Analiza - US open: Saopštenje o Novaku, u dnevnoj sobi tenisera, Miloš i stres...

“Novak Đoković...“, karakteristično jasnim i razgovetnim tonom začulo se sa razglasa u medijskoj sobi u okviru stadiona Artur Eš.

Tenis 01.09.2016 | 17:15
Analiza - US open: Saopštenje o Novaku, u dnevnoj sobi tenisera, Miloš i stres...
“...Plasirao se u treće kolo, Jirži Veseli predao je meč druge runde zbog povrede“, završio je glas planirano saopštenje. Koji sat pre toga video sam Čeha u prostorijama za igrače, masirali su mu levu ruku, a potom se i požalio prijatelju da oseća jak bol.

Prolaz dalje bez borbe za Novaka može da bude i pozitivan i negativan – s jedne strane je dobro što će dobiti više vremena da neguje svoje trenutno rovito telo, ali s druge može da bude i loše jer u poslednjih mesec dana nije mnogo igrao.

Đoković se zagrevao na terenu za trening broj jedan, a tribine su bile pune – srpski teniser nije zapinjao, pogotovo na servisu, ali je sasvim solidno udarao lopticu – osnovna linija, voleji, smeč, servis, ritern, svega pomalo. Oduševljenje je izazvao Marjan Vajda, koji je jednom riternirao baš u Novakovom stilu i dobio je ovacije publike.

Sledeći rival Đokoviću biće Mihail Južni, koji podseća na onog starog Pukovnika, dvostrukog polufinalistu u Njujorku (2006, 2010). U prva dva kola sa Kližanom i Peljom Rus je ukupno izgubio samo 13 gemova, više od dva gema izgubio je jedino u trećem setu duela sa Argentincem (7:6).

“Pritisak je i dalje tu – ako on ne postoji, treba da ideš u penziju. Ono što želim da kažem jeste da sam prošle godine baš mnogo pao na ATP listi i bio je divan osećaj vratiti se na najveće turnire“, kazao je 34-godišnji Južni posle meča prvog kola.

Iznenađenje dana priredio je Rajan Herison, nekada gromoglasno najavljivani talenat, a sada dečko koji je tek u svom 20. pokušaju došao do trećeg kola nekog od Gren slem turnira, i to pobedom nad Milošem Raonićem.

Igrao je polufinale u Australiji i finale na Vimbldonu, Miloš je i u Njujorku bio legitimni kandidat za samu završnicu, ali telo ga je izdalo – treba mu odati priznanje što meč nije predao, ali bio je tužan prizor gledati ga kako samo statira u četvrtom setu i kako ne može da udari loptu ni izbliza punom snagom. Jedan servis išao je samo 123 kilometra na sat, za Miloša nepojmljivo, a posle meča otkrio je da su mu problem predstavljali grčevi.

“Počeli su polovinom drugog seta – mislim da hidratacija nije bila problem, tu sam uvek pažljiv, verovatno su nervi uzrok, stres, stavio sam sebe pod suviše veliki pritisak. Počelo je od leve ruke, a završilo je maltene u celom telu. Bio sam svoj najgori neprijatelj, rekao je snuždeni Raonić, koji ni sat vremena po završetku meča nije mogao da nosi svoju torbu.

Igrači na spratu stadiona Artur Eš na raspolaganju imaju dve velike prostorije za ručavanje i odmor – nekoliko televizora, udoban nameštaj i raznovrsna hrana. U prvim danima tu je krcato, toliko da se ne čuju ni sopstvene misli, a u prizemlju se nalazi fina bašta sa veštačkom travom i debelim hladom – frekvencija je neverovatna, non-stop neko dolazi i odlazi, a ako neko baš želi mir, zavlači se po ćoškovima i u klupe ispod drveća, to je sada između ostalih učinila uvek nasmejana Simona Halep.

Ivan Lendl prošao je u papučama, šortsu i polo majici, a Serena i Venus smejale su se dok su izlazile iz lifta. “Pišem ti poruku kasnije“; dobacila je Serena dok je njena starija sestra gledala u kutiju sa ručkom – nije baš zdrava ishrana, mogu vam reći.

Endi Mari bio je verovatno jedini čovek u trenerci i sa uobičajeno ravnodušnim izrazom lica, ne računajući osoblje turnira, a Karolina Voznijacki delovala je potpuno fokusirano i ništa i nikog nije primećivala (koji sat kasnije savladala je Svetlanu Kuznjecovu).

Posle trijumfa u prvoj rundi, Dankinju je u jednoj od sporednih soba dočekalo troje novinara, a sada je glavna sala bila prilično puna, a konferencija duga – došlo se i do Velike Jabuke.

“Ono što volim kod Njujorka jeste što nikada ne spava – znam da svi to kažu, ali istina je. Čak i ako ne želim ništa da radim, znam da odmah ispod mog prozora mogu nešto da radim ako poželim, samo taj osećaj je sjajan. Volim i da pogledam predstavu na Brodveju, da odem u bioskop i da isprobavam nove restorane“, kaže Karolina.

U četvrtak budite uz televizore, igraju Janko, Jelena i Viktor...

Crtice iz Njujorka

- Posle jednog snažnog servisa Iznera, Darsis je samo ramom uspeo da dokači loptu – ona je prilično brzo odletela ka publici, a jedan proćelavi gospodin uhvatio ju je kao da to nije ništa. Napravio je šmekerski izraz lica u stilu “radim to svaki dan“ i nagrađen je aplauzom.

- Kakva je razlika u uslovima kada se u Njujorku igra danju i uveče? Endi Mari objašnjava: “Uveče je malo lakše kontrolisati lopticu, hladnije je i ona ima nizak odskok, dok preko dana ona odskače mnogo više i zato je teže izboriti se sa njome. Na Artur Ešu je sada i krov, drugačije je utoliko što uopšte nema vetra, kao da se igra u dvorani“.

- Benoa Per posle pobede nad Lajovićem pojavio se na konferenciji sa Hajnekenom u ruci. Pre meča sa Bagdatisom video sam ga sa dve banane i kafom, a potom i kako nervozno cupka ispred deska za informacija čekajući da prozovu njegov meč. Izgubio je od Markosa Bagdatisa u četiri seta.

- Tradicija na US openu na stadionu Artur Eš jeste da teniseri posle pobede šalju loptice u publiku, a Serena Vilijams otkrila je o čemu razmišlja u tim trenucima: “Obično odaberem nekoga, ali oni nikada, nikada ne dobiju loptu. U stvari, sada (posle pobede nad Makarovom) je dečko kojeg sam odabrala i pokupio loptu, što je bio super osećaj“.

- Gvido Pelja lobovao je Južnog, Rus se izvio koliko je mogao, ali nije dokačio loptu. Na njegovu sreću, ona je završila u autu. “Dobro je što nisi viši“, dobacio je neko iz publike, a Južni se nasmejao i namignuo mu.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar