ФИФА мијења правила због тзв. Косова?!

Да ли ће Светска фудбалска асоцијација још једном изаћи у сусрет самопроглашеној републици?

Фудбал 02.09.2016 | 19:00
ФИФА мијења правила због тзв. Косова?!
Водећи се пре свега политичким интересима, Светска фудбалска асоцијација (ФИФА) прихватила је минулог пролећа фудбалски савез самопроглашене републике Косово у своје чланство и омогућила тамошњој репрезентацији да учествује у квалификацијама за Мундијал 2018.

Та одлука изазвала је и низ накнадних нејасноћа, међу којима се једна истиче по важности:Како ће бити састављена "А" селекција такозваног Косова?

Селекција самопроглашене републике одиграће следеће недеље у Финској прву такмичарску утакмицу у историји, у оквиру квалификација за Светско првенство у Русији.

На страну то што остаје недоумица како ће тзв. Косово наступати у државама које га не признају, тренутно велику пажњу изазива и будући састав те репрезентације.

Тзв. Косово ужурбано чека одговор ФИФА на чак ДЕВЕТ захтева за "пререгистрацију" играча који су већ наступали за репрезентације других држава.

Агенцији "Ројтерс" речено је у ФИФА да се ти захтеви разматрају и да се тренутно не може наговестити одговор. Веома тешка ситуација могла би да доведе и до још једног грубог кршења правила, јер ФИФА досад није дозвољавала играчима да мењају репрезентацију када наступе на такмичарским утакмицама за друге земље.

Ипак, тзв. Косово нада се изузецима, јер је у питању захтев нове чланице ФИФА, која се досад није такмичила.

Примера ради, у саставу те репрезентације могли би да играју и досадашњи репрезентативци Финске (Хетемај), Швајцарске (Џаке, Бехрами, Шаћири и Мехмеди), Белгије (Јанузај) и Албаније (Ујкани, Цана, Маврај и Рама).

Један такав уступак већ је начињен, јер је Алберту Буњакуу дозвољено да игра за тзв. Косово иако је 2010. наступио за Швајцарску на Светском првенству.

Управо је Фудбалски савез Швајцарцарске тренутно најгласнији у позивима ФИФА да се коначно одреди и што пре реши ситуацију, да би тамошњи селектор Владимир Петковић знао на кога може да рачуна. 

Такмичарски деби тзв. Косова заказан је за понедељак.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар