Зеница: Поврће пуно отровних метала

Петогодишња истраживања загађености земљишта, биљног материјала и млијека на 12 локација на подручју Зенице показала су да су загађења тешким металима на локацијама Тетово, Пехаре и Градишће.

Босна и Херцеговина 03.09.2016 | 13:32
Зеница: Поврће пуно отровних метала
Загађења тешким металима су толико велика да није препоручљиво узгајати биљке ни за људску ни за животињску исхрану.

Посебно је опасно узгајати биљке које у надзеним дијеловима могу да сачувају веће количине тешких метала и органских покутаната, прије свега шпинат, зелену салату и мркву, али и кељ, купус, цвеклу, кромпир и остало поврће, показује истаживање објављено у извјештају о контроли земљишта на подручју општине Зеница 2011-2015. године.

Загребачки "Вечерњи лист", издање за БиХ, пише да посебно забрињава присутност најопаснијих тешких метала олова и кадмијума у прекограничним вриједностима на локацијама Тетово, Пехаре и Градишће, те присутност прекограничних вриједности осталих тешких метала.

На скоро цијелом подручју истраживања повишене су вриједности никла, мангана, па и жељеза, од тешких метала, а од неметала сумпор у тлу.

Садржак арсена у тлу на четири локације у прошлој је години вишеструко повећан и далеко прелази допуштене вриједности од 10, 15, односно 20 милиграма по килограму зависно од врсте тла. 

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар