FIFA mijenja pravila zbog tzv. Kosova?!

Da li će Svetska fudbalska asocijacija još jednom izaći u susret samoproglašenoj republici?

Fudbal 02.09.2016 | 19:00
FIFA mijenja pravila zbog tzv. Kosova?!
Vodeći se pre svega političkim interesima, Svetska fudbalska asocijacija (FIFA) prihvatila je minulog proleća fudbalski savez samoproglašene republike Kosovo u svoje članstvo i omogućila tamošnjoj reprezentaciji da učestvuje u kvalifikacijama za Mundijal 2018.

Ta odluka izazvala je i niz naknadnih nejasnoća, među kojima se jedna ističe po važnosti:Kako će biti sastavljena "A" selekcija takozvanog Kosova?

Selekcija samoproglašene republike odigraće sledeće nedelje u Finskoj prvu takmičarsku utakmicu u istoriji, u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Na stranu to što ostaje nedoumica kako će tzv. Kosovo nastupati u državama koje ga ne priznaju, trenutno veliku pažnju izaziva i budući sastav te reprezentacije.

Tzv. Kosovo užurbano čeka odgovor FIFA na čak DEVET zahteva za "preregistraciju" igrača koji su već nastupali za reprezentacije drugih država.

Agenciji "Rojters" rečeno je u FIFA da se ti zahtevi razmatraju i da se trenutno ne može nagovestiti odgovor. Veoma teška situacija mogla bi da dovede i do još jednog grubog kršenja pravila, jer FIFA dosad nije dozvoljavala igračima da menjaju reprezentaciju kada nastupe na takmičarskim utakmicama za druge zemlje.

Ipak, tzv. Kosovo nada se izuzecima, jer je u pitanju zahtev nove članice FIFA, koja se dosad nije takmičila.

Primera radi, u sastavu te reprezentacije mogli bi da igraju i dosadašnji reprezentativci Finske (Hetemaj), Švajcarske (Džake, Behrami, Šaćiri i Mehmedi), Belgije (Januzaj) i Albanije (Ujkani, Cana, Mavraj i Rama).

Jedan takav ustupak već je načinjen, jer je Albertu Bunjakuu dozvoljeno da igra za tzv. Kosovo iako je 2010. nastupio za Švajcarsku na Svetskom prvenstvu.

Upravo je Fudbalski savez Švajcarcarske trenutno najglasniji u pozivima FIFA da se konačno odredi i što pre reši situaciju, da bi tamošnji selektor Vladimir Petković znao na koga može da računa. 

Takmičarski debi tzv. Kosova zakazan je za ponedeljak.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar