Историјски корак који може спасити планету

САД и Кина, два највећа свјетска емитера штетних гасова, ратификовали су данас кључни климатских споразум постигнут у Паризу прошле године.

Свијет 03.09.2016 | 13:27
Историјски корак који може спасити планету
Предсједници САД и Кине, Барак Обама и Си Ђинпинг, уручили су на генералном секретару Уједињених нација Бан Кимуну документе којима потврђују да су њихове земље предузеле све неопходне кораке да се прикључе Париском споразуму, пренијела је агенција АП.

Уручење докумената је обављено на свечаној церемонији одржаној на маргинама састанка Групе 20, који сутра почиње у кинеском граду Хангџоу.

Обама је том приликом изјавио да су САД посвећене томе да буду глобални лидер у борби против климатских промјена.

Он је додао да би Париски споразум могао да буде запамћен у историји као "тренутак кад смо коначно одлучили да спасемо нашу планету".

Си је тај споразум назвао кључним кораком који означава да се појавио "глобални државни систем" за борбу против климатских промјена.

Париски споразум садржи амбициозне циљеве за ограничење глобалног загријавања и усмјеравање билиона долара сиромашним земљама којима због климатски промјена пријети пропаст, пренијела је агенција АФП.

Тај споразум ће ступити на снагу 30 дана након што га ратификује најмање 55 земаља, које емитују 55 одсто укупне свјетске количине штетних гасова, а САД се надају да ће се то десити ове године.

До данас је тај документ ратификовало само 24 од укупно 180 земаља потписница, а међу њима су многе острвске земље које су највише угрожене све бржим растом нивоа мора, али минимално доприносе свјетској емисији штетних гасова.

Кина је одговорна за једну четвртину свјетске емисије гасова са ефектом стаклене баште, а САД је на другом мјесту са нешто више од 15 одсто, па је њихово учешће у борби против климатских промјена од кључног значаја.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

БиХ СА

03.09.2016 14:44

Свака цаст.

ОДГОВОРИТЕ