Kepernik ignoriše himnu SAD, vrijeđa policiju...!

Kvorterbek San Francisko 49ersa Kolin Kepernik podigrao je buru u SAD jer je pre nekoliko dana na treningu nosio čarape sa svinjama koje nose policijske kape.

Ostali sportovi 03.09.2016 | 13:15
Kepernik ignoriše himnu SAD, vrijeđa policiju...!
Kepernik, koji je i ranije izražavao nezadovoljstvo ponašanjem policije protiv tamnoputih ljudi, posle serije ubistava nedužnih afroamerikanaca, rekao je da nije želeo da skrene pažnju sa protesta protiv rasizma u SAD.

On je na Instagramu istakao da je želeo da pošalje poruku, kao što je uradio ranije odbivši da stoji dok je na predsezonskim mečevima svirana američka himna.

"Nosio sam ove čarape ranije zbog loših policajaca kojima je dozvoljeno da ostanu na svojim pozicijama iako ugrožavaju zajednicu i imaju jasne namere da stvaraju napeto i nepoverljivo okruženje. Imam dvojicu ujaka i prijatelja koji su policajci, ali koji rade da čuvaju i služe SVIM ljudima", rekao je Kepernik.

Njegov potez izazvao je bes u Nacionalnoj asocijaciji policijskih organizacija (NAPO).

"Smešno je da ista liga koja je zabranila Dalas Kaubojsima da odaju počast ubijenim policajcima u svojoj zajednici u svojoj uniformi ostaje nema kada Kepernik sramoti policajci onim što nosi na terenu. Mislim da liga gubi osećaj u vezi svoje obaveze prema javnosti zajedno sa komesarom Rodžerom Gudelom, a ovo je samo još jedan primer", rekao je direktor NAPO Bil Džonson.

NFL je ranije kažnjavao igrače zbog određenih stvari koje su nosili na treninzima. Tako je ovog leta naredio Nju Ingland Petriotsima da igrači nose brojeve na trening dresovima kako bi pratili povređene igrače. Još se nije izjasnila u vezi sa Kepernikovim čarapama, a navodno neće ni komentarisati dok ne obavi razgovore sa čelnicima Najnersa.

"Činjenica da je ovo podiglo toliku prašinu je dobra stvar. Podiže svest ljudima. Mislim da dosta pričaju o tome i kako da se promene neke stvari, o tome šta se zaista dešava u ovoj zemlji. Policijska brutalnost je realnost. Tamnoputi ljudi su meta policajaca, a oni su državni zvaničnici. Tu ih je postavila država. To je nešto što ova država mora da promeni. Postoje stvari koje mi možemo da uradimo da takvi problemi postanu bitni, da podignemo standarde", rekao je Kepernik.

Čarape nisu prvi vid Kepernikovog javnog protesta. Takođe je nosio majicu sa likom vođe kubanske komunističke revolucije Fidela Kastra, te afroameričkog muslimana Malkoma Iks (Malcom X) koji se sredinom prošlog veka borio za ljudska prava, pre svega tamnoputih ljudi.

"Ne izgleda kao da je razmislio ili se potrudio da se informiše o teškom poslu koji obavljaju policajci. A većina svoj posao radi kako treba", dodao je Džonson čija organizacija predstavlja oko 240.000 aktivnih policajaca.

Kepernik je igrao protiv San Dijego Čardžersa u četvrtak uveče u meču kojim tim sa juga Kalifornije odaje poštovanje vojsci, a opet je sedeo dok je bila intonirana himna za šta je rekao da će nastaviti da radi dok ne vidi promemne u zemlji.

Takođe je najavio da će donirati milion dolara organizacijama koje pomažu zajednicama. Za sedam dana počinje nova NFL sezona.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar