Анализа - УС опен: Саопштење о Новаку, у дневној соби тенисера, Милош и стрес...

“Новак Ђоковић...“, карактеристично јасним и разговетним тоном зачуло се са разгласа у медијској соби у оквиру стадиона Артур Еш.

Тенис 01.09.2016 | 17:15
Анализа - УС опен: Саопштење о Новаку, у дневној соби тенисера, Милош и стрес...
“...Пласирао се у треће коло, Јиржи Весели предао је меч друге рунде због повреде“, завршио је глас планирано саопштење. Који сат пре тога видео сам Чеха у просторијама за играче, масирали су му леву руку, а потом се и пожалио пријатељу да осећа јак бол.

Пролаз даље без борбе за Новака може да буде и позитиван и негативан – с једне стране је добро што ће добити више времена да негује своје тренутно ровито тело, али с друге може да буде и лоше јер у последњих месец дана није много играо.

Ђоковић се загревао на терену за тренинг број један, а трибине су биле пуне – српски тенисер није запињао, поготово на сервису, али је сасвим солидно ударао лоптицу – основна линија, волеји, смеч, сервис, ритерн, свега помало. Одушевљење је изазвао Марјан Вајда, који је једном ритернирао баш у Новаковом стилу и добио је овације публике.

Следећи ривал Ђоковићу биће Михаил Јужни, који подсећа на оног старог Пуковника, двоструког полуфиналисту у Њујорку (2006, 2010). У прва два кола са Клижаном и Пељом Рус је укупно изгубио само 13 гемова, више од два гема изгубио је једино у трећем сету дуела са Аргентинцем (7:6).

“Притисак је и даље ту – ако он не постоји, треба да идеш у пензију. Оно што желим да кажем јесте да сам прошле године баш много пао на АТП листи и био је диван осећај вратити се на највеће турнире“, казао је 34-годишњи Јужни после меча првог кола.

Изненађење дана приредио је Рајан Херисон, некада громогласно најављивани таленат, а сада дечко који је тек у свом 20. покушају дошао до трећег кола неког од Грен слем турнира, и то победом над Милошем Раонићем.

Играо је полуфинале у Аустралији и финале на Вимблдону, Милош је и у Њујорку био легитимни кандидат за саму завршницу, али тело га је издало – треба му одати признање што меч није предао, али био је тужан призор гледати га како само статира у четвртом сету и како не може да удари лопту ни изблиза пуном снагом. Један сервис ишао је само 123 километра на сат, за Милоша непојмљиво, а после меча открио је да су му проблем представљали грчеви.

“Почели су половином другог сета – мислим да хидратација није била проблем, ту сам увек пажљив, вероватно су нерви узрок, стрес, ставио сам себе под сувише велики притисак. Почело је од леве руке, а завршило је малтене у целом телу. Био сам свој најгори непријатељ, рекао је снуждени Раонић, који ни сат времена по завршетку меча није могао да носи своју торбу.

Играчи на спрату стадиона Артур Еш на располагању имају две велике просторије за ручавање и одмор – неколико телевизора, удобан намештај и разноврсна храна. У првим данима ту је крцато, толико да се не чују ни сопствене мисли, а у приземљу се налази фина башта са вештачком травом и дебелим хладом – фреквенција је невероватна, нон-стоп неко долази и одлази, а ако неко баш жели мир, завлачи се по ћошковима и у клупе испод дрвећа, то је сада између осталих учинила увек насмејана Симона Халеп.

Иван Лендл прошао је у папучама, шортсу и поло мајици, а Серена и Венус смејале су се док су излазиле из лифта. “Пишем ти поруку касније“; добацила је Серена док је њена старија сестра гледала у кутију са ручком – није баш здрава исхрана, могу вам рећи.

Енди Мари био је вероватно једини човек у тренерци и са уобичајено равнодушним изразом лица, не рачунајући особље турнира, а Каролина Вознијацки деловала је потпуно фокусирано и ништа и никог није примећивала (који сат касније савладала је Светлану Кузњецову).

После тријумфа у првој рунди, Данкињу је у једној од споредних соба дочекало троје новинара, а сада је главна сала била прилично пуна, а конференција дуга – дошло се и до Велике Јабуке.

“Оно што волим код Њујорка јесте што никада не спава – знам да сви то кажу, али истина је. Чак и ако не желим ништа да радим, знам да одмах испод мог прозора могу нешто да радим ако пожелим, само тај осећај је сјајан. Волим и да погледам представу на Бродвеју, да одем у биоскоп и да испробавам нове ресторане“, каже Каролина.

У четвртак будите уз телевизоре, играју Јанко, Јелена и Виктор...

Цртице из Њујорка

- После једног снажног сервиса Изнера, Дарсис је само рамом успео да докачи лопту – она је прилично брзо одлетела ка публици, а један проћелави господин ухватио ју је као да то није ништа. Направио је шмекерски израз лица у стилу “радим то сваки дан“ и награђен је аплаузом.

- Каква је разлика у условима када се у Њујорку игра дању и увече? Енди Мари објашњава: “Увече је мало лакше контролисати лоптицу, хладније је и она има низак одскок, док преко дана она одскаче много више и зато је теже изборити се са њоме. На Артур Ешу је сада и кров, другачије је утолико што уопште нема ветра, као да се игра у дворани“.

- Беноа Пер после победе над Лајовићем појавио се на конференцији са Хајнекеном у руци. Пре меча са Багдатисом видео сам га са две банане и кафом, а потом и како нервозно цупка испред деска за информација чекајући да прозову његов меч. Изгубио је од Маркоса Багдатиса у четири сета.

- Традиција на УС опену на стадиону Артур Еш јесте да тенисери после победе шаљу лоптице у публику, а Серена Вилијамс открила је о чему размишља у тим тренуцима: “Обично одаберем некога, али они никада, никада не добију лопту. У ствари, сада (после победе над Макаровом) је дечко којег сам одабрала и покупио лопту, што је био супер осећај“.

- Гвидо Пеља лобовао је Јужног, Рус се извио колико је могао, али није докачио лопту. На његову срећу, она је завршила у ауту. “Добро је што ниси виши“, добацио је неко из публике, а Јужни се насмејао и намигнуо му.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар