Да ли сте метеоропата?

Најчешћи симптоми су мигрена, несвестица, осцилације крвног притиска, отежано дисање. Последице не осећају само болесни и стари, већ 85 одсто здравих особа, чак и деца.

Здравље 03.09.2016 | 11:32
Да ли сте метеоропата?
Свака промена температуре, посебно нагла, код многих људи узрокује промену расположења и здравствене тегобе. Иако су последице уочљиве, мишљења међу стручњацима су подељена. Једни тврде да од метеоропатије пати чак 85 одсто здравих људи, међу којима и деца до две године, јер немају развијен терморегулациони систем. Други, опет, не придају велики значај временским променама, тврдећи да се све догађа тек пошто се региструју вести о прогнози. Ово мишљење дели и примаријус др Нада Мацура из Градског завода за хитну медицинску помоћ: 
- Метеоропатија је још мистериозна област, која нема јасну дефиницију. Евидентно је да се утицај временских прилика одражава пре свега на особе које иначе придају велики значај временским променама и њиховом утицају. Ипак, не постоји мерна јединица да се јасно види шта се у организму дешава. Све што се региструје, региструје се помоћу чула.


* На које начине пацијенти региструју промене?

- Чуло вида региструје сиво и тмурно време, кожа прима сензације температурних промена, а због тешких, тмастих облака и лошег атмосферског притиска се теже дише... Све сигнале о спољашњим условима прима мозак, који то прерађује и шаље повратну информацију. Хипофиза под утицајем временских превирања активније ради, појачава лучење одређеног хормона, што доводи до немира и раздражљивости. С друге стране, смањује производњу ендорфина, природног аналгетика који снижава праг бола, па метеоропате осећају главобољу, болове у костима и мишићима.

* Ко су, заправо, метеоропате?

- То би, у дословном смислу, требало да буду особе без посебних здравствених тегоба. Међутим, чак и код релативно здравих се ослањамо на њихове субјективне тегобе, испољене у виду главобоље, јаких болова у зглобовима и мишићима. Метеоропатија се не везује само за савременог човека, о овој појави се знало и у ранијим временима, пошто се и тада временски утицај често испољавао код људи који се баве креативним послом, попут уметника, сликара, писаца, композитора. С променом времена, инспирација би затајила, поготово када је дан тмуран, сив, кишовит. Тада им се није дало да узму четкицу у руке, перо да пишу, лелујали су док ходају, били безвољни, па су их проглашавали и лењивцима. Такви су били бројни, данас познати и признати уметници.

* Који још фактори утичу на метеоропате?

- Постоји тесна веза са биоритмом, односно физичким, психичким и емотивним статусом. Временске промене више утичу на уморне, неиспаване, незадовољне особе, као и склоне стресу и бригама У складу са тмурним временом, стање код депресивних се погоршава, док агресивни постају раздражљивији када је топло и влажно време. И нормално је да сиво време изазива депресију, а лепо позитивне мисли. Данас само екстремно задовољне особе, а такве су изузетно ретке, не трпе утицај времена и заљубљени побеђују у свим ситуацијама, какви год да су облаци изнад нас.

* Коме је најтеже у временским превирањима?

- Хронични болесници трпе, јер нагли скокови и падови температуре у сваком годишњем добу на њих утичу неповољно. Најтеже је срчаним болесницима, астматичарима и психички лабилним особама. Они најчешће осећају главобољу, вртоглавицу, физичку слабост, хипертензију, погоршање стања болесних органа. Присутне су и хировите промене расположења, раздражљивост, појачано лупање срца. Уз то, могу бити деконцентрисани и да пате од несанице.

* Колико траје овакво стање?

- Стање узроковано временским променама траје дан или два, док се организам не аклиматизује. Суштина је наћи начин да се организам прилагоди новим околностима. То значи не упуштати се у велике послове, применити масаже и топле купке, слушати музику и угађати себи док се стање не поправи.

ЗА ОВУ БОЉКУ ЛЕКА НЕМА

Нема посебног лека, осим аналгетика за умирење болова, који лекари могу да препишу метеоропатама. Препоручују се чајеви на бази камилице, липе, линцуре и глога за смирење нервног система. Они који предосећају промене времена, требало би да се уздрже од узимања алкохола и не једу слани сир и чоколаду, јер ове намирнице појачавају раздражљивост - саветује др Мацура.

СЕЗОНСКИ СТРЕС

У току године, неколико стресова погађа већину људи. Сви знамо у којем смо годишњем добу најосетљивији. Ближи се септембар, који би могао да буде климатски идеалан месец, да није ужурбаности и стреса после повратка са одмора. Бука, саобраћјне гужве, пун град људи, полазак ђака у школу, посебна брига о првацима, набавка књига, одлазак студената у већи град због школовања..., неминовно утиче да породице и појединце. Ту су и испитни рокови, спремање зимнице, набавка огрева, мноштво послова и стално пребројавање новца за све што је потребно, занемариће размишљање о утицају времена на организам.

- Стрес је присутан, али може да се умањи. Да би се у томе успело, треба живети у складу са собом, околином и природом. Потребно је и мало среће, добри пријатељи, више пара у новчанику, како би се лакше пребродио период пред нама - истиче саговорница "Живота плус".


ТРЕЋИНА ПОПУЛАЦИЈЕ ПАТИ

Иако метеоропатија није званичан део медицине, трећина светске популације реагује на временске промене - тврди др Ангелико Бруњоли са Института климатолошке медицине миланског универзитета. Фактори који доприносе лошем здравстевном стању су температура и влажност ваздуха, ветар, атмосферски притисак, киша, грмљавина.

Боравак на отвореном, одевање у складу са временом, шетња и довољан унос витамина, најбоља је превенција. У кући би требало имати јонизаторе ваздуха, који доказано помажу код повишеног крвног притиска, лошег психичког стања, астме, алергије и бронхитиса.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар