Правосуђе Србије истражује Додика

Вучићу блиски медији тврде како је управо он задужен да Додика сруши прије референдума.

Република Српска 02.09.2016 | 22:46
Правосуђе Србије истражује Додика
“Званичници Босне и Херцеговине у сарадњи са западним моћницима жестоко притишћу премијера Александра Вучића да помогне у хапшењу председника Републике Српске Милорада Додика. Министарство правде БиХ дописом који је надлежнима у Београд стигао 17. августа ове године затражило је од српских власти да обезбеде доказе против Додика и то тако што ће саслушати више држављана Србије и доставити банкарску и пореску документацију о рачунима и пословима председника Републике Српске на територији Србије”, тврде србијански медији, блиски управо премијеру Србије.

Адвокат Слободана Павловића, власника Павловић банке, каже како о провјерама Додиковог кредита у Србији не зна ништа.

"Добио сам поднесак из Суда БиХ, а данас ми је задњи рок да се изјасним о мјерама забране господину Павловићу и то припремам. Тражићу поново да се оне укину, јер се за седам мјесеци истрага није завршила и све стоји у мјесту", казао је јуче Миодраг Стојановић.

У предмету Павловић банка Тужилаштва БиХ, испитује се начин куповине виле на Дедињу, власника Милорада Додика, а ријеч је о износу од 1.468.373 КМ (750.000 евра) којим је још 2007. године купио објекат у Улици Васка Попе.
На наш јучерашњи упит о томе да ли су институције БиХ упутиле званични захтјев онима сусједне државе, а у вези са провјерама навода из предмета Павловић банка, за који је и сам главни тужилац БиХ Горан Салиховић рекао да обухвата и ентитетског предсједника, из Министарства правде БиХ одговорили су:

“Министарство правде БиХ, као орган везе између БиХ и других држава, у правилу просљеђује све акте Тужилаштва БиХ. Како се ваш упит односи на податке о конкретној тужилачкој истрази, нисмо у могућности давати било какве податке нити коментарисати ваше наводе.”
Али из извора блиских Савјету министара БиХ за Ослобођење је потврђено како србијанско правосуђе врши провјере по налогу који је стигао из наше земље.
Стојановић подсјећа како још чека и одговоре на двије апелације. Једна је везана за одлазак на лијечење Слободана Павловића у иностранство, док је друга, уз понуђено јемство, везана такође за одлазак власника Банке у САД, како би се завршила докапитализација, наређена од надлежне агенције.

"Немам податак о томе да ли је Тужилаштво БиХ затражило да се провјери начин куповине Додикове виле, али им само могу рећи - господо тужиоци, радите свој посао. Ни у предмету Бобар банка се ништа не дешава. Заступам људе у оба предмета, али већ сам говорио и понављам да су они неупоредиви. У Павловић банци ријеч је о једном човјеку и о медијској пажњи, док у Бобар банци имате цијели систем давања кредита и само је питање да ли су они одобравани у складу са законском процедуром. У првој фази, кредити су давани везаним фирмама, односно онима из Бобар групације и мислим да је Тужилаштво завршило тек те провјере", истакао је Стојановић, који у предмету Бобар банка брани Соњу Куртуму, бившу чланицу НО банке и Ану Миросављевић, бившу директорицу управе те банке.

У допису у који је лист близак Вучићу имао увид “функционер Министарства правде БиХ, иначе Србин са иницијалима Н. С, наводи да је Додик под истрагом због износа 1.468.373 КМ (750 хиљада евра) којим је још 2007. купио кућу на Дедињу”.

Ријеч је о Николи Сладоју, помоћнику министра правде БиХ за међународну правну помоћ и сарадњу у кривичним стварима. Он нам је јуче поручио како не може разговарати, јер је учесник једне од конференција у Подгорици.

