Бореновић: Одлука ЦИК-а БиХ неоснована

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је одлука Централне изборне комисије БиХ да органима Републике Српске не уступи бирачке спискове за потребе провођења референдума о Дану Републике неоснована и недопуштена и изразио очекивање да ће ова техничка ствар бити отклоњена.

Босна и Херцеговина 01.09.2016 | 15:00
Бореновић: Одлука ЦИК-а БиХ неоснована
Бореновић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да ПДП очекује да Републичка комисија за спровођење референдума уради свој дио посла и обезбиједи услове да у Српској 25. септембра буде проведен референдум.

Он је истакао да нема ниједног разлога за одгађање референдума о Дану Републике зато што је ту одлуку донијела Народна скупштина Републике Српске.

Према његовим ријечима, грађани 25. септембра треба мирне главе и мудро да изађу на референдум и дају одговор на једноставно референдумско питање које никога не вријеђа и не спори ништа.

“ПДП је спреман да након референдума, који треба да буде празник демократског права Српске, сједнемо и видимо како ћемо провести одлуку Уставног суда БиХ, да промијенимо одређена законска рјешења и донесемо закон којим би поштовали све институције Републике Српске и БиХ”, рекао је Бореновић.

Он наводи да би тим законом требало дефинисати да је 9. јануар дан када Република Српска има право да слави свој празник.

Говорећи о предстојећим локалним изборима у Републици Српској, Бореновић је изразио очекивање да ће ПДП остварити најбољи изборни резултат од када ова странка постоји.

Он је рекао да ПДП има 11 кандидата за градоначелнике/начелнике у градовима и општинама Републике Српске, док заједно са СДС-ом и НДП-ом подржава њихове кандидате као Савез за промјене у још 45 локалних заједница.

“То значи да смо у оквиру Савеза за промјене успјели да направимо заједнички договор у 95 одсто локалних заједница”, рекао је Бореновић.

Он је позвао све политичке странке да у предизборној кампањи не користе говор мржње и да се такмиче плановима, програмима и визијама о томе како општине и градови да изгледају боље у наредном периоду.

Бореновић је данас одржао завршни састанак са кандидатима ПДП-а за начелнике и градоначелнике, те са носиоцима листа у локалним заједницама Српске.

ЦИК БиХ претворио се у политички орган

Републичка комисија за спровођење референдума саопштила је да и даље сматра да није постојао законски основ да се не удовољи захтјеву, јер Изборни закон БиХ јасно прецизира обавезу достављања Извода из централног бирачког списка.

“Наставићемо да користимо сва дозвољена правна средства, и упутити апелацију Суду БиХ због грубог кршења Закона од Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ”, наводи се у саопштењу.

Републичка комисија за спровођење референдума констатовала је да се ЦИК БиХ од једног професионалног и стручног тијела претворио у политички орган који, нажалост, кључне одлуке, као и ову о одбијању захтјева за достављање бирачких спискова доноси прегласавањем.

У саопштењу се додаје да је, сходно Пословнику о раду, Републичка комисија за спровођење референдума данас одржала хитну коресподентну, телефонску сједницу на којој је разматрана новонастала сиутуација у вези са још неправоснажном одлуком ЦИК-а БиХ о захтјеву за достављање Извода из централног бирачког списка.

Из Републичке комисије за спровођење референдума наводе да још нису добили одговор од ЦИК-а у вези са Захтјевом за достављање извода из Централног бирачког списка, али да су посредством медија информисани да је тај захтјев одбијен.

Извор: Срна
 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ИМАМ ПИТАЊЕ

05.09.2016 14:27

А шта је са Србима који седе у том тзв. ЦИК-у. Што не ''украду'' те несрећне спискове, па да ово завршимо...

ОДГОВОРИТЕ