ЦИК БиХ: Кампању водити без тензија

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ, поводом сутрашњег званичног почетка изборне кампање за локалне изборе која ће трајати до 1. октобра, позвала је све политичке субјекте, кандидате, као и цјелокупну јавност да поштују изборна правила и уздрже се од изјава које дижу тензије.

Босна и Херцеговина 01.09.2016 | 14:20
ЦИК БиХ: Кампању водити без тензија
Предсједник ЦИК-а Ахмет Шантић рекао је да је Изборним законом БиХ забрањено вођење кампање којом се нарушава полна равноправност, те постављање штампаног, писаног или било ког другог материјала у вези са изборима унутар или на згради у којој су смјештени органи власти на било којем нивоу, вјерским објектима, као и зградама јавних предузећа, установа, на путевима или јавним површинама.

"Забрањено је носити и показивати оружје на политичким скуповима, бирачким мјестима и њиховој околини", прецизирао је Шантић и додао да је забрањено ометати скупове других политичких субјеката и спречавати новинаре да раде свој посао.

Наводећи да изборна кампања траје до 1. октобра у 7.00 часова, када почиње једнодневна предизборна ћутња пред изборе 2. октобра, Шантић је подсјетио да ЦИК има право да казни све за које се утврди да су прекршили предизборна правила.

Према његовим ријечима, у случају коришћења говора који би некога могао навести на насиље или ширење мржње ЦИК има овлашћење да изрекне новчану казну до 10.000 КМ, да уклони име кандидата са кандидатске листе уколико утврди да је одговоран за такву повреду, а може и поништити овјеру политичког субјекта.

Он је навео да укупан износ новца који се може потрошити у изборној кампањи износи 28,1 милион КМ за све политичке субјекте.

"Сви политички субјекти су дужни, на основу посљедњих измјена изборног законодавства, да отворе посебан трансакцијски рачун на који ће се вршити све трансакције за вријеме изборне кампање, приходовна и расходовна страна", напоменуо је Шантић и додао да се на основу ранијих искустава трећина одобрених средстава потроши за изборе.

Он је навео да је за локалне јединице у Републици Српској у којима нису обезбијеђена средства за провођење локалних избора Влада Српске промптно реаговала и дозначила потребна средства, а ЦИК се за локалне јединице у Федерацији БиХ обратио надлежним кантонима.

Шантић је навео да је у току штампање гласачких листића.

"Већ је почела дистрибуција листића за гласање путем поште, ових дана је отишло више од четири-пет хиљада, прво за прекоокеанске земље", прецизирао је Шантић.

Он је подсјетио да ће обезбјеђивање избора помоћи безбједносне агенције БиХ, те ентитетска министарства унутрашњих послова.

ЦИК БиХ данас је за директора Главног центра за бројање за локалне изборе 2016. године именовао Младена Вичевића, а за његове замјенике Ермина Коса, Адија Агића и Татјану Трифковић.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЗА РЕФЕРЕНДУМ

05.09.2016 14:31

Доле ЦИК! Доста је манипулација од манипулатора из ове срамне комисије. Само мирна дисолуција и ништа друго и ништа више не долази у обзир. Докле ће прегласавати српске представнике у тзв.з аједничким институцијама.

ОДГОВОРИТЕ