Ево зашто не треба јести после 19 часова

Стручњаци кажу да не треба јести после 19 часова и објашњавају зашто касна вечера може бити опасна по здравље.

Здравље 02.09.2016 | 07:45
Ево зашто не треба јести после 19 часова
Кардиолози саветују да одрасле особе не би требало да једу после 19 часова, или бар два сата пре спавања.

Резултати спроведене студије, у којој је учествовало 720 људи, просечне старости од 53 године који имају висок притисак, показали су да је онима који су јели два сата пре спавања притисак остао висок.

Стручњаци сматрају да је разлог томе то што храна доводи до налета хормона стреса у тренуцима када би тело требало да почне да се опушта.

Људи који имају висок притисак више су изложени срчаним болестима, а ако им се притисак не спусти током ноћи (како нормално функционише људски организам), ризик се повећава. Они који притом имају навику да једу касно, три пута више су изложени ризику, наводе истраживачи.

Докторка Ебру Озпелит, која се бавила овим истраживањем каже: “Касни оброци подижу притисак, који би требало да се спусти за 10 одсто током спавања.“

Она саветује да би и они који немају проблема са притиском требало да буду пажљиви јер, како каже, начин на који једемо је исто тако важан као и храна коју једемо.

“Доручак и ручак су важни, али вечера не сме да буде у времену након 19 часова“, саветује докторка.

Претходна истраживања су показала да рана вечера смањује ризик од рака дојки, ниског шећера у крви и помаже у сагоревању калорија.

Стручњаци мисле да је разлог томе то што је људски организам навикао на више активности током дана, а на спавање током ноћи, тако да му је више енергије и хране потребно док не падне мрак.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

цупс

02.09.2016 18:25

Интересантна теорија. А ста је са цовјеком који свку ноц иде на спавање послије 2 ујутро. Јел он треба да буде гладан или ста ? Сто није никад урадјено испитивање на људима који устају нпр у 11 а иду спавати у 2 ујутро ? Него испитују лезилебовице који нераде ниста само они могу на вријеме у кревет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

биљана

06.09.2016 06:46

Како до 11 у кревету, а ниси лезилебовић?