Запаљиве изјаве тјерају инвеститоре из БиХ

Нестабилна политичка ситуација, запаљива реторика, спомињање новог сукоба, те неодговорне националистичке изјаве у предизборне сврхе, озбиљно пријети да БиХ отјера стране инвеститоре којих је сваке године све мање.

Босна и Херцеговина 02.09.2016 | 09:20
Запаљиве изјаве тјерају инвеститоре из БиХ
Довољно је алармантно што су стране инвестиције у БиХ прошле године износиле свега 477 милиона КМ или 300 милиона мање него 2014. годину.

Представници привредних комора, Савјета страних инвеститора, ФИПА-е и економски аналитичари сагласни су у оцјени да посљедња дешавања на политичкој сцени БиХ, обојена националистичким бојама, најмање у прилог иду економији и грађанима.

У Агенцији за унапређење страних инвестиција у БиХ (ФИПА) рекли су за ЦАПИТАЛ да је основни предуслов за привлачење страних улагања у једну земљу политичка стабилност, а у БиХ је с времена на вријеме очигледна политичка нестабилност.

Такве ситуације, како наводе, плаше инвеститоре, јер нико не жели улагати свој новац у политички нестабилна подручја.

„У посљедњих неколико година су одређени инвеститори отишли из БиХ усљед немогућности постизања политичког договора око реализације одређених стратешких пројеката, а други су у недоумици око улагања у ситуацијама политичких турбуленција у БиХ. Уколико тренутна политичка криза потраје сигурни смо да ће оставити значајне посљедице“, казали су у ФИПА.

И поред ових проблема у ФИПА истичу да их охрабрују сусрети са са страним улагачима који исказују интерес и даље за улагање у БиХ.

„Управо смо имали састанак са чешким инвеститором који ће улагати у дрвни сектор БиХ. Такође је недавно турски инвеститор отворио производне погоне у Козарској Дубици захављујући ангажману ФИПА-е и планира запослити у првој фази 100 радника. Активно радимо на реализацији италијанских инвестиција у висини од око 150 милиона евра и мађарских у висини од 61,5 милиона евра“, казали су у овој Агенцији.

Што се тиче постојећих инвеститора у БиХ у ФИПА не очекују њихово повлачење одавде јер вјерују да су се већ навикли на проблеме.

„Мислимо да су и инвеститори који послују у БиХ навикли на политичка дешавања у земљи и не придају им велику пажњу. Већи је проблем довести новог инвеститора, јер њему је теже објаснити због чега су честе политичке несугласице у БиХ, јер ти инвеститори долазе из политички уређених система, чији је основни задатак и циљ економски просперитет земље и њених грађана“, казали су у ФИПА.

У Савјету страних инвеститора рекли су за ЦАПИТАЛ да ће због постојеће ситуације у БиХ неки инвеститори краткорочно вјероватно мало опрезније размотрити, а понеки можда и одгодити потенцијална улагања. Они подсјећају да сваки озбиљан инвеститор посматра амбијент пословања у једној земљи кроз призму дугорочне стабилности, демографских кретања, величине и потенцијала тржишта, правне и опште сигурности, укључујући и политичку ситуацију.

„Међутим, уколико се краткорочна нестабилност превазиђе на начин да ће изњедрити дугорочније одговорније владање у свим сегментима друштва и економије, онда ће се та краткорочна несигурност капитала превазићи у наредном периоду“, казали су у Савјету страних инвеститора.

Што се тиче страних инвеститора који послују на подручју БиХ, навели су да ће они остати упркос свим препрекама, јер у суштини послују успјешно и тренутно неповољне околности не могу поколебати.

„Како би се пословни амбијент побољшао и створили бољи услови за пословање потребно је спровести започете реформе са циљем подстицања (ре)инвестиција, смањења пореских и парафискалних намета, отклањања баријера, поједностављивањем процедура и скраћивањем рокова за издавање дозвола, односно да се са новим законским рјешењима олакшава пословање, а не да се додатно оптерећује реални сектор“, истакли су они.

Извршни директор ГЕА – Центра за истраживања и студије Марко Мартић рекао је за ЦАПИТАЛ да су инвестиције у БиХ годинама у паду, тако да посљедња оштра реторика политичара у БиХ није основни мотив, али да и те како доприноси даљем паду.

„Сигурно је да и реторика политичара томе значајно доприноси, јер ограничава инвеститоре и ставља их резервни положај, а они неће да инвестирају док год се подгријава ватра око националних питања.

Правило је да пред сваке изборе имамо тему која је са тим предзнаком“, нагласио је Мартић и додао да је чак и важније то што се у вријеме предизборне кампање за локалне изборе скреће пажња са економских тема битних за локалне заједнице.

Он каже да је генерално пословни амбијент у БиХ дестимулативан и превише ризичан, као и да у структури страних инвестиција има доста спекулативних.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић каже за ЦАПИТАЛ да лоша политичка ситуација, без обзира ко био кривац, негативно утиче на инвестиције.

