Полиција истражује злостављање пса

Тужилаштво Тузланског кантона наложило је полицији да предузме истражне мјере и радње због основане сумње да су 10-годишњи малољетници брутално злостављали пса, након чега је животиња угинула, потврдио је јуче "Независним" Изудин Шарић, портпарол МУП-а ТК.

Босна и Херцеговина 01.09.2016 | 13:20
Полиција истражује злостављање пса
Он је навео "како је полиција 30. августа од грађанина добила пријаву да су малољетници дрвеним предметом силовали животињу", након чега је реаговала и Служба за заштиту животиња која је збринула пса прије угинућа.

"Немамо налазе ветеринара који би то потврдили, али основане сумње постоје и по налогу тужиоца предузели смо истражне мјере и радње како бисмо провјерили особе, односно родитеље малољетника који су потенцијални починиоци", навео је Шарић.

Слиједи рад тужиоца и судије за малољетнике са дјецом, а након завршетка поступка биће више информација и о евентуалним санкцијама које би услиједиле по родитеље, с обзиром на то да је ријеч о малољетницима млађим од 14 година.

То, како Шарић појашњава за "Независне", значи да се над дјецом не може примијенити санкција ни у виду дисциплинског центра за малољетника, већ према родитељима, и то највјероватније новчано.

И на друштвеним мрежама грађани су јуче алармирали јавност и истражне органе да се укаже на степен проблема у одгоју дјеце, односно толеранције на агресију и насиље.

Стручњаци психологије и социјалне психологије упозорили су за "Независне" да је ова информација снажан аларм за медије и стручњаке и да се на тај начин треба и третирати, јер тврде да је обавеза свих да реагују превентивно и сузбијају агресивност која се испољава на све бруталнији начин.

"Све већа изложеност агресивности и насиљу на различите начине, као и то што немамо довољно снажне механизме који то превенирају, спречавају и забрањују, утиче на чињеницу да дјеца практично до касног тинејџерског узраста немају развијену свијест о томе шта је лоше и неприхватљиво, а шта не.

И то је велики проблем. Проблем који заслужује озбиљно разматрање јер се ради о дјеци која могу да имају психопатске тенденције, односно у будућности вјероватно озбиљан поремећај личности", нагласила је психолог Соња Станчић.

И социјални психолог Исмет Диздаревић проблем види у томе што дјеца одрастају у садржајима у којима је висока стопа толеранције на насиље и агресију, при томе механизам заштите и подршке породичном одгоју изостаје кроз образовање и друге институције.

"У медијима имамо насиље које се одобрава и на тај начин се легитимно развија идеја насиља и агресије. Међутим, с друге стране, ни у образовно-васпитним установама немамо снажну улогу одгоја који треба да буде интензивнији од улице и медија.

Како бисмо се вратили на пут здраве личности, треба да подржимо родитеље и породицу, те оснажимо образовне установе у томе да примарно педагошки утичу на дјецу како би одрастали у личност која брани слабије и рањивије, а не злоставља", нагласио је Диздаревић.

Извор: Независне

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ббнмнм

01.09.2016 13:08

Мале монструме треба веома строго преваспитавати. Овде су и родитељи заказали. Децицо драга никада висе то неби уцинули. Немам ријеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јелена

01.09.2016 19:57

Овај догадај ме ранио у срце и дусу. Како их казнити? Зар такви монструми зиве у насој околини? Овдје памет стаје и разум пита како је то могуце?Засто, засто кад зивотиње имају право на зивот, ција су то дјеца, ко их васпита??????????ТРЕБА ИМ ИСТО ТУРИТИ У ЗАДЊИЦУ И ПИТАТИ ДА ЛИ БОЛИ МОЗДА НИ ТАД НЕЦЕ ПАМЕТИ ДОЦИ!!!!!!!!??????????????? ух

Name

браво

01.09.2016 16:12

то свака в цаст само гонити те монструме ту гамад малу ста им је зивотиња јадна била крива само сада нека иде за њих казна мали монструми фујјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

01.09.2016 18:26

Каква дјецица ста написа ти монстфоуми тузланска банда фујјјјјјјјјј