Тужилаштву БиХ Ослобођење је још прошле седмице послало упит, тражећи одговоре на питања да ли је тачно да је истрага у предмету Бобар банка проширена на више особа (како тврде адвокати), те да је првобитно ухапшенима блокирана имовина, зашто се не саслуша ентитетски предсједник, због чега се првобитно ухапшенима у предмету Павловић банка стално продужавају мјере забране, те да ли је тачно да је предмет о издавању личних докумената затворен, а да главног тужиоца БиХ обезбјеђује или прати по 12 припадника Дирекције за координацију полицијских тијела у БиХ? На све то добили смо већ добро познати одговор од портпарола Тужилаштва БиХ Бориса Грубешића: “Тужитељство не може давати никакав коментар на наведени упит.”
Славиша Раковић, економски аналитичар, писања србијанских медија оцјењује као типичну замјену теза.
"Очито је како је цијела ова прича сада увезана и са афером Транскрипти (главни тужилац БиХ осумњичен је за одавање информација из предмета Бобар и Павловић банка, а медији су објавили снимак на којем о томе разговарају Додик и новинар Мате Ђаковић). Видите да се атмосфера надувава у цијелом региону. Све оно што је ПИЦ замјерио Додику, и ја му замјерам. Није проблем референдум, већ све друго. Оде се у Загреб, па се говори о подјели државе и слично, што је типично код нас, да се не би размишљало о криминалу, истиче Раковић.

Наредбу о покретању истраге у вези са куповином виле на Дедињу покренуло је управо Тужилаштво БиХ крајем 2015. Наредба је издата након што је 14. децембра изјаву у Тужилаштву БиХ дао Слободан Павловић, преко чије банке је Милорад Додик 2007. пребацио 750 хиљада евра на рачун Комерцијалне банке у Београду, која је била власник виле на Дедињу. У овом предмету још је остало да се саслуша предсједник Републике Српске, како би се истрага могла окончати.

Медији у БиХ објавили су доказе да је Милорад Додик власник виле, али и доказ да је вилу купио од једног од кључних актера једне од највећих афера у Републици Српској, бившег директора Електропривреде Србије Александра Обрадовића, који је некад био и регионални директор чешке енергетске компаније ЧЕЗ-за Србију. Њих двојица су заједно радили у послу између Републике Српске и чешког ЧЕЗ-а који је на крају резултирао пропадањем рудника и ТЕ Гацко, а управо је Александар Вучић Обрадовића смијенио са мјеста директора ЕП-а Србије.

Чешки лист ЕУРО је још 2010. писао о томе како бивши премијер Републике Српске није успио објаснити како је прибавио новац за куповину виле. Прва информација била је да је Додик платио вилу Обрадовићу (који је објекат добио на поклон од ЧЕЗ-а) преко агенције за некретнине - у готовини и приближном износу од 750.000 евра. Касније је било говора и о хипотеци, па дизању кредита годину након куповине у Павловић банци, његовој овјери печатом Владе Републике Српске, изнамљивање објекта да би се рате исплатиле...

Извор: Ослобођење

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

Едо,Слатина-Тузла

02.09.2016 05:57

" Касно Марко на Косово стиже ! " Вучић се почео " вадити " јер добио је поруку јавно да је " Србија најзаслужнија за мир на Балкану " , дакле и за посљедице !! Али то је политика јер до прије пар дана " побачај " је био уз Додика а против СзП а сада га " пушта низ воду " !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гачанин

02.09.2016 06:02

Купила му вилу ТЕ Гацко.Данас је та фирма на кољенима и у дугу преко сто(100) милиона.Али и данас ти исти уништитељи Гацка ведре и облаче.Њима се клањају и скуте љубе најбољи гатачки домаћини и најхрабрији борци.Све зарад ситних интереса.Да се разумијемо:иста је и локална СДС власт.Стварно треба да нас је стид генерација које долазе.А оникоји неће да љубе скуте остаје им да дјецу убјеђују да бјеже негдје одавде.Жалосно

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОНО И ДСЗ

02.09.2016 06:05

ДОК ЈЕ БИЛО ДРЗАВЕ БИО ЈЕ ПРЕДМЕТ ОНО И ДСЗ И УЦИЛО СЕ ТЕОРЕТСКИ СТА ЈЕ ПРОПАГАНДНИ РАТ И СУБВЕРЗИЈА ОВО СТО ЦИТАМО О ДОДИЈУ ( ИАКО ГА НЕ ПОДРЗАВАМ СДС МИ ЈЕ У СРЦУ ) ЈЕ КЛАСИЦНИ ПРИМЈЕР КАКО СЕ СА САКОМ ДОЛАРА МОЗЕ КУПИТИ СВЕ ПЛАСИРАЈУ СЕ ЛАЗЊАЦИ ПРЕД ИЗБОРЕ И УСРЕД ХАРАНГЕ ПРОТИВ СРБА ДА СЕ ДИСКРЕДИТУЈУ ВУЦИЦ И ДОДИК , ТРЕБАМО СЕ ЗАПИТАТИ КО ЈЕ СЛЕДЕЦИ , СЈЕТИМО СЕ ЦАВЕ, ПОПЛАСЕНА, САРОВИЦА итд, СТА ЈЕ СЛЕДЕЦЕ УКИДАЊЕ РС ??????? АКО ЈЕ ТО ЦИЉ Е , ГОСПОДО МАЛО МОРГЕН!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

