Referenduma će biti čak i ako ga zabrane

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ne isključuje mogućnost zabrane održavanja referenduma o Danu Republike u RS, ali je poručio da će on, ipak, biti održan.

Republika Srpska 02.09.2016 | 15:20
Referenduma će biti čak i ako ga zabrane
"Postoji mogućnost da dođe do zabrane referenduma ili privremene mere, ali mi ćemo referendum održati. Referendum u RS-u je zakonit i zasnovan na našem pravu. Postoje različite ideje da se taj dan tretira kao dan državnosti, dan samostalnosti. Postoji niz mogućnosti", poručio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je kazao da najavljeni referendum za 25. septembar nije referendum koji se bavi secesijom ili teritorijalnim integritetom.

"Ovo je sprovođenje odluke Ustavnog suda da pitamo šta narod misli o toj odluci. Srbija i njeno rukovodstvo ne podržavaju, ali ni ne osporavaju referendum, rekao je Dodik i dodao:

“Meni je to sasvim dovoljno".

Dodik, je nakon jučerašnjeg sastanka sa državnim vrhom Srbije u Beogradu, rekao da je veoma zahvalan predsednku i premijeru Srbije, Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću.

"Veoma sam zahvalan rukovodstvu države Srbije što smo imali tolerantan i konkretan razgovor. 23 godine smo nesmetano obeležavali Dan Republike. Niko ne može očekivati da Bakir Izetbegović promeni datum obeležavanja Dana RS, 9. januar", kazao je Dodik. 

Prema njegovim rečima, referendum je najbolji način da Bošnajci budu pitani o tom datumu, a njihov je stav da li će izaći ili ne.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

ponavljac

02.09.2016 14:05

Opet cu ponoviti. Glasati za nesto sto jeste je ravno samoubistvu. Drugo. Pitanje je: Zasto smo dosli u situaciju da Dan Republike branimo na referendumu? Zar to nije bio zadatak politicara. Trece. Bakir prije nikada nije dovodio pravno taj datum, dok Dodik nije poceo retoriku odvajanja, neprijatelja Srpske, vehabija na granicama, 500000 Arapa u Sarajavu, itd. Neki razlog postoji. Znaci, ako nasi politicari u Parlamntu BH nisu pravno i cinjenicno dokazali da je 09.januar stvarno nas praznik, onda tu nesto nije u redu cim traze pomoc gradjana. Po drugi put...

ODGOVORITE
Name

tadija

02.09.2016 14:09

Nemoj samo da Dodik prodje kao Nikola Poplasen koga je smjenio Visoki predstavnik i to bas na zahtijev Milorada Dodika koji je tada upravo po prvi put postao predsjednik vlade RS

ODGOVORITE
Name

Marko

02.09.2016 14:21

Bice odrzan referendum zato sto mi to tako zelimo a ne da budemo podcinjeni bosnjacima iza kojih stoji ustavni sud u kojem su stranci...Taj isti ustavni sud se ne buni na Bosnjacki 1 Mart a kad je u pitanje srpsko odmah se bune i zabranjuju nam referendum koji je demokratsko pravo.E protiv toga cemo se izboriti tako sto ce referendum biti odrzan i niko nece to moci sprijeciti.

ODGOVORITE
Name

Md

02.09.2016 16:06

Mozda bi se taj sud bunio i za 1.Mart kad bi neko podnio aplikaciju kojom osporava taj praznik, ali niko to jos nije uradio.Niko se ne buni kad taj sud donese odluku koja odgovara srbima .

Name

Pero

02.09.2016 16:17

Pa smijeniće ga visoki predstavnik i onda će završiti političku karijeru kao veliki borac za RS.

ODGOVORITE
Name

Za Md

02.09.2016 16:49

Pa mi se nismo pobunili sudu za 1 Mart a oni se jesu za nas 9 Januar.Sad se vidi ko koga dira i ko zakuvava situaciju.

ODGOVORITE
Name

Re

02.09.2016 17:32

Osim toga i da podnesemo zahtjev da Ustavni sud BiH preispita 1.mart bilo bi odlučeno da 1.mart nikog ne vrijeđa i samom time opstaje. Naravno sa 7 glasova ZA i dva protiv.

Name

pero

02.09.2016 17:58

Referendum neće biti

ODGOVORITE