За све усијане главе - "Рат за почетнике"

Ситуација у БиХ, иако се не може рећи да јеприје била сјајна, након објављивања референдума о Дану Републике Српске, дошла је до усијања.

Босна и Херцеговина 02.09.2016 | 22:48
За све усијане главе - "Рат за почетнике"
Са једне стране тврде да референдум, као првао грађана да изразе свој став, не угрожава мир и стабилност у БиХ.

Са друге ипак истичу да ће одржавање референдума о Дану Републике нарушити мир у држави, што многи сматрају као пријетњу ратом ако се референдум одржи.

Политичари изгледа нису свјесни тежине ријечи које изговара, али ако је судити по статусу Сарајлије Ердина Курбашића грађани и те како јесу.

Наиме, вођен тензијама које из дана у дан расту, Елдин је имао шта да поручи овдашњим политичарима, али и грађанима БиХ.

Он је својим статусом на Фејсбуку који је "затресао" цијели регион.

Елдин је у неколико редова објаснио свима како изгледа рат и тиме послао поруку политичарима и грађанима да требамо сви заједно да се потрудимо да у земљи остане мир, ма колико тешка ситуација била и ма колико ставови били неспојиви.

Он о рату није писао из угла историје, већ из војничког искуства, искуства обичног човјека баченог међу крв, шрапнеле и туђе интересе.

Ово је његово “ратно упутство за почетнике”:

Пошто се дигла кука и мотика патриота и родољуба свих врста, са свих меридијана и паралела, свих боја партијских књижица и имовинских картица, призивају се ратови, фронтови… Ред је да се подијели знање, чиста емпирија, ништа преписано. Рат за почетнике (из угла војника):

– родитељи гледају брдо са прозора како га девастира хиљаде граната, а знају да си ти горе у акцији. Док то гледају моле Бога да се жив вратиш, па по цијену и да останеш инвалид. Само да си жив.

- не мора те погодити метак или гелер да би те убило у борби. Убија и детонација тако што ти од бласт удара попуцају органи. Први симптоми су губљење свијести и повраћање крви.

– вратиш се из акције са терена па добијеш дужност да одеш супрузи и мајци твог друга, те његовој двогодишњој кћери да им кажеш да им је муж, син и отац погинуо. Препоручено имати таблу седатива са собом да им одмах даш, али оне врисну у плач одмах када те виде са двојицом другова, јер сасвим сигурно немаш осмијех на лицу. Онда се обавезно на пар тренутака замислиш и претпоставиш како би твоји реаговали на ту ситуацију.

– размјена мртвих. Е то је посебна дисциплина психолошког сјебавања. Преврнеш 120 лешева да би нашао тијело рођака. Нећу даље у детаље улазити.

– откријеш да је крвоскок из феморалне артерије око пола метра висине када је метак/гелер покидају, а ти стављаш длан другом човјеку на њу, док му другом руком вадиш његов језик из гркљана да се не угуши у шоку који наступа одмах.

– имаш око 10 секунди да другу зауставиш шиштање из плућа пробушених гелером (пнеумотораx). Ако немаш првог завоја и оне његове гумене овојнице, може и целофан од кутије цигара помоћи.

– брзина гелера је око 1 км у секунди, лети неправилном путањом око властите осе, неправилног облика од вишеслојног одлива метала, врелине око 200°Ц и кида ткиво, кости, вене и артерије у дјелићу секунде.

– мишја грозница: Ако си се у земуници и навикао на пацове величине мачке, док лежиш гледаш их како ходају по најлону изнад тебе, на болест која се зове мишја грозница, а врло је честа код војника у рововима, твоји бубрези се на њу неће сасвим сигурно навикнути.

– црногорично дрво пуца само од себе на температури од око -17°Ц док си ти на стражи.

– оно кад вам из Хитне савјетују да се вишеслојно облачите, добија сасвим нову димензију када мораш мјесец дана, а некад и више, бити тако обучен у блату до кољена.

