Borenović: Odluka CIK-a BiH neosnovana

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je odluka Centralne izborne komisije BiH da organima Republike Srpske ne ustupi biračke spiskove za potrebe provođenja referenduma o Danu Republike neosnovana i nedopuštena i izrazio očekivanje da će ova tehnička stvar biti otklonjena.

Bosna i Hercegovina 01.09.2016 | 15:00
Borenović: Odluka CIK-a BiH neosnovana
Borenović je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da PDP očekuje da Republička komisija za sprovođenje referenduma uradi svoj dio posla i obezbijedi uslove da u Srpskoj 25. septembra bude proveden referendum.

On je istakao da nema nijednog razloga za odgađanje referenduma o Danu Republike zato što je tu odluku donijela Narodna skupština Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, građani 25. septembra treba mirne glave i mudro da izađu na referendum i daju odgovor na jednostavno referendumsko pitanje koje nikoga ne vrijeđa i ne spori ništa.

“PDP je spreman da nakon referenduma, koji treba da bude praznik demokratskog prava Srpske, sjednemo i vidimo kako ćemo provesti odluku Ustavnog suda BiH, da promijenimo određena zakonska rješenja i donesemo zakon kojim bi poštovali sve institucije Republike Srpske i BiH”, rekao je Borenović.

On navodi da bi tim zakonom trebalo definisati da je 9. januar dan kada Republika Srpska ima pravo da slavi svoj praznik.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima u Republici Srpskoj, Borenović je izrazio očekivanje da će PDP ostvariti najbolji izborni rezultat od kada ova stranka postoji.

On je rekao da PDP ima 11 kandidata za gradonačelnike/načelnike u gradovima i opštinama Republike Srpske, dok zajedno sa SDS-om i NDP-om podržava njihove kandidate kao Savez za promjene u još 45 lokalnih zajednica.

“To znači da smo u okviru Saveza za promjene uspjeli da napravimo zajednički dogovor u 95 odsto lokalnih zajednica”, rekao je Borenović.

On je pozvao sve političke stranke da u predizbornoj kampanji ne koriste govor mržnje i da se takmiče planovima, programima i vizijama o tome kako opštine i gradovi da izgledaju bolje u narednom periodu.

Borenović je danas održao završni sastanak sa kandidatima PDP-a za načelnike i gradonačelnike, te sa nosiocima lista u lokalnim zajednicama Srpske.

CIK BiH pretvorio se u politički organ

Republička komisija za sprovođenje referenduma saopštila je da i dalje smatra da nije postojao zakonski osnov da se ne udovolji zahtjevu, jer Izborni zakon BiH jasno precizira obavezu dostavljanja Izvoda iz centralnog biračkog spiska.

“Nastavićemo da koristimo sva dozvoljena pravna sredstva, i uputiti apelaciju Sudu BiH zbog grubog kršenja Zakona od Centralne izborne komisije /CIK/ BiH”, navodi se u saopštenju.

Republička komisija za sprovođenje referenduma konstatovala je da se CIK BiH od jednog profesionalnog i stručnog tijela pretvorio u politički organ koji, nažalost, ključne odluke, kao i ovu o odbijanju zahtjeva za dostavljanje biračkih spiskova donosi preglasavanjem.

U saopštenju se dodaje da je, shodno Poslovniku o radu, Republička komisija za sprovođenje referenduma danas održala hitnu korespodentnu, telefonsku sjednicu na kojoj je razmatrana novonastala siutuacija u vezi sa još nepravosnažnom odlukom CIK-a BiH o zahtjevu za dostavljanje Izvoda iz centralnog biračkog spiska.

Iz Republičke komisije za sprovođenje referenduma navode da još nisu dobili odgovor od CIK-a u vezi sa Zahtjevom za dostavljanje izvoda iz Centralnog biračkog spiska, ali da su posredstvom medija informisani da je taj zahtjev odbijen.

Izvor: Srna
 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ИМАМ ПИТАЊЕ

05.09.2016 14:27

А шта је са Србима који седе у том тзв. ЦИК-у. Што не ''украду'' те несрећне спискове, па да ово завршимо...

ODGOVORITE