Razred za pamćenje

Na današnji dan pre pola veka, 1. septembra 1966. godine, počela je da radi obnovljena petorazredna bogoslovija „Sveta tri jerarha“ u Manastiru Krka u Dalmaciji. Ova srednja bogoslovska škola nastavila je tradiciju pravoslavne škole u zadužbini Jelene Šubićke, sestre cara Dušana, koja je prestala da radi u ovom manastiru 1664. godine.

Srbija 01.09.2016 | 19:43
Razred za pamćenje
Raredni starešina ove prve generacije đaka bio je tada mladi jeromonah Lavrentije Trifunović, današnji episkop šabački. Rektor je bio potonji mitropolit sarajevski Nikolaj. Među profesorima bila su dva ugledna jerarha: potonji mitropolit zagrebački Jovan i vladika Artemije Radosavljević. Iz ove generacije izašla su četiri današnja episkopa: Jefrem banjalučki, Vasilije sremski, Luka pariski i dr Mitrofan kanadski. Ostali su služili kao sveštenici širom zemlje i sveta. Jedan od đaka je potonji ugledni advokat Milan Dupor, svojevremeno pravni savetnik predsednice Republike Srpske Biljane Plavšić. Učenik koji je stigao u školu pre svih i koji se prvi upisao je dr Ljubomir Ranković, dugogodišnji urednik „Glasa Crkve“ u Šapcu.

Brojni učenici ove istorijske generacije stigli su juče sa raznih strana u Šabac na prozivku koju je u „Glasu crkve“ izvršio njihov razredni starešina vladika Lavrentije, najstariji episkop po rukopoloženju u Srpskoj crkvi. Posle prozivke krenuli su u posetu svetinjama i kulturno-istorijskim znamenitostima Eparhije šabačke.

BN televizija (V. M.)

Komentari / 0

Ostavite komentar