Pravosuđe Srbije istražuje Dodika

Vučiću bliski mediji tvrde kako je upravo on zadužen da Dodika sruši prije referenduma.

Republika Srpska 02.09.2016 | 22:46
Pravosuđe Srbije istražuje Dodika
“Zvaničnici Bosne i Hercegovine u saradnji sa zapadnim moćnicima žestoko pritišću premijera Aleksandra Vučića da pomogne u hapšenju predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Ministarstvo pravde BiH dopisom koji je nadležnima u Beograd stigao 17. avgusta ove godine zatražilo je od srpskih vlasti da obezbede dokaze protiv Dodika i to tako što će saslušati više državljana Srbije i dostaviti bankarsku i poresku dokumentaciju o računima i poslovima predsednika Republike Srpske na teritoriji Srbije”, tvrde srbijanski mediji, bliski upravo premijeru Srbije.

Advokat Slobodana Pavlovića, vlasnika Pavlović banke, kaže kako o provjerama Dodikovog kredita u Srbiji ne zna ništa.

"Dobio sam podnesak iz Suda BiH, a danas mi je zadnji rok da se izjasnim o mjerama zabrane gospodinu Pavloviću i to pripremam. Tražiću ponovo da se one ukinu, jer se za sedam mjeseci istraga nije završila i sve stoji u mjestu", kazao je juče Miodrag Stojanović.

U predmetu Pavlović banka Tužilaštva BiH, ispituje se način kupovine vile na Dedinju, vlasnika Milorada Dodika, a riječ je o iznosu od 1.468.373 KM (750.000 evra) kojim je još 2007. godine kupio objekat u Ulici Vaska Pope.
Na naš jučerašnji upit o tome da li su institucije BiH uputile zvanični zahtjev onima susjedne države, a u vezi sa provjerama navoda iz predmeta Pavlović banka, za koji je i sam glavni tužilac BiH Goran Salihović rekao da obuhvata i entitetskog predsjednika, iz Ministarstva pravde BiH odgovorili su:

“Ministarstvo pravde BiH, kao organ veze između BiH i drugih država, u pravilu prosljeđuje sve akte Tužilaštva BiH. Kako se vaš upit odnosi na podatke o konkretnoj tužilačkoj istrazi, nismo u mogućnosti davati bilo kakve podatke niti komentarisati vaše navode.”
Ali iz izvora bliskih Savjetu ministara BiH za Oslobođenje je potvrđeno kako srbijansko pravosuđe vrši provjere po nalogu koji je stigao iz naše zemlje.
Stojanović podsjeća kako još čeka i odgovore na dvije apelacije. Jedna je vezana za odlazak na liječenje Slobodana Pavlovića u inostranstvo, dok je druga, uz ponuđeno jemstvo, vezana takođe za odlazak vlasnika Banke u SAD, kako bi se završila dokapitalizacija, naređena od nadležne agencije.

"Nemam podatak o tome da li je Tužilaštvo BiH zatražilo da se provjeri način kupovine Dodikove vile, ali im samo mogu reći - gospodo tužioci, radite svoj posao. Ni u predmetu Bobar banka se ništa ne dešava. Zastupam ljude u oba predmeta, ali već sam govorio i ponavljam da su oni neuporedivi. U Pavlović banci riječ je o jednom čovjeku i o medijskoj pažnji, dok u Bobar banci imate cijeli sistem davanja kredita i samo je pitanje da li su oni odobravani u skladu sa zakonskom procedurom. U prvoj fazi, krediti su davani vezanim firmama, odnosno onima iz Bobar grupacije i mislim da je Tužilaštvo završilo tek te provjere", istakao je Stojanović, koji u predmetu Bobar banka brani Sonju Kurtumu, bivšu članicu NO banke i Anu Mirosavljević, bivšu direktoricu uprave te banke.

U dopisu u koji je list blizak Vučiću imao uvid “funkcioner Ministarstva pravde BiH, inače Srbin sa inicijalima N. S, navodi da je Dodik pod istragom zbog iznosa 1.468.373 KM (750 hiljada evra) kojim je još 2007. kupio kuću na Dedinju”.

Riječ je o Nikoli Sladoju, pomoćniku ministra pravde BiH za međunarodnu pravnu pomoć i saradnju u krivičnim stvarima. On nam je juče poručio kako ne može razgovarati, jer je učesnik jedne od konferencija u Podgorici.

Tužilaštvu BiH Oslobođenje je još prošle sedmice poslalo upit, tražeći odgovore na pitanja da li je tačno da je istraga u predmetu Bobar banka proširena na više osoba (kako tvrde advokati), te da je prvobitno uhapšenima blokirana imovina, zašto se ne sasluša entitetski predsjednik, zbog čega se prvobitno uhapšenima u predmetu Pavlović banka stalno produžavaju mjere zabrane, te da li je tačno da je predmet o izdavanju ličnih dokumenata zatvoren, a da glavnog tužioca BiH obezbjeđuje ili prati po 12 pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH? Na sve to dobili smo već dobro poznati odgovor od portparola Tužilaštva BiH Borisa Grubešića: “Tužiteljstvo ne može davati nikakav komentar na navedeni upit.”
Slaviša Raković, ekonomski analitičar, pisanja srbijanskih medija ocjenjuje kao tipičnu zamjenu teza.
"Očito je kako je cijela ova priča sada uvezana i sa aferom Transkripti (glavni tužilac BiH osumnjičen je za odavanje informacija iz predmeta Bobar i Pavlović banka, a mediji su objavili snimak na kojem o tome razgovaraju Dodik i novinar Mate Đaković). Vidite da se atmosfera naduvava u cijelom regionu. Sve ono što je PIC zamjerio Dodiku, i ja mu zamjeram. Nije problem referendum, već sve drugo. Ode se u Zagreb, pa se govori o podjeli države i slično, što je tipično kod nas, da se ne bi razmišljalo o kriminalu, ističe Raković.

Naredbu o pokretanju istrage u vezi sa kupovinom vile na Dedinju pokrenulo je upravo Tužilaštvo BiH krajem 2015. Naredba je izdata nakon što je 14. decembra izjavu u Tužilaštvu BiH dao Slobodan Pavlović, preko čije banke je Milorad Dodik 2007. prebacio 750 hiljada evra na račun Komercijalne banke u Beogradu, koja je bila vlasnik vile na Dedinju. U ovom predmetu još je ostalo da se sasluša predsjednik Republike Srpske, kako bi se istraga mogla okončati.

Mediji u BiH objavili su dokaze da je Milorad Dodik vlasnik vile, ali i dokaz da je vilu kupio od jednog od ključnih aktera jedne od najvećih afera u Republici Srpskoj, bivšeg direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandra Obradovića, koji je nekad bio i regionalni direktor češke energetske kompanije ČEZ-za Srbiju. Njih dvojica su zajedno radili u poslu između Republike Srpske i češkog ČEZ-a koji je na kraju rezultirao propadanjem rudnika i TE Gacko, a upravo je Aleksandar Vučić Obradovića smijenio sa mjesta direktora EP-a Srbije.

Češki list EURO je još 2010. pisao o tome kako bivši premijer Republike Srpske nije uspio objasniti kako je pribavio novac za kupovinu vile. Prva informacija bila je da je Dodik platio vilu Obradoviću (koji je objekat dobio na poklon od ČEZ-a) preko agencije za nekretnine - u gotovini i približnom iznosu od 750.000 evra. Kasnije je bilo govora i o hipoteci, pa dizanju kredita godinu nakon kupovine u Pavlović banci, njegovoj ovjeri pečatom Vlade Republike Srpske, iznamljivanje objekta da bi se rate isplatile...

Izvor: Oslobođenje

Komentari / 40

Ostavite komentar
Name

Edo,Slatina-Tuzla

02.09.2016 05:57

" Kasno Marko na Kosovo stiže ! " Vučić se počeo " vaditi " jer dobio je poruku javno da je " Srbija najzaslužnija za mir na Balkanu " , dakle i za posljedice !! Ali to je politika jer do prije par dana " pobačaj " je bio uz Dodika a protiv SzP a sada ga " pušta niz vodu " !!

ODGOVORITE
Name

Gačanin

02.09.2016 06:02

Kupila mu vilu TE Gacko.Danas je ta firma na koljenima i u dugu preko sto(100) miliona.Ali i danas ti isti uništitelji Gacka vedre i oblače.Njima se klanjaju i skute ljube najbolji gatački domaćini i najhrabriji borci.Sve zarad sitnih interesa.Da se razumijemo:ista je i lokalna SDS vlast.Stvarno treba da nas je stid generacija koje dolaze.A onikoji neće da ljube skute ostaje im da djecu ubjeđuju da bježe negdje odavde.Žalosno

ODGOVORITE
Name

ONO I DSZ

02.09.2016 06:05

DOK JE BILO DRZAVE BIO JE PREDMET ONO I DSZ I UCILO SE TEORETSKI STA JE PROPAGANDNI RAT I SUBVERZIJA OVO STO CITAMO O DODIJU ( IAKO GA NE PODRZAVAM SDS MI JE U SRCU ) JE KLASICNI PRIMJER KAKO SE SA SAKOM DOLARA MOZE KUPITI SVE PLASIRAJU SE LAZNJACI PRED IZBORE I USRED HARANGE PROTIV SRBA DA SE DISKREDITUJU VUCIC I DODIK , TREBAMO SE ZAPITATI KO JE SLEDECI , SJETIMO SE CAVE, POPLASENA, SAROVICA itd, STA JE SLEDECE UKIDANJE RS ??????? AKO JE TO CILJ E , GOSPODO MALO MORGEN!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

udo labudovo

02.09.2016 21:22

Po sistemu ONO i DSZ koji je inače još uvjek najbolji na ovim prostorima i zato ga nove generacije ne smiju učiti baja je školski primjer domaćeg izdajnika.Došao na NATO tenkovima smjenio legalno izabranog Poplašena........

