Разред за памћење

На данашњи дан пре пола века, 1. септембра 1966. године, почела је да ради обновљена петоразредна богословија „Света три јерарха“ у Манастиру Крка у Далмацији. Ова средња богословска школа наставила је традицију православне школе у задужбини Јелене Шубићке, сестре цара Душана, која је престала да ради у овом манастиру 1664. године.

Србија 01.09.2016 | 19:43
Разред за памћење
Раредни старешина ове прве генерације ђака био је тада млади јеромонах Лаврентије Трифуновић, данашњи епископ шабачки. Ректор је био потоњи митрополит сарајевски Николај. Међу професорима била су два угледна јерарха: потоњи митрополит загребачки Јован и владика Артемије Радосављевић. Из ове генерације изашла су четири данашња епископа: Јефрем бањалучки, Василије сремски, Лука париски и др Митрофан канадски. Остали су служили као свештеници широм земље и света. Један од ђака је потоњи угледни адвокат Милан Дупор, својевремено правни саветник председнице Републике Српске Биљане Плавшић. Ученик који је стигао у школу пре свих и који се први уписао је др Љубомир Ранковић, дугогодишњи уредник „Гласа Цркве“ у Шапцу.

Бројни ученици ове историјске генерације стигли су јуче са разних страна у Шабац на прозивку коју је у „Гласу цркве“ извршио њихов разредни старешина владика Лаврентије, најстарији епископ по рукоположењу у Српској цркви. После прозивке кренули су у посету светињама и културно-историјским знаменитостима Епархије шабачке.

БН телевизија (В. М.)

Коментари / 0

Оставите коментар