удо лабудово

02.09.2016 21:22

По систему ОНО и ДСЗ који је иначе још увјек најбољи на овим просторима и зато га нове генерације не смију учити баја је школски примјер домаћег издајника.Дошао на НАТО тенковима смјенио легално изабраног Поплашена........

Name

Одими Додјими

02.09.2016 06:06

У Додиковом слуцају ради се о копији афере Санадер. Само је питање да ли су медјународни моцници дали зелено свјетло да се Додик пусти низ воду. Додаза има на претек (давање концесија људима са медјународних криманалних потерница, нелегална средства на рацунима офсор компанија по свјнету...), али то ниста од тога неце бити ако велики брат не казе "пустај га". За сада то није слуцај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сдс

02.09.2016 06:25

Е бас цу сад гласати за Додика..а нисам мислио..какви сте људи за власт и у затвор би стрпали цовјека...зивио најбољи предсједник Додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

нерко

02.09.2016 07:11

Ха ха то краљу како који дан дођи ми се све више свидја .....краљ је

Name

нерко

02.09.2016 07:15

Искрено бит ће досадно без Доде

Name

РЕ

02.09.2016 19:05

гласај тко ти брани а да си сдс мало сутра

Name

фочатранс

02.09.2016 06:26

Нека бира Зеницу или Фочу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

зајебант

02.09.2016 06:27

Не може ми нико ништа јачи сам од Вучића :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

02.09.2016 12:30

Наравно, кад је политицки побацај.

Name

Мики

02.09.2016 06:33

Лијева рука десни џеп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко Дугоушко

02.09.2016 06:56

Да га ослободе процеса док су његови на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андјеомм

02.09.2016 07:16

Иста прица вец дуго зраје.Засто се не писе да Додик ради исправно и постено.Не разумијем нема дана да се не писе да је украо ово или оно.Пема томе Срби опаметите се висе и да јесте украо а знамо док се не доказе нико није крив НАС је и да је најгори. Бакир и Тајо његов сву су помоц покрали милијарде али нико неце о томе да писе.Радонициц са кесама досао у Сарајево и узео милијарде али се цути.Само ми по својима украо ово те мислимо да је узео оно.Доста висе .Окупимо се СССС.Зар смо заборавили да стара народна казе ЗАВАДИ ПА ВЛАДАЈ.А ми увијек исто само ми своје председнике на Видовдан испоруцимо злотвору који нас бомбардује на правди бога.ОПАМЕТИМО СЕ ВИСЕ.Иста је прица била и за Радована а видимо гдје му је породица и гдје су те тзв милијарде.Нема их.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.09.2016 08:03

Попи таблету.

Name

Одговор за "Ре"

02.09.2016 10:27

Шта је Туре? Боли позив на Српску слогу? Мрш одавде

Name

@

02.09.2016 15:26

Узми и ти једну (таблету). Питај овог горе шта је узео, ево код њега дјелује...Ах да "Српску слогу" се пише српску слогу и са портала "идите" ви неписмени, простачко настројени националиисти.

Name

Еон

02.09.2016 07:16

Баја има довољно афера да може у затвор кад год хоће. То знају и позиција и опозиција а и народ. Питање је само када и коме ће то одговарати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стрелац

02.09.2016 09:15

Не мозе нам нико ниста, јаци смо од судбине.

Name

истразивац

03.09.2016 08:20

Не мозе нам нико ниста, јаци смо од судбине, цека нас будуцност лепа, кад нам баја оде с овог света!!

Name

семберац и није сдс

02.09.2016 08:56

У цијелом случају око виле испаштају радници заослени код Павловића. Павловићев адвокат је изгледа члан владајуће гарнитуре јер му је ријеч политика и афера битнија и чешћа од рјечи економски опстанак Павловићевог система. Најгоре би било да се деси као са Бобаревим фирмама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ СА

02.09.2016 10:52

Нисам имао живаца читати оволики текст ал ево успут да поздравим све народе и народности Југославије...смрт фасизму,слобода народу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјука

02.09.2016 21:36

Зивио

Name

Ја

03.09.2016 18:29

Тито је био диктатор

Name

Курвалук

02.09.2016 11:34

Истражују Додика да би му помогли . Ето толико .