– када мораш занемарити нутритивне вриједности маргарина којег добијеш на кришки хљеба за доручак и са њим намажеш своје војничке чизме, јер ти је прече у снијегу имати сухе ноге у чизмама него пун желудац.

– бајонет се не носи да би клао некога већ да се укопаш у ледену и тврду земљу на некој чистини (у сулудом јуришу у који те је послала команда у којој сједе хохштаплери и дилетанти) у року одмах када те поклопи непријатељска артиљерија.

– непријатељски снајпериста је досаднији од било којег комарца.

– оружје ти увијек сухо МОРА бити! Нема оно водоотпорни цертификат као поједини мобители данас.

– навала адреналина када те држе у карантину пред акцију је константна и јача је око 845 пута него она у тренуцима твог првог сексуалног искуства.

Има тога још, али мислим да је и ово довољно да свим усијаним главама који би да ратују поручио: Не призивајте ратове ако нисте све ово и још десет пута оволико спремни да поднесете, ви и ваши синови.



Извор: Фокус.ба

Коментари / 54

Оставите коментар
Name

ја

02.09.2016 16:41

Баш тако...Ја не могу да вјерујем да има људи који нас воде овоме.Но добро...Бакир је био у трезору а Додик у Италији...не знају они шта је рат.А не би ни ратовали...није се вила на Дедињу ђаба купила...

ОДГОВОРИТЕ
Name

логика

02.09.2016 16:48

Што се мене тиче радите шта вам воља, ја се за овако неправедну земљу нисам борио. Нека ратује ових 150.000 буџетских корисника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма дај

02.09.2016 16:58

Какав рат и бакраци.Засто рат? Зато сто је некој "демократији" пало на памет да укида несто сто јој уопсте не смета. Да су ти струцњаци тада могли да размисле,схватили би да се РС никада неце помирити са "демократским" резултатом.Да ли су намерно или не намерно испровоцирали референдум, не знам али знам да је то сто сад неки дувају,утопија. Народ се опаметијо,неце народ због јос бољег зивота неких (који су умислили да су Богови) ни у какву битку а тек у рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

02.09.2016 19:07

"опаметиЈо"... Иди у школу бураз, и то у први основне !!!

Name

ре сале

03.09.2016 06:43

Знас ли "сале" да су попу сими украли бицикл?

Name

вирус

02.09.2016 17:08

И зато оставите РС вец једном на миру и гоните своја басцарсијска посла амен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кк

02.09.2016 18:13

А шта мислиш да је она само твоја ?

Name

један сасвим обицан цовјек,босанац wхат евер

02.09.2016 17:08

вецина нормалних људи не зеле рат,он бива наметнут. Дрзе нас у сталном страху,висе није оно као некад пред изборе. Оно цега сам се највисе пласио поциње полако да се остварује. Поједини политицари по цену свега намецу своје ставове јер друго ниста не могу понудити осим рата и мрзње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Димњачар

02.09.2016 17:12

Коме ти Елдине паметујеш, ти изгледа ниси чуо за нај новију макету коју је Вучич добио од руса? Ено му је на столу у канцеларији. Обећао је посудити Милораду да бране "србство" од страних непријатеља и домаћих деструктивних елемената. И да знаш, ова није направљена од картона, него од специјалне пластике, изгледа боље него права!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нејасно

03.09.2016 09:33

ПОЈАСНИ ДИМЊИЦАРУ ПОЈАСНИ

Name

име

02.09.2016 17:15

Свака је на мјесту и заједницка за сваког војника, без обзира на страну

ОДГОВОРИТЕ
Name

десерт

02.09.2016 17:21

алија и син казу рат,потписи алија нек је ко авлија. Тако су говорили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

03.09.2016 21:16

Ево овај се јавља, ако почне он не може преко границе с нама јел се слажете?