„Сви морају дати све од себе како би сваку политичку кризу што прије рјешавали јер то даје инвеститору сигурност. Увјерен сам да неће бити повлачења инвеститора са ових простора, али нема сумње да власти морају омогућити много боље услове за пословање. Застој у инвестицијама постоји у овом моменту, али не могу рећи да је разлог за то само политичка ситуација“, рекао је Бојић.

Он је истакао да власти морају много више урадити и на хармонизацији закона у ентитетима, наводећи да људи не желе да региструју предузеће у Бањалуци и пословницу у Сарајеву и да им на важе исти услови.

„То је непојмљиво за неко веће тржиште. Много тога треба посложити и у законима о раду, јер се многи боје инвестиција у овој земљи због свакодневних штрајкова и блокада пута. Такође, Закон о привредним друштвима би требао да буде конципиран тако да друштва више не одговарају само својом имовином, већ и да одгворно лице мора одговарати како се не би десиле одређене пљачке“, нагласио је Бојић.

Предсједник Привредне коморе ФБиХ Мирсад Јашарспахић каже да већ догледно вријеме економски и политички правци иду различитим путевима, те оптимистично вјерује да посљедња дешавања на политичкој сцени неће имати нагативног утицаја на улагања, било домаћа, било страна.

„Привредници су схватили да само привредним увезивањем, без уплитања политике и ослањајући се на своје способности, могу доћи до коначног резултата“, нагласио је Јашарспахић.

Цапитал.ба

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Тачно је

02.09.2016 07:30

Чак и дијаспора два пута размисли прије него сто уложи новац у БиХ, а тренутно поготово. Само наставимо са глупом политиком национализма и подијеле !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.09.2016 07:48

Нема проблема. Одмах референдум да се одвојимо од дијаспоре. Ста це нам она... Ми смо најаци у региону...

Name

Ревис

02.09.2016 09:12

Расписацу Референдум да се одвојим од зене на главу ми је сјела. Додик је за њу мала маца.

Name

СТО ЦЕ НАМ ИНВЕСТИТОРИ

02.09.2016 07:37

СТО ЦЕ НАМ ФАБРИКЕ МИ НЕ РАДИМО МИ САМО ПОЛИТИЦАРИМО И НАВИЈАМО

ОДГОВОРИТЕ
Name

како

02.09.2016 08:28

Па шта Додика брига за то? Па он је обезбједио и унуке своје, а нека народ копа контејнере

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

02.09.2016 08:51

Основни предуслови за улагања било домаца било страна су политицка стабилност и правна дрзава. Данасње клеро националистицке елите преко политицких партија које контролису не да стварају услове за инвестиције него их опструису јер инвестиције сатварају нова радна мјеста, нове раднике ција егзистенција не зависи од друствених моцника а то знаци прерасподјелу друствене моци и доводи у питање моц садасње елите која друство дрзи у загрљају средњег вјека и феудализма,а њихов крајњи домет су неофасистицка друства,која поцињу националном еуфоријом а заврсавају националном катаклизмом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рацун

02.09.2016 09:58

Тек це нам се у наредном периоду успоставити рацун због оваквих глупих одлука..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАГИ

02.09.2016 10:24

Ужасна је ствар ово што се дешава. Сви би требали, али сви да раде само на једном циљу, економском просперитету Републике Српске и БиХ. Како домаци политичари тако и сви медјународни факотори који се "сикирају" око економског просперитета БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Бањалука

02.09.2016 10:25

А прије изјава су хрлили овамо. Маните ме супље прице , никад ниједна земља се није развила захваљујуци страним инвестицијама, ми морамо сами себе дици.За стране инвестиције смо јефтина радна снага, тако да маните ме тих флоскула.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуад

02.09.2016 11:52

Није ту рец само о страним инвестицијама ,Ста мислис колико је домацих богатих људи премјестило свој капитал негде вани.Па и ови васи политицари сви имају некретнине по БГ ии НС.Сто је Додик купио вилу на Дедињу сто није у БЛ Зато сто зна да је БИХ буре барута које це једном да експлодира

Name

Марко

02.09.2016 10:45

Ма немојте о економији хајмо причати о референдуму..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ СА

02.09.2016 11:05

Не препадајте народ ...какве црне инвестиције ...још нам само то треба.Ко жели инвестиције нек иде ван из ове напаћене земље.Бице све уреду не секирајте се нема ништа од тих инвестиција...

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

02.09.2016 11:47

Кад сви купују ја продајем, кад сви продају ја купујем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Месар

02.09.2016 11:52

Новинари БН-а,истражите тренутну ситуацију везани за карго саобраћај са аеродрома Тузла,у питању је извоз говедине за Турску,блокада овог посла би могла имати несагледиве посљедице по пољопривредни сектор.По свему судећи,политика је умијешала прсте у све ово,а обустава карго саобраћаја од 15 септембра узима буквално народу хљеб из уста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У себе...

03.09.2016 17:55

Економски јака БиХ је зеља само БиХ. Нико нема интереса да економски подигне неког другог.Засто би? Данас је време израбљивања а не обостраног партнерства.Дакле,само у се`` и у своје кљусе.

ОДГОВОРИТЕ