CIK BiH: Kampanju voditi bez tenzija

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH, povodom sutrašnjeg zvaničnog početka izborne kampanje za lokalne izbore koja će trajati do 1. oktobra, pozvala je sve političke subjekte, kandidate, kao i cjelokupnu javnost da poštuju izborna pravila i uzdrže se od izjava koje dižu tenzije.

Bosna i Hercegovina 01.09.2016 | 14:20
CIK BiH: Kampanju voditi bez tenzija
Predsjednik CIK-a Ahmet Šantić rekao je da je Izbornim zakonom BiH zabranjeno vođenje kampanje kojom se narušava polna ravnopravnost, te postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kog drugog materijala u vezi sa izborima unutar ili na zgradi u kojoj su smješteni organi vlasti na bilo kojem nivou, vjerskim objektima, kao i zgradama javnih preduzeća, ustanova, na putevima ili javnim površinama.

"Zabranjeno je nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini", precizirao je Šantić i dodao da je zabranjeno ometati skupove drugih političkih subjekata i sprečavati novinare da rade svoj posao.

Navodeći da izborna kampanja traje do 1. oktobra u 7.00 časova, kada počinje jednodnevna predizborna ćutnja pred izbore 2. oktobra, Šantić je podsjetio da CIK ima pravo da kazni sve za koje se utvrdi da su prekršili predizborna pravila.

Prema njegovim riječima, u slučaju korišćenja govora koji bi nekoga mogao navesti na nasilje ili širenje mržnje CIK ima ovlašćenje da izrekne novčanu kaznu do 10.000 KM, da ukloni ime kandidata sa kandidatske liste ukoliko utvrdi da je odgovoran za takvu povredu, a može i poništiti ovjeru političkog subjekta.

On je naveo da ukupan iznos novca koji se može potrošiti u izbornoj kampanji iznosi 28,1 milion KM za sve političke subjekte.

"Svi politički subjekti su dužni, na osnovu posljednjih izmjena izbornog zakonodavstva, da otvore poseban transakcijski račun na koji će se vršiti sve transakcije za vrijeme izborne kampanje, prihodovna i rashodovna strana", napomenuo je Šantić i dodao da se na osnovu ranijih iskustava trećina odobrenih sredstava potroši za izbore.

On je naveo da je za lokalne jedinice u Republici Srpskoj u kojima nisu obezbijeđena sredstva za provođenje lokalnih izbora Vlada Srpske promptno reagovala i doznačila potrebna sredstva, a CIK se za lokalne jedinice u Federaciji BiH obratio nadležnim kantonima.

Šantić je naveo da je u toku štampanje glasačkih listića.

"Već je počela distribucija listića za glasanje putem pošte, ovih dana je otišlo više od četiri-pet hiljada, prvo za prekookeanske zemlje", precizirao je Šantić.

On je podsjetio da će obezbjeđivanje izbora pomoći bezbjednosne agencije BiH, te entitetska ministarstva unutrašnjih poslova.

CIK BiH danas je za direktora Glavnog centra za brojanje za lokalne izbore 2016. godine imenovao Mladena Vičevića, a za njegove zamjenike Ermina Kosa, Adija Agića i Tatjanu Trifković.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ЗА РЕФЕРЕНДУМ

05.09.2016 14:31

Доле ЦИК! Доста је манипулација од манипулатора из ове срамне комисије. Само мирна дисолуција и ништа друго и ништа више не долази у обзир. Докле ће прегласавати српске представнике у тзв.з аједничким институцијама.

ODGOVORITE