Почео упис дјеце по новом правилнику

Почео је упис дјеце у градске вртиће по новом правилнику о поступку и начину пријема, који је усвојен у понедјељак. Тако је Центар за предшколско васпитање и образовање објавио у петак конкурс за утврђивање листе приоритета за упис дјеце у радној 2016/2017. години.

Република Српска 03.09.2016 | 14:40
Почео упис дјеце по новом правилнику
"Та листа ће показати родитељима када би могли очекивати пријем свог малишана у један од 22 вртића Центра за предшколско васпитање. Рок за подношење пријава је осам дана од дана објављивања конкурса. У овом тренутку тешко је прецизирати колико малишана ћемо моћи да примимо одмах по завршетку конкурса и вредновања пријава. У градске вртиће је уписано 2.200 дјеце, а према нашој евиденцији, на листи чекања за мјесто у неком од обданишта су имена 1.500 малишана", казали су у Центру за предшколско васпитање и образовање.

Напоменули су да се доста каснило са усвајањем новог правилника, који је ступио на снагу тек у понедјељак.

"Пошто нисмо могли чекати да тај документ добије одобрење надлежних, ми смо упражњена мјеста попуњавали на основу старог. Листа коју направимо на основу новог конкурса ће нам служити као смјерница за пријем дјеце, у складу са тим како нам се у наредном периоду буду упражњавала мјеста у вртићима", објаснили су у Центру.

Према условима конкурса, уз пријаву је потребно доставити доказе који ће се користити за бодовање а то су: увјерење о инвалидности, потврду о смрти једног родитеља, ако други родитељ има статус самохраног родитеља, увјерење Центра за социјални рад, ако се ради о породици која има статус корисника новчане помоћи и дјечијег додатка, доказ да је родитељ припадник мањинске етничке заједнице, потврда о запослености родитеља и налаз клинике о утврђивању дијагнозе за тешко обољелог ужег члана породице. Наравно обавезан документ је и родни лист дјетета.

"Родитељи који су предали захтјеве за упис прије објављивања овог конкурса такође морају доставити нову пријаву уз наведена документа, а њихова пријава ће бити додатно бодована на основу дужине чекања", истакли су у Центру.

Пристигле пријаве на конкурс разматраће трочлана комисија, коју чине стручни сарадник за пријем дјеце, представник стручне службе и васпитач. Списак примљене дјеце биће објављен на интернет страници и огласној табли Центра. Родитељи чија дјеца не буду примљена могу у року од осам дана уложити приговор, о којем одлучује директор Центра.

Новина је да ће у вртићу "Марија Мажар" у Обилићеву бити формирана нова додатна група.

"У њој ће бити мјеста за 30 малишана", рекли су у Центру.

Попуњавање

Према новом правилнику дјеца ће у градске вртиће убудуће бити уписивана путем јавног конкурса, који ће бити расписиван једном годишње, од 1. до 15. јуна сваке године. Слободна мјеста која се појаве током године биће попуњавана малишанима са списка неуписаних на конкурсу или по листи приоритета, коју ће једном мјесечно одређивати Комисија за пријем дјеце.

(Глас Српске)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Посматрач

03.09.2016 13:16

Нема напретка у Центру док год је у њему Галицка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мица

03.09.2016 15:56

Залосно је сто нико не види ста се ради у Бањалуцким вртицима!Постојао је и раније исти такав правилник !!Назалост сад је стање јос горе за упис јер највеци број бодова имају дјеца ЗАПОСЛЕНИХ РАДНИКА ВРТИЦА И ОПСТИНЕ ГРАД БАЊАЛУКА!!! КАТАСТРОФА СТА РАДИ УПРАВА ВРТИЦА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

03.09.2016 18:04

Ма какав правилник,па ја као борац прве категорије РВИ сам морао обецати да цу гласати за Директорицу Куртиновиц и помоцницу Галиц и онда су пристале да ми упису дјете у вртиц!За ПРОМЈЕНЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јана

03.09.2016 19:31

Залосно је да Директорка НЕ познаје закон о Предсколском васпитању и ЈАВНО ПРИЗНАЈЕ ДА КРСИ ЗАКОН!!!Ни једна група НЕ мозе имати 30-оро дјеце!!! Па гдје је сад инспекција ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анита

04.09.2016 20:14

Народе,инспекција је Социјалистицке партије а њој припада и Директорка!Она и њена замјеница Мира Галиц су ругло и Града и Парије којој припадају!Јадни су Социјалисти са оваквим кадровима.

ОДГОВОРИТЕ