Istorijski korak koji može spasiti planetu

SAD i Kina, dva najveća svjetska emitera štetnih gasova, ratifikovali su danas ključni klimatskih sporazum postignut u Parizu prošle godine.

Svijet 03.09.2016 | 13:27
Istorijski korak koji može spasiti planetu
Predsjednici SAD i Kine, Barak Obama i Si Đinping, uručili su na generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Kimunu dokumente kojima potvrđuju da su njihove zemlje preduzele sve neophodne korake da se priključe Pariskom sporazumu, prenijela je agencija AP.

Uručenje dokumenata je obavljeno na svečanoj ceremoniji održanoj na marginama sastanka Grupe 20, koji sutra počinje u kineskom gradu Hangdžou.

Obama je tom prilikom izjavio da su SAD posvećene tome da budu globalni lider u borbi protiv klimatskih promjena.

On je dodao da bi Pariski sporazum mogao da bude zapamćen u istoriji kao "trenutak kad smo konačno odlučili da spasemo našu planetu".

Si je taj sporazum nazvao ključnim korakom koji označava da se pojavio "globalni državni sistem" za borbu protiv klimatskih promjena.

Pariski sporazum sadrži ambiciozne ciljeve za ograničenje globalnog zagrijavanja i usmjeravanje biliona dolara siromašnim zemljama kojima zbog klimatski promjena prijeti propast, prenijela je agencija AFP.

Taj sporazum će stupiti na snagu 30 dana nakon što ga ratifikuje najmanje 55 zemalja, koje emituju 55 odsto ukupne svjetske količine štetnih gasova, a SAD se nadaju da će se to desiti ove godine.

Do danas je taj dokument ratifikovalo samo 24 od ukupno 180 zemalja potpisnica, a među njima su mnoge ostrvske zemlje koje su najviše ugrožene sve bržim rastom nivoa mora, ali minimalno doprinose svjetskoj emisiji štetnih gasova.

Kina je odgovorna za jednu četvrtinu svjetske emisije gasova sa efektom staklene bašte, a SAD je na drugom mjestu sa nešto više od 15 odsto, pa je njihovo učešće u borbi protiv klimatskih promjena od ključnog značaja.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

BiH SA

03.09.2016 14:44

Svaka cast.

ODGOVORITE