ОДГОВОРИТЕ
Name

УВРЕДА

02.09.2016 14:29

Ако му нико до сада није доказао КРИМИНАЛ, онда је Додик заиста МОЋАН! Неће то моћи ни ВУЧИЋЕВ РЕЖИМ, јер ДОДО управља Вучићем и Николићем, како их је назвао, ПОЛИТИЧКИМ ПОБАЧАЈЕМ. Ако су преко те увреде могли пријећи, онда је јасно о како "ОЗБИЉНИМ" политичарима је ријеч.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колега

02.09.2016 19:32

:*

ОДГОВОРИТЕ
Name

робин худ

02.09.2016 20:20

ха ха цуј правосудје србије , па који це к...ц онда правосудје БиХ, и Српске, ако су неспособни распустити их одмах , и онако су скупо плацени од народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све за власт

03.09.2016 06:33

Не знам дали је истина да Вуциц зели да сруси Додика али верујем да би то он уцинио. Власт је слатка и нерадо се предаје неком другом. Залосно је ко се све назива елитом. Нас народ казе "ко једном изда ..."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Та Тране

03.09.2016 06:38

Овај це заврсити, или као Милосевиц, или као Санадер. Нема велике разлике. Само кад испуни налоге медјународних моцника који су га довели и поставили на то мјесто. На залост, то це мало потрајати. Као сто не могу да помјере Дјукановица у ЦГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре та тране

03.09.2016 16:33

ЈЕСУ ГА ДОВЕЛИ СТРАНЦИ АЛИ ДОДИК ОД2016 ЈЕ ДРУГИ ОД ГРАДЈАНСКОГ ДО ПАТРИОТСКО -НАЦИОНАЛНОГ ПОЛИТИЦАРА КОЈИ ЈЕ И ДАЉЕ СТРАНИ ПИУН АЛИ ПОСТО СУ ОСТАЛИ ТАЛАСИКЕ ОН ЈЕ ЦАР

Name

истразивац

03.09.2016 08:15

Правосудје истразује бају исто као сто ја истразујем има ли киселе воде на марсу!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре увреда

03.09.2016 08:50

Е мој другар појма ти немас и незнас ко је пресао пре ко цега и које коме газда те увреде се незаборављају нису они мајмуни ради се лагано тамо је БИА а не муп милин. Будес видио друзе мој вагон доказа и вјеруј газда ти пда само тако нема тамо салиховица галијасевица мазе итд кои су нам узели милионе .Сјети се коки је господин био Санадер и питам се циме ти размисљас и циме те миле завео ј..о те он

ОДГОВОРИТЕ
Name

прле

03.09.2016 09:03

Де немојте га.. Он (Додик) стити српски народ и РС да имс кога ј даље пљацкати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

јсјјјд

03.09.2016 12:12

А ста би са пописа

Name

Дјес'Ба.., Куме Вељо

03.09.2016 14:19

Истразним органима препоруцујем (а они то и сами знају) да наврате мало мало кодКума веље у Индјију и питају га како и коме се "испод зита2 давале концесије у РС у последњих десет година. нека мало пусте у етар те сликице и тракице које поодавно имају о кумовским везама и кумовским разговорима, и кумовским састанцењима са криминалцима по београдским хотелима и јадранским плазама. Доце маца на вратанца, доце цица на колица. казе једна пословица. А ја казем. Ко је крив нека одговара, а ко је невин, нека изгуби невиност

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кибе

03.09.2016 14:42

Кад це се испитати како је дотицни преко кумасина Станковицуса купио београдски градјевински гогант КОМГРАП. Ту су зестоке муцке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

03.09.2016 18:10

Додик лазе свој Народ да у складу са уставом бх спроводи референдум и Сања о оцјепљењу РС à свијет је зауставио рат и пријетње додика ратом СУ бесмислица народ из РС це Сам сносити троскове референдума и додикове опсједнутости власцу и глупости којом гура РС у јос веци економиски колапс и пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

03.09.2016 19:33

У Бијељини код зељезницке станице има сведски сто :)

ОДГОВОРИТЕ