Name

Сепаратиста

02.09.2016 17:25

Лијепо описано. Професионално. Знамо и ја и ти друже (са друге стране линије) да рат призивају политичари да би сакрили себе и клинци од 18 година који још ни правопис не знају а ишли би ослобађати и освајати од Уне до Дрине од оних других који се другачије Богу моле. Посебно мјесто оних који призивају рат заузимају и наши дијаспорци свих конфесија од Канаде до Аустралије. Они су најгрлатији и најбољи и најпаметнији синови својих народа. Све они знају и све фазоне користе попут правих прекаљених интернет-ратника. Мало их још зеза сакривање ИП адресе јер по њој се зна ко одакле пише. Медији (поготово националистички и "демократски") су врх те жабокречине. Друже мој "Федерални" ако дође до какве "велике феште ја би био први који би ти пружио помоћ иако се другачије Богу молим. Тај нови рат (ако би био у шта сумњам) ће овај пут проћи без мене. То сам милион посто сигуран. А знам и без тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дд

02.09.2016 20:40

Браво

Name

Ре

03.09.2016 12:27

Браво

Name

Исти

02.09.2016 17:30

Тако је, Елдине! Поздрав од једног који је готово све ово, и још понешто, искусио на својој кожи...баш као и ти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сенад

02.09.2016 17:31

Народе освијести се и не дозволи да ови политицари који су вец одавно обезбједили и себе и дјецу и унуке па цак и праунуке , утицу на вас на било који негативан нацин , њима би у рату било дивно а нама ? Мир је вазнији од било кога а да имају и мало морала до сада би многи требали дати оставке а да је правде богами многи би требали и у цорки заврсити , поздрав свим народима ове дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

02.09.2016 17:35

Реално и сликовито описано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

02.09.2016 17:50

Одох ја у Њемачку тражити азил,,а ко хоће да ратује нека гине.Довидјорно,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

02.09.2016 20:36

ако стигнес прије мене посаљи ми папире

Name

Геограпхy

02.09.2016 17:50

Све је у тексту одлицно рецено јос томе додати изјаву господје Цениц да они који хоце рат прво дају своју дјецу у залог. Ја знам да нецу у рат цим било ста буде сумњиво пасос је спреман

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрац

02.09.2016 18:01

Добро си објаснио Елдине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

02.09.2016 18:15

Зелим да окусим љепоту ових искустава. Давим се инаце вец 20 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Његос

02.09.2016 18:24

Овај рат нека води Додик, његов син, Дјокиц, Павиц, Спириц и остали, а ја одох као избјеглица у Скандинавију, и онако су дезертери и профитери најбоље просли после рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сирогојно

02.09.2016 18:38

И ја цу тамо сигурно...видимо се у сведској...данској..позз..

Name

Да

03.09.2016 12:25

Тацно Његосе

Name

Логика...

02.09.2016 18:27

Еби га ако је коме до рата а ТЕК су ЈЕДНИ поравили порусене куце а ДРУГИ добили ДЗАБА куце, ДЈЕЦА им порасла па и посао добили...Ако је САМО ТО улог...Онда се ПОБИЈТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

02.09.2016 18:29

Истина да смо били на различитим странама, али делимо исто мишљење о рату. О рату могу маштати напаљене будале, људи који су били у њему не желе га ни најцрњим непријатељима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

моке

02.09.2016 20:55

Ако смо били на супротним странама не морамо опет бити !?

Name

Тузла

03.09.2016 09:10

Два пута се не прави иста грешака, сљедећи пута сам далеко са пивом у руци и добрим људима свих нација и уживамо у животу. Будалама ста Бог да.

Name

ветеран ' 72

02.09.2016 18:48

Његош је лијепо рекао :"Ко се боја нагледао- тај га лако не почиње ". Браво, Елдине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драз

02.09.2016 18:55

Свака част! И није ми јасно да је 9 био Дан Републике обиљезаван 20 год и никоме није сметало док се не сјети шачица политичара.Иста та је и покренула рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

02.09.2016 19:01

Да ли неко зна ко це да побиједи у евентуалном рату? Људи мани те се глупости...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.09.2016 19:16

Јувентус

Name

ТНТ

02.09.2016 20:30

Демократија

Name

Ево ко хоће

03.09.2016 05:42

Хоће, побједит ће. Као и у прошлом: Побједит ће (1) православни, католички и муслимански шљам који је доведен од стране стварног побједника (2) САД, ВБ, Њемачке и још пар мањих земаља да растури Југославију у крви и да нас до те мјере посвађа, да ћемо се слиједећих хиљаду година мрзјети, гледати преко нишана, гинути за шљам и њихове господаре. На жалост, још има довољно оних који ово горе написано још нису схватили и док је тако, биће нам овако.