Name

Odimi Dodjimi

02.09.2016 06:06

U Dodikovom slucaju radi se o kopiji afere Sanader. Samo je pitanje da li su medjunarodni mocnici dali zeleno svjetlo da se Dodik pusti niz vodu. Dodaza ima na pretek (davanje koncesija ljudima sa medjunarodnih krimanalnih poternica, nelegalna sredstva na racunima ofsor kompanija po svjnetu...), ali to nista od toga nece biti ako veliki brat ne kaze "pustaj ga". Za sada to nije slucaj.

ODGOVORITE
Name

Sds

02.09.2016 06:25

E bas cu sad glasati za Dodika..a nisam mislio..kakvi ste ljudi za vlast i u zatvor bi strpali covjeka...zivio najbolji predsjednik Dodik

ODGOVORITE
Name

nerko

02.09.2016 07:11

Ha ha to kralju kako koji dan dođi mi se sve više svidja .....kralj je

Name

nerko

02.09.2016 07:15

Iskreno bit će dosadno bez Dode

Name

RE

02.09.2016 19:05

glasaj tko ti brani a da si sds malo sutra

Name

fočatrans

02.09.2016 06:26

Neka bira Zenicu ili Foču?

ODGOVORITE
Name

zajebant

02.09.2016 06:27

Ne može mi niko ništa jači sam od Vučića :D

ODGOVORITE
Name

He he

02.09.2016 12:30

Naravno, kad je politicki pobacaj.

Name

Miki

02.09.2016 06:33

Lijeva ruka desni džep

ODGOVORITE
Name

Duško Dugouško

02.09.2016 06:56

Da ga oslobode procesa dok su njegovi na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Andjeomm

02.09.2016 07:16

Ista prica vec dugo zraje.Zasto se ne pise da Dodik radi ispravno i posteno.Ne razumijem nema dana da se ne pise da je ukrao ovo ili ono.Pema tome Srbi opametite se vise i da jeste ukrao a znamo dok se ne dokaze niko nije kriv NAS je i da je najgori. Bakir i Tajo njegov svu su pomoc pokrali milijarde ali niko nece o tome da pise.Radonicic sa kesama dosao u Sarajevo i uzeo milijarde ali se cuti.Samo mi po svojima ukrao ovo te mislimo da je uzeo ono.Dosta vise .Okupimo se SSSS.Zar smo zaboravili da stara narodna kaze ZAVADI PA VLADAJ.A mi uvijek isto samo mi svoje predsednike na Vidovdan isporucimo zlotvoru koji nas bombarduje na pravdi boga.OPAMETIMO SE VISE.Ista je prica bila i za Radovana a vidimo gdje mu je porodica i gdje su te tzv milijarde.Nema ih.

ODGOVORITE
Name

Re

02.09.2016 08:03

Popi tabletu.

Name

Odgovor za "Re"

02.09.2016 10:27

Šta je Ture? Boli poziv na Srpsku slogu? Mrš odavde

Name

@

02.09.2016 15:26

Uzmi i ti jednu (tabletu). Pitaj ovog gore šta je uzeo, evo kod njega djeluje...Ah da "Srpsku slogu" se piše srpsku slogu i sa portala "idite" vi nepismeni, prostačko nastrojeni nacionaliisti.

Name

Eon

02.09.2016 07:16

Baja ima dovoljno afera da može u zatvor kad god hoće. To znaju i pozicija i opozicija a i narod. Pitanje je samo kada i kome će to odgovarati.

ODGOVORITE
Name

Strelac

02.09.2016 09:15

Ne moze nam niko nista, jaci smo od sudbine.

Name

istrazivac

03.09.2016 08:20

Ne moze nam niko nista, jaci smo od sudbine, ceka nas buducnost lepa, kad nam baja ode s ovog sveta!!

Name

semberac i nije sds

02.09.2016 08:56

U cijelom slučaju oko vile ispaštaju radnici zaosleni kod Pavlovića. Pavlovićev advokat je izgleda član vladajuće garniture jer mu je riječ politika i afera bitnija i češća od rječi ekonomski opstanak Pavlovićevog sistema. Najgore bi bilo da se desi kao sa Bobarevim firmama.

ODGOVORITE
Name

BiH SA

02.09.2016 10:52

Nisam imao živaca čitati ovoliki tekst al evo usput da pozdravim sve narode i narodnosti Jugoslavije...smrt fasizmu,sloboda narodu...

