За луксуз у БиХ троше по 250.000 КМ

Док половина грађана у БиХ једва успева да се прехрани, они имућнији сваког дана на парфеме и козметику, крзна, егзотичну храну, накит и скупоцене сатове потроше око 250.000 КМ.

Босна и Херцеговина 02.09.2016 | 08:47
За луксуз у БиХ троше по 250.000 КМ
Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, лане смо увезли ових роба у вредности чак 91,5 милиона КМ, што, преведено на језик обичних смртника, значи да је на луксуз ове врсте за само годину дана потрошено више од 100.000 просечних плата.

У удружењима потрошача кажу да је ово недвосмислен доказ да, док неки грађани буквално живе од данас до сутра - гледајући да уштеде на чему год могу, други имају и за хлеба преко погаче.
У Покрету потрошача РС истичу за “ЕуроБлиц” да је у Српској око 70 одсто њених грађана у зони сиромаштва.

"Око 30 одсто њих нема ни за голу егзистенцију. С друге стране, имамо и слој који засита ни у чему не оскудева, штавише. Сматрам да би на луксузне производе требало да се уведе већи порез, па ко воли нека изволи. На основне животне намирнице и лекове би требало смањити стопу ПДВ, тако да се растерете категорије које, ионако, једва крпе крај с крајем", каже председник овог покрета Драгутин Бошковић.

Примера ради, само у Српској, од укупно 260.000 запослених, чак 140.000 њих месечно ради за плату мању од 610 КМ. Кад се у обзир узме чињеница да је једној четворочланој породици месечно само за храну потребно скоро 700 КМ, више је него јасно у каквом су финанијском чабру они чија је плата мања од овог износа.

То потврђују и у продавницама мешовитом робом, у којима из године у годину бележе пад промета. Наиме, због све лошије платежне моћи, за многе грађане куповина је постала права ноћна мора, јер понекад немају пара ни за најосновније намирнице.

"Скупу козметику готово да и не гледају, а неретко се дешава да купују по два јајета, неколико кромпира, пар воћки... Углавном се интересују за јефтиније сувомеснате производе и тестенину која није скупа", кажу трговци.

У БиХ се годишње увезе и јастога, каменица, сипа, хоботница, кавијара, шампањца, најскупљих сирева, вредности неколико десетина милиона КМ.

Део тога заврши у најелтнијим ресторанима у БиХ, док део засигурно нађе пут до трпеза гурмана који, у потрази за добрим залогајем или капљицом, не питају за цену.

За разлику од њих, сваке вечери сваки шести становник у БиХ заспи гладан, а реч је о несрећницима који преживљавају са три марке дневно.

Извор: Блиц.рс

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Димњачар

02.09.2016 07:26

Ове статистике су нетачне, у Фочи само три дјевојчице спаваји на ледини. Њихове другарице као "принцезе" спаваји на сухом, испод лимене надстрешнице. Значи на онолику Фочу, "само" три мале дјевојчице! Надам се да је који јастог залутао и на краљеву трпезу, ипак је добио пето унуче, је8о ли му референдум фамију лоповску! е

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви имамо

02.09.2016 07:30

Мање висе исте полазне тацке. Нека богата дјеца раскуце па пропадну. Нека дјеца успију па се обогате. Зивот је борба. Додик и Босиц немају везе с овим. Не пребацујте им. А опет це сви коментари ици у том правцу. И мој коментар вјероватно бити опет блокиран цим не потпаљујем неку политицку преписку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мали

02.09.2016 07:50

ТАЦНО... СВИ СЕ УТРКУЈУ ДА ПЉУЈУ ПО ОНИМА КОЈИ СУ УСПЈЕЛИ МОРАЛ И УСПЈЕХ НИСУ ДРГОВИ МАЛИ ПРИМЈЕР МАРК ЗУЦКЕРБЕРГ ВЛАСНИК ФАЦЕБООК ЈЕ НАДМУДРИО ТРОЈЦУ КОЈИ СУ ХТЈЕЛИ ДА ОН ЗА НИХ ПРЕТВОРИ НИЈОВУ ИДЕУ У РЕАЛНОСТ ОНИ СУ ДОБИЛИ МИЗЕРНУ ОСТЕТУ ОК 60 МИО ДОЛЛАРА. СВИ БИ СЕ МЈЕЊАЛИ СА ДОДИКОМ РАДИЦЕМ ИТД

Name

ХАЈМО ПИТАТИ ИЗЕТБЕГОВИЦА И ДОДУ СТО СМО ГЛАДНИ

02.09.2016 07:33

ГЛАДНИ СМО ЈЕР НАМ ВЛАДАЈУ ИЗЕТБЕГОВИЦ ДОДО И АМЕРИЦКИ АМБАСАДОР КОЈИХ БОЛИ К.... ЗА НАМА ДОК ГОД ОНИ ДОБРО ЗИВЕ , ПОРЕД ЊИХ РОДБИНА , ЗЕНЕ , ДЈЕЦА , КУМОВИ И НАРАВНО ДЗЕЈ , СВИ ДОБРО ЗИВЕ А АКО ЗАГУСТИ ДОДО У БГ ИЗЕТБЕГОВИЦ У ИСТАМБУЛ А АМБАСАДОРИ КУЦАМА А МИ ДА СЕ ИЗУБИЈАМО ПОПАЛИМО И ПОСЛИЈЕ ТОГА СВИ У КОНТЕЈНЕР НА РУЦАК -ТО СМО ЗАСЛУЗИЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма немој

02.09.2016 08:37

Ста ти је госп Изетбеговиц крив, управо су твоји који су палили куце и пљацкали, немас стида ни образа, твоји додиковци аркановци и остала компанија те опљацкала И НЕКА СУ ДАБОГДА ЗИВЈЕЛИ У НАЈВЕЦ СИРОМАСТВУ

Name

ре.ре.ре.

02.09.2016 12:37

Ја мислим да су Бакир и његов отац криви за ово,продали Сребреницу и закували мржњу

Name

Гладан си

02.09.2016 12:59

Јер си нерадник. Ако си здрав снадји се ј заради. Као и ми сви

Name

ПРИЈЕДОР

02.09.2016 09:01

УЗ РАЧУН ЗА КОМУНАЛНЕ УСЛУГЕ "КОМУНАЛНО" ДОСТАВЉА И РАЧУН ЗА ПРАЖЊЕЊЕ КОНТЕЈНЕРА , ЈЕР МНОГИ ГРАЂАНИ ИСТЕ КОРИСТЕ УМЈЕСТО РЕСТОРАНА, ПЕКАРА ИЛИ ГРИЛОВА. КОНТЕЈНЕР ЈЕ МЈЕСТО ГДЈЕ СЕ ЈОШ ПО НЕШТО МОЖЕ НАЋИ, АЛИ НИ ТО НЕЋЕ ТРАЈАТИ ДУГО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак_Приједор

02.09.2016 09:06

Људи драги, је ли вама јасно ста знаци да 30% људи нема довољно да једе!!! то је 300`000 Људи у РС. Па мајку му какви смо ми нељуди, ста су нам постали приоротети? Пропаст људства и то тотална. Умјесто да се препуцавамо преко Форума итд. требали би сви да се затворимо у своја 4 зида и да мало поцнемо размисљати, поцевси од себе самих. Брука и срамота за накада тако поносни балкански народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

02.09.2016 13:30

Не могу сви да имају.

ОДГОВОРИТЕ