiće mermerni pod i podno grejanje... Bogomolja je spolja sasvim lepo uređenja, njena porta je sređena "pod konac", kao i zdanja za prodaju sveća i prijem gostiju i vernika. Za razliku od oronulih seoskih zdanja iz komunističko-socijalističkog perioda, ovo je oaza i za oko i za dušu, ponos ljudi ovog dela Srbije.

Prota Branko sam službuje u crkvi, ali je sve na svom mestu, stiže i do najudaljenijih kuća, ne samo da sveti vodicu, već i da meštanima da podršku, okrepljenje i optimizam u ovim vremenima, koja nisu ni laka ni jednostavna. Ovaj mladi pastir, od najvećeg poverenja episkopa šabačkog Lavrentija, dolaskom u Uzovnicu, prema priči mnogih meštana, znatno je doprineo unapređenju duhovnog života, ali i boljim odnosima meštana tog lepog sela, koje leži između prelepih planina i bisera ovog dela Azbukovice, reke Drine.

"Čuo sam za veliki rad i trud prote Branka, pa sam došao iz Bijeljine da vidim šta i kako mogu da pomognem ovom hramu, i u umetničkom smislu i u oblaganju kamenih ploča na pod, pošto je ovaj sveštenik bogomolju zatekao sa laminatom na podu" priča akademik SKANU, likovni umetnik iz Bijeljine i vlasnik firme "Evro mermer" Dragoljub Drago Mirković.

"Uradio sam mermernu oblogu u prelepi hram u Krupnju, gradu odakle je moja supruga Rosa, pa želimo, koliko možemo, da pomognemo i ovu divnu bogomolju, jedan od svetionika duhovnosti Azbukovice, gde su divni i vredni ljudi, a, evo, imaju i sjajnog duhovnika, paroha i pastira."

BN televizija (V. M.)

Komentari / 0

Ostavite komentar