ODGOVORITE
Name

djuka

02.09.2016 21:36

Zivio

Name

Ja

03.09.2016 18:29

Tito je bio diktator

Name

Kurvaluk

02.09.2016 11:34

Istražuju Dodika da bi mu pomogli . Eto toliko .

ODGOVORITE
Name

UVREDA

02.09.2016 14:29

Ako mu niko do sada nije dokazao KRIMINAL, onda je Dodik zaista MOĆAN! Neće to moći ni VUČIĆEV REŽIM, jer DODO upravlja Vučićem i Nikolićem, kako ih je nazvao, POLITIČKIM POBAČAJEM. Ako su preko te uvrede mogli prijeći, onda je jasno o kako "OZBILJNIM" političarima je riječ.

ODGOVORITE
Name

Kolega

02.09.2016 19:32

:*

ODGOVORITE
Name

robin hud

02.09.2016 20:20

ha ha cuj pravosudje srbije , pa koji ce k...c onda pravosudje BiH, i Srpske, ako su nesposobni raspustiti ih odmah , i onako su skupo placeni od naroda.

ODGOVORITE
Name

Sve za vlast

03.09.2016 06:33

Ne znam dali je istina da Vucic zeli da srusi Dodika ali verujem da bi to on ucinio. Vlast je slatka i nerado se predaje nekom drugom. Zalosno je ko se sve naziva elitom. Nas narod kaze "ko jednom izda ..."

ODGOVORITE
Name

Ta Trane

03.09.2016 06:38

Ovaj ce zavrsiti, ili kao Milosevic, ili kao Sanader. Nema velike razlike. Samo kad ispuni naloge medjunarodnih mocnika koji su ga doveli i postavili na to mjesto. Na zalost, to ce malo potrajati. Kao sto ne mogu da pomjere Djukanovica u CG.

ODGOVORITE
Name

re ta trane

03.09.2016 16:33

JESU GA DOVELI STRANCI ALI DODIK OD2016 JE DRUGI OD GRADJANSKOG DO PATRIOTSKO -NACIONALNOG POLITICARA KOJI JE I DALJE STRANI PIUN ALI POSTO SU OSTALI TALASIKE ON JE CAR

Name

istrazivac

03.09.2016 08:15

Pravosudje istrazuje baju isto kao sto ja istrazujem ima li kisele vode na marsu!!

ODGOVORITE
Name

re uvreda

03.09.2016 08:50

E moj drugar pojma ti nemas i neznas ko je presao pre ko cega i koje kome gazda te uvrede se nezaboravljaju nisu oni majmuni radi se lagano tamo je BIA a ne mup milin. Budes vidio druze moj vagon dokaza i vjeruj gazda ti pda samo tako nema tamo salihovica galijasevica maze itd koi su nam uzeli milione .Sjeti se koki je gospodin bio Sanader i pitam se cime ti razmisljas i cime te mile zaveo j..o te on

ODGOVORITE
Name

prle

03.09.2016 09:03

De nemojte ga.. On (Dodik) stiti srpski narod i RS da ims koga j dalje pljackati...

ODGOVORITE
Name

jsjjjd

03.09.2016 12:12

A sta bi sa popisa

Name

Djes'Ba.., Kume Veljo

03.09.2016 14:19

Istraznim organima preporucujem (a oni to i sami znaju) da navrate malo malo kodKuma velje u Indjiju i pitaju ga kako i kome se "ispod zita2 davale koncesije u RS u poslednjih deset godina. neka malo puste u etar te slikice i trakice koje poodavno imaju o kumovskim vezama i kumovskim razgovorima, i kumovskim sastancenjima sa kriminalcima po beogradskim hotelima i jadranskim plazama. Doce maca na vratanca, doce cica na kolica. kaze jedna poslovica. A ja kazem. Ko je kriv neka odgovara, a ko je nevin, neka izgubi nevinost

ODGOVORITE
Name

Kibe

03.09.2016 14:42

Kad ce se ispitati kako je doticni preko kumasina Stankovicusa kupio beogradski gradjevinski gogant KOMGRAP. Tu su zestoke mucke

ODGOVORITE
Name

Dodik

03.09.2016 18:10

Dodik laze svoj Narod da u skladu sa ustavom bh sprovodi referendum i Sanja o ocjepljenju RS à svijet je zaustavio rat i prijetnje dodika ratom SU besmislica narod iz RS ce Sam snositi troskove referenduma i dodikove opsjednutosti vlascu i gluposti kojom gura RS u jos veci ekonomiski kolaps i propast.

ODGOVORITE
Name

Svedska

03.09.2016 19:33

U Bijeljini kod zeljeznicke stanice ima svedski sto :)

ODGOVORITE