Počeo upis djece po novom pravilniku

Počeo je upis djece u gradske vrtiće po novom pravilniku o postupku i načinu prijema, koji je usvojen u ponedjeljak. Tako je Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje objavio u petak konkurs za utvrđivanje liste prioriteta za upis djece u radnoj 2016/2017. godini.

Republika Srpska 03.09.2016 | 14:40
Počeo upis djece po novom pravilniku
"Ta lista će pokazati roditeljima kada bi mogli očekivati prijem svog mališana u jedan od 22 vrtića Centra za predškolsko vaspitanje. Rok za podnošenje prijava je osam dana od dana objavljivanja konkursa. U ovom trenutku teško je precizirati koliko mališana ćemo moći da primimo odmah po završetku konkursa i vrednovanja prijava. U gradske vrtiće je upisano 2.200 djece, a prema našoj evidenciji, na listi čekanja za mjesto u nekom od obdaništa su imena 1.500 mališana", kazali su u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Napomenuli su da se dosta kasnilo sa usvajanjem novog pravilnika, koji je stupio na snagu tek u ponedjeljak.

"Pošto nismo mogli čekati da taj dokument dobije odobrenje nadležnih, mi smo upražnjena mjesta popunjavali na osnovu starog. Lista koju napravimo na osnovu novog konkursa će nam služiti kao smjernica za prijem djece, u skladu sa tim kako nam se u narednom periodu budu upražnjavala mjesta u vrtićima", objasnili su u Centru.

Prema uslovima konkursa, uz prijavu je potrebno dostaviti dokaze koji će se koristiti za bodovanje a to su: uvjerenje o invalidnosti, potvrdu o smrti jednog roditelja, ako drugi roditelj ima status samohranog roditelja, uvjerenje Centra za socijalni rad, ako se radi o porodici koja ima status korisnika novčane pomoći i dječijeg dodatka, dokaz da je roditelj pripadnik manjinske etničke zajednice, potvrda o zaposlenosti roditelja i nalaz klinike o utvrđivanju dijagnoze za teško oboljelog užeg člana porodice. Naravno obavezan dokument je i rodni list djeteta.

"Roditelji koji su predali zahtjeve za upis prije objavljivanja ovog konkursa takođe moraju dostaviti novu prijavu uz navedena dokumenta, a njihova prijava će biti dodatno bodovana na osnovu dužine čekanja", istakli su u Centru.

Pristigle prijave na konkurs razmatraće tročlana komisija, koju čine stručni saradnik za prijem djece, predstavnik stručne službe i vaspitač. Spisak primljene djece biće objavljen na internet stranici i oglasnoj tabli Centra. Roditelji čija djeca ne budu primljena mogu u roku od osam dana uložiti prigovor, o kojem odlučuje direktor Centra.

Novina je da će u vrtiću "Marija Mažar" u Obilićevu biti formirana nova dodatna grupa.

"U njoj će biti mjesta za 30 mališana", rekli su u Centru.

Popunjavanje

Prema novom pravilniku djeca će u gradske vrtiće ubuduće biti upisivana putem javnog konkursa, koji će biti raspisivan jednom godišnje, od 1. do 15. juna svake godine. Slobodna mjesta koja se pojave tokom godine biće popunjavana mališanima sa spiska neupisanih na konkursu ili po listi prioriteta, koju će jednom mjesečno određivati Komisija za prijem djece.

(Glas Srpske)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Posmatrač

03.09.2016 15:16

Nema napretka u Centru dok god je u njemu Galicka

ODGOVORITE
Name

Mica

03.09.2016 17:56

Zalosno je sto niko ne vidi sta se radi u Banjaluckim vrticima!Postojao je i ranije isti takav pravilnik !!Nazalost sad je stanje jos gore za upis jer najveci broj bodova imaju djeca ZAPOSLENIH RADNIKA VRTICA I OPSTINE GRAD BANJALUKA!!! KATASTROFA STA RADI UPRAVA VRTICA!!!

ODGOVORITE
Name

Borac

03.09.2016 20:04

Ma kakav pravilnik,pa ja kao borac prve kategorije RVI sam morao obecati da cu glasati za Direktoricu Kurtinovic i pomocnicu Galic i onda su pristale da mi upisu djete u vrtic!Za PROMJENE!

ODGOVORITE
Name

Jana

03.09.2016 21:31

Zalosno je da Direktorka NE poznaje zakon o Predskolskom vaspitanju i JAVNO PRIZNAJE DA KRSI ZAKON!!!Ni jedna grupa NE moze imati 30-oro djece!!! Pa gdje je sad inspekcija ???

ODGOVORITE
Name

Anita

04.09.2016 22:14

Narode,inspekcija je Socijalisticke partije a njoj pripada i Direktorka!Ona i njena zamjenica Mira Galic su ruglo i Grada i Parije kojoj pripadaju!Jadni su Socijalisti sa ovakvim kadrovima.

ODGOVORITE