Референдума ће бити чак и ако га забране

Председник Републике Српске Милорад Додик не искључује могућност забране одржавања референдума о Дану Републике у РС, али је поручио да ће он, ипак, бити одржан.

Република Српска 02.09.2016 | 15:20
Референдума ће бити чак и ако га забране
"Постоји могућност да дође до забране референдума или привремене мере, али ми ћемо референдум одржати. Референдум у РС-у је законит и заснован на нашем праву. Постоје различите идеје да се тај дан третира као дан државности, дан самосталности. Постоји низ могућности", поручио је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је казао да најављени референдум за 25. септембар није референдум који се бави сецесијом или територијалним интегритетом.

"Ово је спровођење одлуке Уставног суда да питамо шта народ мисли о тој одлуци. Србија и њено руководство не подржавају, али ни не оспоравају референдум, рекао је Додик и додао:

“Мени је то сасвим довољно".

Додик, је након јучерашњег састанка са државним врхом Србије у Београду, рекао да је веома захвалан председнку и премијеру Србије, Томиславу Николићу и Александру Вучићу.

"Веома сам захвалан руководству државе Србије што смо имали толерантан и конкретан разговор. 23 године смо несметано обележавали Дан Републике. Нико не може очекивати да Бакир Изетбеговић промени датум обележавања Дана РС, 9. јануар", казао је Додик. 

Према његовим речима, референдум је најбољи начин да Бошнајци буду питани о том датуму, а њихов је став да ли ће изаћи или не.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

понављац

02.09.2016 14:05

Опет цу поновити. Гласати за несто сто јесте је равно самоубиству. Друго. Питање је: Засто смо досли у ситуацију да Дан Републике бранимо на референдуму? Зар то није био задатак политицара. Треце. Бакир прије никада није доводио правно тај датум, док Додик није поцео реторику одвајања, непријатеља Српске, вехабија на границама, 500000 Арапа у Сарајаву, итд. Неки разлог постоји. Знаци, ако наси политицари у Парламнту БХ нису правно и цињеницно доказали да је 09.јануар стварно нас празник, онда ту несто није у реду цим тразе помоц градјана. По други пут...

ОДГОВОРИТЕ
Name

тадија

02.09.2016 14:09

Немој само да Додик продје као Никола Попласен кога је смјенио Високи представник и то бас на захтијев Милорада Додика који је тада управо по први пут постао предсједник владе РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

02.09.2016 14:21

Бице одрзан референдум зато сто ми то тако зелимо а не да будемо подцињени босњацима иза којих стоји уставни суд у којем су странци...Тај исти уставни суд се не буни на Босњацки 1 Март а кад је у питање српско одмах се буне и забрањују нам референдум који је демократско право.Е против тога цемо се изборити тако сто це референдум бити одрзан и нико неце то моци спријецити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

02.09.2016 16:06

Мозда би се тај суд бунио и за 1.Март кад би неко поднио апликацију којом оспорава тај празник, али нико то јос није урадио.Нико се не буни кад тај суд донесе одлуку која одговара србима .

Name

Перо

02.09.2016 16:17

Па смијениће га високи представник и онда ће завршити политичку каријеру као велики борац за РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Мд

02.09.2016 16:49

Па ми се нисмо побунили суду за 1 Март а они се јесу за нас 9 Јануар.Сад се види ко кога дира и ко закувава ситуацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.09.2016 17:32

Осим тога и да поднесемо захтјев да Уставни суд БиХ преиспита 1.март било би одлучено да 1.март никог не вријеђа и самом тиме опстаје. Наравно са 7 гласова ЗА и два против.

Name

перо

02.09.2016 17:58

Референдум неће бити

ОДГОВОРИТЕ