Name

ре ево ко хоце

03.09.2016 16:19

А засто нема русије у твом побједницком низу?

Name

тзхц

02.09.2016 20:24

Није бас све овако црно као сто је описано,јос је црње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агресор

02.09.2016 20:27

Све док у народу има сиротиње и неписмених,лако је изазвати рат ако неко има итереса за њим.Вјерујте ми тако би мирно и достојанствено пуцали једни по другима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

02.09.2016 21:05

ДОДИКОВУ,БАКИРОВУ,ЦОВИЦЕВУ,ДЕЦУ,УНУЦАД,Све на брдо,па нек се бију ми борци цемо навијат,ПОСТЕНО,и

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИ

02.09.2016 23:16

Нисам био на линији јер сам имао 14 година кад је поцео рат. Свих осталих страхота се зиво сјецам. Овај пут цете ратовати без мене и мојих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сукy

02.09.2016 23:21

Нема рата нема се ста опљацкат. Додик И Бакир су вец све покупили.спавајте мирно све је ово договорено вац давно у кафани код Јове

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБиХ

03.09.2016 00:47

Најбоље брате вратити празнике из доба југе и сви сретни овако се неће ови политичари здоговорити до краја свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре СРБИХ

03.09.2016 06:02

ПОТПИСУЈЕМ!!!

Name

Босанац

03.09.2016 21:11

А мене ако се сете на Дан безбедности, сете се ...

Name

Емпирија

03.09.2016 07:25

Нема рата, не дају банке. Кредите треба враћати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Били

03.09.2016 09:03

Да би био мир не требају нам бомбе и оружје, треба нам љубав и суосјећање! Мир започиње осмијехом! Мајка ТЕРЕЗИЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

текст

03.09.2016 09:21

Текст је добар, само нека га у виду писма посаље у Сарајево, да Бакир и екипа процитају, јер они су ти који позивају на рат и сукобе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Федерејшен БиХ

03.09.2016 09:43

Биће прослијеђено , очекујемо то и од Вас господине !

Name

ДЕ ГОТХИА

03.09.2016 10:24

ОДЛИЧАН ПОГЛЕД НА РАТ И ЊЕГОВУ СУШТИНУ - АЛИ ИПАК ЗАР НИЈЕ ЛАКШЕ ДА РАТНИЦИ ОВА НАПАЋЕНА ТРИ НАРОДА КОНАЧНО ОБЈАВЕ РАТ ДО ИСТРЕБЉЕЊА СВИМ СВОЈИМ НАЦИОНАЛНИМ КРИМИНАЛЦИМА - ПОТРПАЈМО СВЕ ОВЕ НАШЕ РАСГОРОПАЂЕНЕ СЕЦИКЕСЕ И КЛЕПТОМАНЕ СВИХ МОГУЋИХ БОЈА И НАЦИЈА У НОВИ БИХ ЗАТВОР КОЈИ СЕ УСКОРО ЗАВРШАВА УЗ КОНФИСКАЦИЈУ СВЕ ИМОВИНЕ И НЕКА СЕ ТАМО ДОЖИВОТНО ЗАБАВЉАЈУ МЕЂУСОБНО ПРЕГОВОАРАЈУЋИ О БУДУЋНОСТИ БИХ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

03.09.2016 11:53

Свака част за овај чланак ! Нормални људи, који су доживјели рат, не би опет да пролазе кроз сличне страхоте. Наши политичари су велико зло ( без обзира на вјеру ). Не дозволимо политичкој багри да нас опет посвађа !!!!!!!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мејо

03.09.2016 13:54

Вратите нам Југу!

Name

Јајара

03.09.2016 22:35

Треба неко попалити сву документацију о пљацки

ОДГОВОРИТЕ