Policija istražuje zlostavljanje psa

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona naložilo je policiji da preduzme istražne mjere i radnje zbog osnovane sumnje da su 10-godišnji maloljetnici brutalno zlostavljali psa, nakon čega je životinja uginula, potvrdio je juče "Nezavisnim" Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.

Bosna i Hercegovina 01.09.2016 | 13:20
Policija istražuje zlostavljanje psa
On je naveo "kako je policija 30. avgusta od građanina dobila prijavu da su maloljetnici drvenim predmetom silovali životinju", nakon čega je reagovala i Služba za zaštitu životinja koja je zbrinula psa prije uginuća.

"Nemamo nalaze veterinara koji bi to potvrdili, ali osnovane sumnje postoje i po nalogu tužioca preduzeli smo istražne mjere i radnje kako bismo provjerili osobe, odnosno roditelje maloljetnika koji su potencijalni počinioci", naveo je Šarić.

Slijedi rad tužioca i sudije za maloljetnike sa djecom, a nakon završetka postupka biće više informacija i o eventualnim sankcijama koje bi uslijedile po roditelje, s obzirom na to da je riječ o maloljetnicima mlađim od 14 godina.

To, kako Šarić pojašnjava za "Nezavisne", znači da se nad djecom ne može primijeniti sankcija ni u vidu disciplinskog centra za maloljetnika, već prema roditeljima, i to najvjerovatnije novčano.

I na društvenim mrežama građani su juče alarmirali javnost i istražne organe da se ukaže na stepen problema u odgoju djece, odnosno tolerancije na agresiju i nasilje.

Stručnjaci psihologije i socijalne psihologije upozorili su za "Nezavisne" da je ova informacija snažan alarm za medije i stručnjake i da se na taj način treba i tretirati, jer tvrde da je obaveza svih da reaguju preventivno i suzbijaju agresivnost koja se ispoljava na sve brutalniji način.

"Sve veća izloženost agresivnosti i nasilju na različite načine, kao i to što nemamo dovoljno snažne mehanizme koji to preveniraju, sprečavaju i zabranjuju, utiče na činjenicu da djeca praktično do kasnog tinejdžerskog uzrasta nemaju razvijenu svijest o tome šta je loše i neprihvatljivo, a šta ne.

I to je veliki problem. Problem koji zaslužuje ozbiljno razmatranje jer se radi o djeci koja mogu da imaju psihopatske tendencije, odnosno u budućnosti vjerovatno ozbiljan poremećaj ličnosti", naglasila je psiholog Sonja Stančić.

I socijalni psiholog Ismet Dizdarević problem vidi u tome što djeca odrastaju u sadržajima u kojima je visoka stopa tolerancije na nasilje i agresiju, pri tome mehanizam zaštite i podrške porodičnom odgoju izostaje kroz obrazovanje i druge institucije.

"U medijima imamo nasilje koje se odobrava i na taj način se legitimno razvija ideja nasilja i agresije. Međutim, s druge strane, ni u obrazovno-vaspitnim ustanovama nemamo snažnu ulogu odgoja koji treba da bude intenzivniji od ulice i medija.

Kako bismo se vratili na put zdrave ličnosti, treba da podržimo roditelje i porodicu, te osnažimo obrazovne ustanove u tome da primarno pedagoški utiču na djecu kako bi odrastali u ličnost koja brani slabije i ranjivije, a ne zlostavlja", naglasio je Dizdarević.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

bbnmnm

01.09.2016 13:08

Male monstrume treba veoma strogo prevaspitavati. Ovde su i roditelji zakazali. Decico draga nikada vise to nebi ucinuli. Nemam rijeci.

ODGOVORITE
Name

jelena

01.09.2016 19:57

Ovaj dogadaj me ranio u srce i dusu. Kako ih kazniti? Zar takvi monstrumi zive u nasoj okolini? Ovdje pamet staje i razum pita kako je to moguce?Zasto, zasto kad zivotinje imaju pravo na zivot, cija su to djeca, ko ih vaspita??????????TREBA IM ISTO TURITI U ZADNJICU I PITATI DA LI BOLI MOZDA NI TAD NECE PAMETI DOCI!!!!!!!!??????????????? uh

Name

bravo

01.09.2016 16:12

to svaka v cast samo goniti te monstrume tu gamad malu sta im je zivotinja jadna bila kriva samo sada neka ide za njih kazna mali monstrumi fujjj

ODGOVORITE
Name

Cica

01.09.2016 18:26

Kakva djecica sta napisa ti monstfoumi tuzlanska banda fujjjjjjjjjj