Кеперник игнорише химну САД, вријеђа полицију...!

Квортербек Сан Франциско 49ерса Колин Кеперник подиграо је буру у САД јер је пре неколико дана на тренингу носио чарапе са свињама које носе полицијске капе.

Остали спортови 03.09.2016 | 13:15
Кеперник игнорише химну САД, вријеђа полицију...!
Кеперник, који је и раније изражавао незадовољство понашањем полиције против тамнопутих људи, после серије убистава недужних афроамериканаца, рекао је да није желео да скрене пажњу са протеста против расизма у САД.

Он је на Инстаграму истакао да је желео да пошаље поруку, као што је урадио раније одбивши да стоји док је на предсезонским мечевима свирана америчка химна.

"Носио сам ове чарапе раније због лоших полицајаца којима је дозвољено да остану на својим позицијама иако угрожавају заједницу и имају јасне намере да стварају напето и неповерљиво окружење. Имам двојицу ујака и пријатеља који су полицајци, али који раде да чувају и служе СВИМ људима", рекао је Кеперник.

Његов потез изазвао је бес у Националној асоцијацији полицијских организација (НАПО).

"Смешно је да иста лига која је забранила Далас Каубојсима да одају почаст убијеним полицајцима у својој заједници у својој униформи остаје нема када Кеперник срамоти полицајци оним што носи на терену. Мислим да лига губи осећај у вези своје обавезе према јавности заједно са комесаром Роџером Гуделом, а ово је само још један пример", рекао је директор НАПО Бил Џонсон.

НФЛ је раније кажњавао играче због одређених ствари које су носили на тренинзима. Тако је овог лета наредио Њу Ингланд Петриотсима да играчи носе бројеве на тренинг дресовима како би пратили повређене играче. Још се није изјаснила у вези са Кеперниковим чарапама, а наводно неће ни коментарисати док не обави разговоре са челницима Најнерса.

"Чињеница да је ово подигло толику прашину је добра ствар. Подиже свест људима. Мислим да доста причају о томе и како да се промене неке ствари, о томе шта се заиста дешава у овој земљи. Полицијска бруталност је реалност. Тамнопути људи су мета полицајаца, а они су државни званичници. Ту их је поставила држава. То је нешто што ова држава мора да промени. Постоје ствари које ми можемо да урадимо да такви проблеми постану битни, да подигнемо стандарде", рекао је Кеперник.

Чарапе нису први вид Кеперниковог јавног протеста. Такође је носио мајицу са ликом вође кубанске комунистичке револуције Фидела Кастра, те афроамеричког муслимана Малкома Икс (Малцом X) који се средином прошлог века борио за људска права, пре свега тамнопутих људи.

"Не изгледа као да је размислио или се потрудио да се информише о тешком послу који обављају полицајци. А већина свој посао ради како треба", додао је Џонсон чија организација представља око 240.000 активних полицајаца.

Кеперник је играо против Сан Дијего Чарџерса у четвртак увече у мечу којим тим са југа Калифорније одаје поштовање војсци, а опет је седео док је била интонирана химна за шта је рекао да ће наставити да ради док не види промемне у земљи.

Такође је најавио да ће донирати милион долара организацијама које помажу заједницама. За седам дана почиње нова НФЛ сезона.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар